Pereiti į pagrindinį turinį

15 parlamentarų vaikščioja peilio ašmenimis

2010-01-14 06:59
15 parlamentarų vaikščioja peilio ašmenimis
15 parlamentarų vaikščioja peilio ašmenimis / Kęstučio Cemnolonskio nuotr.

Iš mokesčių mokėtojų pinigų mašiną įsigyti sumaniusi Asta Baukutė – ne išimtis, o taisyklė. Prokurorai analogiškomis machinacijomis įtaria dar keliolika Seimo narių.

Kaip dienraščiui teigė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Gintautas Stalnionis, prokurorams įtarimų sukėlė dar maždaug 15 Seimo narių. Jų automobilio nuomos sutartyse esą taip pat numatyta galimybė Seimo nariui mašiną įsigyti už likutinę vertę pasibaigus nuomos laikotarpiui.

G.Stalnionio teigimu, šiuo metu prokuratūra laukia vadinamųjų slaptųjų protokolų – papildomų sutarčių, kurias Seimo nariai galbūt sudarė dėl mašinų išpirkimo už likutinę vertę. Šios pusiau slaptos sutartys nebuvo pateiktos Seimo kanceliarijai, jos buvo nuslėptos ir nuo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

"Apie 10–15 sutarčių yra analogiškos A.Baukutės sutarčiai, – sakė G.Stalnionis. – Tai yra nuomos sutartys. Tai liečia daugiau negu dešimt bendrovių, iš kurių nuomojami automobiliai. Dabar laukiame (automobilio atpirkimo sutarčių – red. past.) iš pačių bendrovių. Iš bendrovių jas gauti, ko gero, bus lengviau negu iš Seimo."

Prokuratūros atstovas teigė kol kas negalįs įvardyti Seimo narių, kurie įtariami tokiomis machinacijomis. Esą jų pavardės bus atskleistos tuomet, kai prokurorai kreipsis į teismą, kad būtų panaikinti galbūt neteisėti sutarčių punktai.

Kol kas tik vienas Seimo narys prisipažino turįs galimybę nuomojamą automobilį išpirkti už likutinę vertę. Konservatorius Liudvikas Sabutis dienraščiui piktinosi, kad prieš metus sudarytos mašinų nuomos sąlygos smarkiai pakito, ir dabar mašiną nuomotis esą labai nenaudinga. Politikas taip pat tikino, kad iš mokesčių mokėtojų pinigų jam turėtų būti mokama ne tik už mašinos nuomą, bet ir už jos vairavimą.

Pagrindinė nuomojamų mašinų skandalo herojė A.Baukutė kol kas vengia prisipažinti ir tikina lauksianti teismo verdikto.

Prieš pat Kalėdas prokurorai gavo 91 Seimo nario automobilių nuomos sutartis. Maždaug kas šešta sutartis gali prasilenkti su įstatymais.


Etikos sargai nesikiš

"Jeigu yra kokių nors slaptų protokolai – tegul prokuratūra žiūri. Seime yra tiktai sutartys, o slaptų protokolų mes nematome", – dienraščiui teigė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Pasak jo, Seimo etikos sargai nesikiš į prokurorų darbą ir lauks teismo sprendimo dėl galbūt įstatymams nusižengusių Seimo narių veiksmų.


Jeigu teismas konstatuos, kad parlamentarai pažeidė įstatymus, A.Salamakinas žada nagrinėti kiekvieno nusižengusio kolegos elgesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų