Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė nepritaria tiesioginiams seniūnų rinkimams

2015-08-12 14:18
BNS inf.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Vytauto Petriko nuotr.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino neigiamą išvadą siūlymui įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus. Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį žurnalistams sakė, kad pataisos „prieštarauja dvipakopei valdymo sistemai“.

„Aš manau, kad šiuo metu reikia kalbėti apie seniūnų ir seniūnaičių pareigas, atsakomybę, ir šiuo metu pagal savivaldos pagrindų įstatymą, kiek aš atsimenu, yra sudaromos komisijos, kurios parenka seniūnus, ir iš tų bendruomenių, kurių administracinėse teritorijose yra renkami seniūnai, iš septynių narių, atrodo, yra deleguojami keturi seniūnaičiai“, - teigė premjeras.

Anksčiau jis yra sakęs, kad meras formuoja savivaldybės strategiją ir turi teisę suformuoti komandą. Be to, pasak A.Butkevičiuas, leidžiant seniūnijoms turėti savo biudžetus, pablogėtų finansų valdymas, atsirastų galimybės didėti korupcijai.

Vidaus reikalų ministerijos rengtoje Vyriausybės išvadoje teigiama, kad seniūnas nėra savivaldybės viešojo administravimo subjektas, per kurį įgyvendinama savivaldos teisė.

„Esminės seniūnijų ir seniūnų funkcijos - organizuoti tinkamą viešųjų paslaugų teikimą gyvenamosios vietovės bendruomenei, o ne atstovauti bendruomenės interesams formuojant savarankišką politiką“, - išvadą aiškina ministerija.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Seimo teikiamose pataisose lieka neaišku, koks bus išrinktų seniūnų statusas ir santykis su bendruomenės išrinkta savivaldybės taryba bei jos sudarytomis vykdomosiomis institucijomis. Be to, teigiama, kad savarankiškų biudžetų įteisinimas lemtų dviejų pakopų savivaldos modelio kūrimą, kuris nepasiteisino ir buvo panaikintas 1995 metais.

Pagal įvairių partijų atstovų Seimui svarstyti pateiktas Konstitucijos pataisas seniūnai būtų renkami ketveriems metams. Kaip ir per savivaldybių tarybų rinkimus, balsuoti galėtų Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai. Iniciatorių nuomone, tokios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms suteiktų konstitucinį statusą, garantuotų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.

Kovo mėnesį po pateikimo už tokią Konstitucijos pataisą balsavo 50 parlamentarų, penki buvo prieš, 35 susilaikė. Konstitucijos pataisoms priimti reikia 94 parlamentarų balsų. Neigiama Vyriausybės išvada nėra įpareigojanti.

Šiuo metu seniūnai yra karjeros valstybės tarnautojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų