Vyriausybė ministerijų miestelį nori įkurdinti prie Seimo

Vyriausybė toliau puoselėja planus statyti atskirą devynių ministerijų miestelį, linkstama tai daryti prie Seimo, dabartinėje nemokamos automobilių stovėjimo aikštelės teritorijoje.

Šį variantą Vyriausybė linkusi rinktis kaip ekonomiškiausią iš keturių Turto banko atliktoje studijoje – investiciniame miestelio projekte pateiktų alternatyvų. Taip pat iš penkių nagrinėtų alternatyvų ekonomiškiausia pasirinkta naujų pastatų statyba.

„Atlikus valstybei nuosavybės teise priklausančių sklypų urbanistinių, architektūrinių ir techninių aspektų analizę ir įvertinus galimybes įgyvendinti ministerijų miestelio projektą, buvo pasiūlyta optimali ministerijų miestelio sukūrimo vieta – sklypas prie Seimo“, – BNS informavo Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

Turto bankas BNS nurodė, kad studijoje iš viso analizuota 11 Vilniaus vietų, galutiniame etape pasirinktos keturios: prie Seimo, taip pat buvusio Lietuvos edukologijos universiteto teritorija, sklypas A. Goštauto gatvėje bei teritorija stoties rajone.

Vyriausybės kanceliarija jau yra išsiuntusi prašymą Seimo kanceliarijai nagrinėti „ekonomiškesnę alternatyvą – projektą vystyti sklype prie Seimo“. Seimo kanclerė Daiva Raudonienė BNS tvirtino, jog parlamente neseniai gautas laiškas dėl statybų buvo adresuotas Seimo valdybai ir kol kas dar nesvarstytas.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius sako, kad valdyba šį klausimą gali svarstyti jau kitą trečiadienį.

„Dėl konkrečios vietos dar diskutuojant viena iš alternatyvų buvo pasiūlyta, kad galėtų būti šalia Seimo, kadangi Seimo nariai važiuoja į ministerijas, ministerijų darbuotojai atvyksta į komitetų posėdžius, tad logistikos prasme būtų logiška statyti pakankamai netoli Seimo. Dar nemačiau studijos, argumentų, reikėtų įvertinti ekonomiškai“, – BNS teigė jis.

Nagrinėti ir penki projekto vystymo modeliai: jau pastatyto pastato pirkimas, naujo pastato nuoma, naujo komplekso statybos, taip pat tokio komplekso statybos naudojant viešosios ir privačios partnerystės (PPP) modelį ir nuoma su išsipirkimu. Pasirinktas trečiasis variantas – naujos statybos.

„Šitas įgyvendinimo būdas investiciniame projekte yra nurodytas kaip finansiškai pagrįsčiausias“, – BNS sakė Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas.

Turto banko vertinimu, naudojant tradicinę rangą, priklausomai nuo pasirinktos vietos ar kitų veiksnių, statybos kainuotų nuo 62 iki 67 mln. eurų. Tai planuojama daryti tik valstybės lėšomis. Skaičiuota, jog tiek investicijų prireiktų įrengiant 24 tūkst. kv. metrų patalpas – iš viso apie 2 tūkst. darbo vietų. Šiuo metu planuojamos iškelti ministerijos užima apie 40 tūkst. kv. metrų.

Pasak Turto banko, tikslus pastatų skaičius ir išdėstymas sklype paaiškės tik po architektūrinio konkurso. Parengtame projekte pažymima, kad naujuose pastatuose turėtų įsikurti Aplinkos, Energetikos, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Susisiekimo, Teisingumo, Ekonomikos ir inovacijų bei Žemės ūkio ministerijos.

Teigiama, kad projektas nuo statybų pradžios galėtų būti užbaigtas per trejus metus, siūloma ministerijų perkėlimą vykdyti etapais, t.y. dalį ministerijų perkelti jau pastačius pirmąjį pastatą.

Turto bankas investicinį projektą parengė konsultuodamasis su nekilnojamojo turto rinkos, finansų ekspertais, architektais.

Pasak Vyriausybės, projektu siekiama mažinti šiuo metu ministerijų pastatams skiriamus asignavimus, darbuotojams tenkantį bendrą plotą ir energines sąnaudas, taip pat norint įrengti šiuolaikiškas darbo vietas tarnautojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia VISAS ministerijas po skirtingus miestus išskaidyti (visur įrengiant patalpas visai Vyriausybei susirinkt).

Anonimas

Anonimas portretas
Gal pažiūrėjo filmą "Sluga naroda", ten seimas šalia vyriausybės buvo įkurdintas. Atlaisvinsime sostinės centrą verslui, turistams (skandinavams ir vokiečiams), jau visus pinigus jiems sunešėme į bankus, dabar atiduosime ir paveldo pastatus. Atiduotas merijos pastatas Gedimino 9, ir kas 5 metai ten vyksta remontai, vidus ardomas taip, kad liko tik fasado sienos. O per kokiu dalykus bus suvokiamas lietuvių identitetas. Jog Lietuvos ministerijos, kaip viešojo sektoriaus dalis, yra Lietuvos kultūros hierarchijos elementas. Ar kas pradėjo šalyje kalbėti apie Lietuvos kultūros hierarchiją? Tai ir bažnyčia ir kalba ir daina ir maistas ir turgus ir laukai ir miškai ir girios ir augalai ir gyvūnai ir jūra ir uostai ir paštas ir biblioteka ir kultūros namai ir muziejus ir kostiumas ir aplinka ir sauga ir žmonės (paskutinėje vietoje). Kol kas Lietuvą valdo pinigo hierarchija ir projektų kultūra.

O ką sako

O ką sako  portretas
KAM ir VSD specialistai? Kai vienu šūviu galima palikti valstybę be galvų??? Kai šioje vietoje į vandentiekį šiek tiek šio to įlašinus, ir visa valdžia staiga suviduriuoja (jei ne dar blogiau)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių