A. Žukauskas: Stambulo konvencijos sąvokų vertimas priešina visuomenę

Pirmadienį Seimo Laisvės frakcijos narys, Švietimo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas dėl, jo požiūriu, visuomenę klaidinančio Stambulo konvencijos vertimo korekcijos oficialiu laišku kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę.

A. Žukausko teigimu, klaidingas sąvokos „gender“ vertimas kaip „lytis“ arba „lytis socialiniu aspektu“ tiesiog priešina visuomenę.

„Anglų kalbos žodis „gender“ yra išverstas kaip „lytis“ arba „lytis socialiniu aspektu“. Tačiau žodžio „gender“ reikšmė, susijusi su lytiškumo samprata, per pastaruosius kelis dešimtmečius pastebimai evoliucionavo. Iki XX a. aštunto dešimtmečio žodis „gender“ buvo suprantamas tik kaip žodžio „sex“ (lytis) sinonimas šnekamojoje kalboje“, – teigia parlamentaras.

Tokie vertimai leidžia interpretuoti Konvencijos 3 straipsnio C dalyje pateiktą apibrėžtį kaip naują lyties sampratą ir todėl kelia visuomenės supriešinimą.

Todėl A. Žukauskas siūlo, prieš teikiant Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją, patobulinti jos vertimą.

„Tokie vertimai leidžia interpretuoti Konvencijos 3 straipsnio C dalyje pateiktą apibrėžtį kaip naują lyties sampratą ir todėl kelia visuomenės supriešinimą. Manau, kad, prieš teikiant Lietuvos Respublikos Seimui ratifikuoti Konvenciją, jos vertimas turėtų būti patobulintas, kad būtų išvengta tokių interpretacijų“, – pažymi Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas A. Žukauskas.

Pastaruoju metu Stambulo konvencijos klausimas visuomenėje sukėlė aštrias diskusijas. Stambulo konvencijoje raginama valstybių, kurios ją ratifikavo, vyriausybes imtis kovos su visų formų smurtu prieš moteris ir smurtu artimoje aplinkoje priemonių. Tačiau daugiausiai diskusijų kelia Konvencijos dokumente vartojama „socialinės lyties“ sąvoka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
ir juokinga, kad seimo narys ginče dėl konvencijos mato tik vertimo problemą. Ar tokia šio seimo nario pozicija yra ir dėl kitų dokumentų kuriuos svarsto Seimas?

ALGIS

ALGIS portretas
Ratifikuoti tik referendumu .

žviegiantis

žviegiantis portretas
"Jedinstvos" propiesorius....:)))))))
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių