Z. Vaišvilos konferencijos pripažintos E. Vaitkaus, Liaudies partijos politine reklama

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) keliasdešimt Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijų pripažintos buvusio kandidato į prezidentus Eduardo Vaitkaus ir Lietuvos liaudies partijos paslėpta politine reklama.

Paslėpta politine buvusio kandidato į prezidentus E. Vaitkaus reklama rasta 17-oje Z. Vaišvilos surengtų spaudos konferencijų. Jos organizuotos laikotarpiu nuo 2023 metų gruodžio pabaigos iki šių metų gegužės 10 dienos.

E. Vaitkus pirmajame prezidento rinkimų ture gavo 7,31 proc. arba 104 tūkst. rinkėjų balsų ir liko penktas iš aštuonių kandidatų.

VRK taip pat pripažino, kad dar keturios Z. Vaišvilos spaudos konferencijos buvo į Europos Parlamentą (EP) kandidatavusios Lietuvos liaudies partijos politinė reklama. Jos surengtos šių metų balandį.

Z. Vaišvila pats buvo Lietuvos liaudies partijos kandidatu rinkimuose į EP. Vis dėlto šiai partijai EP rinkimuose nepavyko surinkti minimalaus parašų skaičiaus, todėl ji prarado kampanijos dalyvio statusą.

Pasak VRK, Z. Vaišvila, pasinaudodamas signataro statuso teikiama privilegija rengti spaudos konferencijas naudojantis valstybės biudžeto lėšomis, skleidė politinę E. Vaitkaus ir Lietuvos liaudies partijos reklamą.

„Tyrimas rodo, kad Seimo spaudos konferencijų salė buvo naudojama politinei reklamai ir agitacijai skleisti“, – posėdyje kalbėjo VRK Teisės ir tyrimų skyriaus patarėja Estera Miežytė.

Komisijos narė Inga Milašiūtė sakė matanti galimą Z. Vaišvilos piktnaudžiavimą teisiniu signataro statusu.

„Tas piktnaudžiavimas tampa tokiu sisteminiu“, – sakė ji.

VRK taip pat nutarė kreiptis į Seimo valdybą ir Seimo kanceliariją su pasiūlymu keisti renginių Seime organizavimo tvarkos aprašą bei uždrausti naudoti valstybės biudžeto lėšas politinės reklamos sklaidai.

„Mes vertindami labai aiškiai skyrėme, kur yra nuomonė kaip saviraiškos laisvė ir kur yra akivaizdi agitacija, politinė reklama“, – teigė VRK narė Jolita Baušytė.

Pats Z. Vaišvila darbo grupės tyrimą vadino šališku ir neteisėtu. Anot jo, nebuvo nė vieno politinės kampanijos dalyvio, kuris apskundė jo spaudos konferencijas.

Jo teigimu, komisijos minimose konferencijose buvo aptariamos Lietuvai svarbios temos.

„Išvados grindžiamos iš konteksto ištrauktomis citatomis“, – kalbėjo signataras.

„Jūsų absurdo teatras yra vertas pagyrimo, ačiū, kad jūs apie tai kalbate“, – sarkastiškai sakė E. Vaitkus.

Anot jo, VRK peržengė „valstybės išdavimo ribas“.

Šis komisijos sprendimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Būtinai už Vaitkų.

UŽ E.VAITKŲ

UŽ E.VAITKŲ portretas
balsuosime!

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Tik už EDUARDA VAITKŲ ir jo Liaudies partija kad valdžioje neliktų lianzbirkinių, kad visokiausios lianzbirkinių šiukšlės būtų išmestos į šiukšlyną, sekmės rinkimuose ir darbuose EDUARDAI !!!!!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių