A. Zuokas apie galimybę formuoti koaliciją su „Nemuno aušra“: mes suprantame, kas yra ruda spalva

Partiją „Laisvė ir teisingumas“ į Seimą vedantis Artūras Zuokas sako nematantis galimybių formuoti valdančiąją koaliciją su antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusio Remigijaus Žemaitaičio partija „Nemuno aušra“. Šią politinę jėgą A. Zuokas lygina su rudmarškiniais vadintais naciais. Todėl, anot jo, su tokia partija neturėtų dirbti jokia šiuolaikinė politinė organizacija.

„Rinkdamiesi koalicijos partnerius pirmiausia žiūrėsime į programos suderinamumą ir tam tikrus, aiškius tarpusavio įsipareigojimus, taip pat partijos pasirinktą ideologiją ir politiką“, – pirmadienį naujienų agentūros ELTA ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) organizuotoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Zuokas.

„Jeigu politinė organizacija Lietuvoje 21-ame amžiuje savo partijos ir aprangos spalva pasirenka rudą, mes suprantame, kas yra ruda spalva. Tai yra rudmarškiniai. Dar pagrindine tema laiko antisemitizmą ir ja akivaizdžiai, sąmoningai spekuliuoja. Tai būdami civilizuota ir šiuolaikiška politine organizacija su tokiomis organizacijomis negalime turėti jokių bendrų reikalų“, – pabrėžė jis.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderio teigimu, tokių nuostatų turėtų laikytis ir kitos partijos.

„Tai yra mūsų principai. Norime, kad ir visos politinės organizacijos laikytųsi tam tikrų principų“, –konferencijos metu akcentavo A. Zuokas.

„Dauguma žmonių ten atėję (prisijungę prie „Nemuno aušros“ – ELTA) tik prieš rinkimus. Neabejoju, jei net ir bus frakcija, tai ji per pusmetį tiesiog išsivaikščios po kitas politines organizacijas, atsiribodama nuo ideologijos ir dabartinių partijos simbolių, kurie yra labai dviprasmiški“, – tikino jis.

ELTA primena, kad prieš įkuriant „Nemuno aušrą“ R. Žemaitaitis, kaip ir A. Zuokas, priklausė „Laisvės ir teisingumo“ partijai. Visgi 2022 metais politiko narystė šioje organizacijoje buvo sustabdyta. Kaip skelbta tuomet, tokį partijos valdybos sprendimą iššaukė R. Žemaitaičio pasisakymai socialinėje erdvėje, kurstantys tautinę nesantaiką ir skatinantys neapykantą žydams.

Stebint augantį „Nemuno aušros“ populiarumą, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis jau anksčiau pakvietė tradicines partijas kalbėtis ir kurti „sanitarinį kordoną“ – taip, anot jo, užkertant kelią radikalių politinių jėgų patekimui į valdžią.

Tokius būgštavimus paskatino Seimo rinkimų favoritais laikomų socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė – anksčiau ji užsiminė, jog neatmestų galimybių formuoti valdančiąją koaliciją su „Nemuno aušra“. Tiesa, vėliau ji nuomonę pakeitė ir patikino, jog galimybė dirbti koalicijoje su R. Žemaitaičio vedama politine jėga yra sunkiai suvokiama.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Absurdas

Absurdas portretas
Politinis nulis dar kelia kažkokius reikalavimus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių