Vyriausybė pati rengs įstatymą dėl Rusijos oligarchų turto įšaldymo

Vyriausybė trečiadienį paskelbė, kad pati rengs įstatymo projektą, kuris sukurtų teisines prielaidas įšaldyti į Lietuvos „juodąjį sąrašą“ įtrauktų Rusijos oligarchų ir pareigūnų turtą, apriboti jų ekonominę bei finansinę veiklą šalyje.

Tokias pataisas siūlė opoziciniai konservatoriai ir liberalai, tačiau Vyriausybė nusprendė joms nepritarti.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Seime svarstomo projekto tikslui pritaria. Visgi jis tvirtino, kad Vyriausybės galės detaliau išanalizuoti, kaip toks įstatymas atitinka tarptautinę sankcijų politiką.

„Kitaip tariant, mes labai pritariame tikslui, bet tam projektui negalime pritarti ir todėl jo siūlome nesvarstyti“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministras.

„Siūlome, kad Vyriausybė parengtų naują (...) įstatymo projektą ir mes būtume pasirengę tai daryti“, – pridūrė jis.

Naują Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo redakciją parengė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, jo bendražygis Seimo frakcijoje Laurynas Kasčiūnas bei Liberalų sąjūdžio atstovai Vitalijus Gailius ir Aušrinė Armonaitė.

Šis projektas papildytų vadinamąjį Magnitskio įstatymą, pagal kurį Lietuva gali uždrausti į šalį atvykti užsieniečiams, susijusiems su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais.

Jei pataisos būtų priimtos, būtų įšaldomos Lietuvoje veikiančiuose bankuose laikomos piniginės lėšos ir kitas finansinis turtas, o Lietuvoje veikiantiems žmonėms ir įmonėms būtų draudžiama prekiauti su „juodajame sąraše“ esančiais asmenimis.

Vyriausybės išvada neįpareigoja Seimo atmesti opozicijos politikų siūlomo projekto.

Magnitskio įstatymas pavadintas 2009 metais Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnitskio vardu. Pastarasis skelbė atskleidęs finansines Rusijos pareigūnų bei piliečių machinacijas, apgaule pasisavinusių 230 mln. JAV dolerių mokesčių mokėtojų pinigų.

Panašius Magnitskio įstatymus yra priėmusios Jungtinės Valstijos, Britanija, Kanada, Estija ir Latvija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių