2017 metų svarbiausi Lietuvos įvykiai

  • Teksto dydis:

Naujienų agentūra BNS pateikia svarbesnius 2017 metų Lietuvos politikos ir visuomeninio gyvenimo įvykius.

SAUSIS

Sausio 4 d. Finansų ministerija, remdamasi STT raštu dėl veikimo „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekybos“ naudai, nuo pareigų nušalino Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovą Dainorą Bradauską, po kelių savaičių jis atleistas iš pareigų.

Sausio 7 d. Vengrijoje po sunkios ligos mirė garsus lietuvių keliautojas ir fotografas Paulius Normantas.

Sausio 9 d. VSD patvirtino, kad Lietuvos institucijos stabdo verslininkų planus šalia Vilniaus įkurti didžiausią šalyje duomenų centrą, nes nerimaujama, kad jis gali būti sujungtas su Rusijos šnipinėjimo centru.

Sausio 13 d. Laisvės premijos įteiktos pirmajam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę Vytautui Landsbergiui ir kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui.

Sausio 17 d. Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis įpareigojama neterminuotą laikotarpį saugoti nepanaudotus embrionus ir įteisinama embriono donorystė.

Sausio 17 d. parlamentas patvirtino atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją. Joje akcentuojama Rusijos keliama grėsmė.

Sausio 17 d. Lietuva ir Jungtinės Valstijos pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso.

Sausio 19 d. Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas pranešė, kad pavyko įteikti šaukimą buvusiam Sovietų Sąjungos prezidentui Michailui Gorbačiovui. Jis atsisakė dalyvauti procese.

Sausio 24 d. Vyriausioji rinkimų komisija panaikino Seimo narės „valstietės“ Gretos Kildišienės mandatą. Ji sulaukė kritikos dėl automobilio nuomos ir nuslėptų biografijos faktų.

Sausio 26 d. Lietuvą sukrėtė žinia apie Kėdainiuose motinos ir patėvio sunkiai sumuštą ketverių metų berniuką Matą, jis neišgyveno. Ši tragedija paskatino politikus sparčiau imtis vaiko teisų apsaugos sistemos pertvarkos.

Sausio 30 d. Lietuva išsakė susirūpinimą dėl Rusijos suteikto politinio prieglobsčio buvusiam bankrutavusio banko „Snoras“ vadovui Raimondui Baranauskui.

VASARIS

Vasario 1 d. atvyko pirmieji Vokietijos kariai į Lietuvoje kuriamą tarptautinį NATO batalioną.

Vasario 10 d. apie atsistatydinimą paskelbė Turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė, nes sulaukė kritikos dėl užsienyje darytų nuotraukų naudojimo Lietuvai reklamuoti valstybės remiamoje kampanijoje.

Vasario 14 d. Seimas įstatymu uždraudė taikyti fizines bausmes vaikams.

Vasario 15 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Vyriausybės atstovės skundą ir paskelbė, kad sostinės savivaldybė teisėtai įrengė gatvių pavadinimų lenteles užsienio kalbomis.

Vasario 15 d. policija ir Seimo vadovybė sulaukė melagingo pranešimo apie tariamai vokiečių karių išprievartautą mergaitę, Lietuvos ir Vokietijos vadovai tai pavadino provokacija.

Vasario 18 d. su JAV viceprezidentu Mike Pence'u (Maiku Pensu) susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė paprašė sustiprinti Baltijos šalių oro gynybą.

Vasario 20 d. apie pasitraukimą iš pareigų paskelbė 20 metų Registrų centrui vadovavęs Kęstutis Sabaliauskas.

Vasario 23 d. sulaikyta prekyba poveikiu įtariama šios prokuratūros skyriaus vadovė prokurorė Rita Aliukonienė, vėliau jai pateikti kaltinimai prekyba poveikiu. Jie susiję Darbo partijos neoficialios buhalterijos bylos nagrinėjimu.

Vasario 28 d. STT patvirtino, kad teisėsauga pateikė įtarimus papirkimu ir prekyba poveikiu Dariaus Mockaus valdomam koncernui „MG Baltic“.

Vasario 28 d. Aukščiausiasis Teismas patvirtino įkalinimo iki gyvos galvos bausmę buvusiam omonininkui Konstantinui Michailovui dėl Medininkų žudynių.

KOVAS

Kovo 5 d. nužudyta iš Plungės į Vilnių vykusi Ieva Strazdauskaitė. Teisėsauga įtaria, kad nusikaltimas įvykdytas siekiant pagrobti automobilį.

Kovo 6 d. dėl galbūt neskaidrių ryšių su koncerno „MG Baltic“ ir statybos bendrovės „Kauno tiltai“ atstovais iš pareigų atleistas Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas Daivis Zabulionis.

Kovo 9 d. apie atsistatydinimą paskelbė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius.

Kovo 13 d. Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis pranešė ketinantis atsisakyti mandato ir darbintis privačiame versle užsienyje, tačiau iki šiol to nepadarė.

Kovo 16 d. Seimas pradėjo apkaltos procedūras kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo sulaukusiam Kęstučiui Pūkui ir neskaidriais ryšiais su Rusija apkaltintam Mindaugui Basčiui.

Kovo 17 d. po sunkios ligos mirė Marijampolės meras socialdemokratas Vidmantas Brazys.

Kovo 17 d. atsistatydino Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas.

Kovo 17 d. mirė 1996 metais laikinai premjero pareigas ėjęs Laurynas Mindaugas Stankevičius.

Kovo 21 d. Seimas nusprendė palikti „tvarkiečio“ Petro Gražulio teisinę neliečiamybę, kad jis nebūtų teisiamas dėl galimo spaudimo prokurorui per piketą prie jo namų.

Kovo 22 d. Lietuvos kariuomenėje pradėta formuoti trečia Sausumos pajėgų brigada.

Kovo  29 d. 2022 metų Europos kultūros sostine išrinktas Kaunas.

Kovo 29 d. Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis Vokietijos diplomatiniame archyve rado Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės aktą.

BALANDIS

Balandžio 3  d. Lietuvos  žvalgybos institucijos paskelbė kasmetinį grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Joje daugiausia dėmesio tradiciškai skirta Rusijos grėsmei.

Balandžio 6 d. Seimas nusprendė palikti teisinę neliečiamybę Seimo nariui konservatoriui Mantui Adomėnui, tai jam leido išvengti bylinėjimosi dėl galimo šmeižto žurnalistės Rūtos Janutienės atžvilgiu.

Balandžio 10 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis atleido Karinių oro pajėgų vadą Audronį Navicką. Jis anksčiau buvo nušalintas nuo pareigų dėl planų remontuoti karinius sraigtasparnius Rusijoje.

Balandžio 12 d. įsilaužus į naujienų agentūros BNS sistemą joje buvo įkelta melaginga žinia apie tariamai Latvijoje ipritu apsinuodijusius Jungtinių Valstijų karius.

Balandžio 19 d. iš Vilniaus pakilęs Danijos piliečio pilotuojamas lengvasis lėktuvas iš Lietuvos pusės pažeidė Baltarusijos oro erdvę.

Balandžio 19 d. Vilniuje pradėtos Modernaus meno centro statybos. Vėliau jis pervadintas Mo muziejumi.

Balandžio 22 d. Socialdemokratų partijos pirmininku buvo išrinktas Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Balandžio 28 d. teisėsauga pateikė įtarimus Seimo nariui Gintarui Steponavičiui politinės korupcijos tyrime, jis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio. Prieš tai parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Balandžio 29 d. mirė žurnalistas Algimantas Degutis.

GEGUŽĖ

Gegužės 2 d. Seimas pirmą kartą šioje kadencijoje atmetė prezidentės veto ir nusprendė, kad savivaldybėse nebus uždrausti vidaus sandoriai.

Gegužės 4 d. mirė aktorius Dalius Mertinas.

Gegužės 10 d. Lietuvoje apsilankęs Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) pareiškė, kad JAV yra pasirengusios dislokuoti gynybines sistemas Baltijos šalyse Rusijai atgrasyti.

Gegužės 17 d. užsienio reikalų ministras patvirtino, kad Čečėnijoje persekiojami du gėjai rado prieglobstį Lietuvoje.

Gegužės 23 d. Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Gegužės 31 d. buvusiam Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui prokurorai pateikė įtarimus kyšininkavimu politinės korupcijos byloje.

BIRŽELIS

Birželio 1 d. Seimas nusprendė uždrausti alkoholio reklamą, sutrumpinti jo pardavimo valandas ir nuo 18 iki 20 metų pailginti amžių, kada galima įsigyti svaigalų.

Birželio 5 d. Apeliacinis teismas buvusį Seimo narį Aleksandrą Sacharuką pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų panaudojimo 2010 metais balsuojant už kitą Seimo narį Liną Karalių. Jam skirta 1882 eurų bauda.

Birželio 5 d. pasienyje su Rusija Šakių rajone pradėta statyti apsauginė tvora.

Birželio 6 d. po sunkios ligos mirė Seimo narys konservatorius Rokas Žilinskas.

Birželio 12 d. Kultūros ministerija pranešė, kad iš pareigų atleidžiamas ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Gintautas Kėvišas.

Birželio 14 d. Europos Parlamentas trečiadienį panaikino buvusio „tvarkiečių“ lyderio Rolando Pakso teisinę neliečiamybę, kad Lietuvos prokurorai galėtų pateikti jam įtarimus dėl prekybos poveikiu.

Birželio 20 dieną dėl rasistinių pastabų kritikos sulaukęs Gedvydas Vainauskas paliko Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo prezidento pareigas.

Birželio 25 d. sovietų valdžios persekiotas arkivyskupas Teofilius Matulionis Vilniaus katedros aikštėje iškilmingai paskelbtas palaimintuoju.

Birželio  29 d. Vilniaus savivaldybė paskelbė ekstremalią padėtį dėl sostinės Gedimino kalno būklės.

Birželio 30 dieną Kultūros ministerija pranešė, kad dėl seksualinio priekabiavimo prie aktorės iš pareigų atleidžiamas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktorius Linas Marijus Zaikauskas.

LIEPA

Liepos 1 d. įsigaliojo naujasis Darbo kodeksas, kuris įtvirtino lengvesnį darbuotojų atleidimą.

Liepos 2 d. Klaipėdos universiteto mokslininkai Baltijos jūros dugne Estijos vandenyse patikslino pirmojo nepriklausomos tarpukario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ buvimo vietą.

Liepos 3 d. įsigaliojo naujas vaistų kompensavimo kainynas, jame pirmą kartą neliko vaistų, kurių kainos didesnės daugiau kaip 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis: Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija. Iki tol buvo nustatyta, kad vaistai negali būti brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis. Šie reikalavimai nulėmė, kad kainyne neliko dalies iki tol kompensuotų vaistų.

Liepos 7 d. Vilniaus apygardos teismas dešimties metų laisvės atėmimo bausme dėl šnipinėjimo nuteisė Rusijos pilietį Nikolajų Filipčenką.

Liepos 10 d. JAV pirmą kartą Lietuvoje dislokavo ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“.

Liepos 11 d. Seimas atvėrė kelią urėdijų reformai.

Liepos 14 d. daugiau nei mėnesiui dėl kilimo-tūpimo tako rekonstrukcijos uždarytas Vilniaus oro uostas.

Liepos 17 d. teismas nusprendė Jungtinėms Valstijoms išduoti lietuvį Evaldą Rimašauską, kaltinamą iš JAV informacinių technologijų įmonių „Facebook“ ir „Google“ apgaule išviliojus 100 mln. JAV dolerių.

Liepos 19 d. Vilniaus apygardos teismas nuteisė gimdymu namuose besivertusias pribuvėją Jurgitą Ingą Švedienę ir gydytojos išsilavinimą turinčią Dalią Jakaitę, tačiau jos realios laisvės atėmimo bausmės išvengė.

Liepos 26 d. pranešta, kad Gedimino kalne turbūt rasti 1863 metų sukilimo vado Zigmanto Sierakausko palaikai.

Liepos 28 d. žiniasklaidos grupės „Respublikos leidiniai“ savininkas Vitas Tomkus pranešė parduodantis kontrolinį naujienų agentūros ELTA akcijų paketą verslininkei Gitanai Markovičienei.

RUGPJŪTIS

Rugpjūčio 4 d. Lietuvos pašto valdyba atšaukė iš pareigų bendrovės generalinę direktorę Liną Minderienę.

Rugpjūčio 6-osios naktį Rumšiškių liaudies buities muziejuje kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai.

Rugpjūčio 8 d. Lietuvoje netikėtai apsilankė buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, įsivėlęs į ginčą su Ukrainos valdžia.

Rugpjūčio 9 d. Klaipėdoje sulaikyta daugiau kaip 600 kilogramų kokaino siunta – viena didžiausių narkotikų kontrabandos siuntų Lietuvos istorijoje.

RUGSĖJIS

Rugsėjo 1 d. archeologai pranešė Gedimino kalne aptikę 1863–1864 metų sukilimo vado Konstantino Kalinausko palaikus.

Rugsėjo 8 d. atsistatydino „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas. Sprendimą jis priėmė po to, kai teisėsaugos „filtro“ į įmonės valdybą nepraėjo buvęs tarybos pirmininkas Šarūnas Kliokys, o STT pradėjo tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo.

Rugsėjo 9 d. nuspręsta atleisti iš pareigų Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorę Laimutę Anužienę.

Rugsėjo 9 d. Šakių rajone, saugomame pasienio ruože, neblaivus Rusijos pasienietis Ruslanas Peregudas tyčia perplaukė Šešupės upę. Jos viduriu eina Lietuvos ir Rusijos valstybių siena. Vyras mėnesį praleido už grotų.

Rugsėjo 13 d. Vyriausybė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovu paskyrė tuometį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Antonį Mikulskį.

Rugsėjo 22 d. teisėsauga pranešė, kad politinės korupcijos byloje teisėsauga pateikė įtarimus Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai.

Rugsėjo 23 d. Lietuvos socialdemokratų partijos taryba nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Rugsėjo 24 d. Marijampolės mere išrinkta socialdemokratė Irena Lunskienė.

Rugsėjo 25 d. dešimt Seimo socialdemokratų prieš partijos valią nusprendė likti koalicijoje su „valstiečiais“ ir vėliau pasitraukė iš partijos, Socialdemokratų frakcija Seime skilo į dvi dalis.

Rugsėjo 25 d. apie atsistatydinimą paskelbė ūkio ministras socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

Rugsėjo 26 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pareiškė, kad per Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad“ simuliuotas Baltijos šalių puolimas.

Rugsėjo 28 d. po ligos mirė disidentas, Nepriklausomybės akto signataras, buvęs parlamentaras Balys Gajauskas.

Rugsėjo 28 d. Seimas patvirtino vaiko teisių apsaugos reformą.

SPALIS

Spalio 2 d. Europos Komisija „Lietuvos geležinkeliams“ skyrė 28 mln. eurų baudą tai, kad ji apribojo konkurenciją, išardžiusi bėgius iš Mažeikių į Rengę Latvijoje.

Spalio 5 d. Lietuvos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Berlyne pasirašė susitarimą dėl Vasario 16-osios nepriklausomybės akto perdavimo Lietuvai penkeriems metams.

Spalio 7 d. mirė fizikas, rašytojas, visuomenininkas Kazys Almenas.

Spalio 10 d. Seimas sudarė tyrimo komisiją aiškintis, kodėl į Lietuvos rinką patenka galbūt nekokybiški maisto produktai.

Spalio 11 d. Vyriausybė nusprendė nuo 2018 metų minimalią mėnesio algą didinti 20 eurų iki 400 eurų.

Spalio 11 d. plagijavimu rašant habilitacinį darbą apkaltintas Kauno technologijų universiteto rektorius Petras Baršauskas atsistatydino iš pareigų.

Spalio 12 d. naujienų portalo delfi.lt vyriausiosios redaktorės pareigose Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę pakeitė verslo naujienų redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Spalio 12 d. Šiaulių apygardos teismas išteisino piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu kaltintą Radviliškio merą konservatorių Antaną Čepononį.

Spalio 18 d. daugiau nei 30 Lietuvos karių būrys pradėjo tarnybą Jungtinių Tautų misijoje Malyje.

Spalio 19 d. Seimas priėmė pataisas, kurios leido Lietuvos teisėsaugai patraukti atsakomybėn į užsienį pasprukusius finansinius nusikaltėlius.

Spalio 20 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją.

Spalio 20 d. Vilniaus meras Remigijus Šimašius pranešė, kad traukiasi iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų.

Spalio 26 d. Vyriausioji rinkimų komisija dėl šiurkštaus finansavimo įstatymo pažeidimo neskyrė Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos – maždaug 395 tūkst. eurų.

Spalio 26 d. Lietuva pasirašė sutartį pirkti norvegiškas oro gynybos sistemas NASAMS už 110 mln. eurų.

Spalio 31 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutinai išteisino sukčiavimo ir piktnaudžiavimo byloje teistus buvusį Seimo narį Vitą Matuzą ir lobistą Andrių Romanovskį.

LAPKRITIS

Lapkričio 3 d. viešųjų ryšių specialistė Rūta Vanagaitė pripažino, kad paskelbė melagingus teiginius apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską - Vanagą ir viešai atsiprašė dėl savo „skubotų ir arogantiškų“ pasisakymų.

Lapkričio 7 d. Vilniaus miesto savivaldybės taryba atleido mero pasitikėjimą praradusią administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę.

Lapkričio 8 d. pranešta, kad 66 Seimo nariai kreipėsi į LRT Tarybą, prašydami informacijos apie visuomeninio transliuotojo veiklą.

Lapkričio 9 d. Seimo narys Linas Balsys parlamento rūmuose žurnalistams į alkoholio tikrintuvą pripūtė 1,82 promilės alkoholio. Policija pradėjo, bet vėliau nutraukė ikiteisminį tyrimą, neradusi įrodymų, kad jis vairavo neblaivus.

Lapkričio 9 d. Seimo Antikorupcijos komisija konstatavo, kad parlamentaras Artūras Skardžius Seime rūpinosi atsinaujinančių išteklių energetika ir taip galėjo pažeisti viešųjų ir privačių interesų derinimą valstybės tarnyboje.

Lapkričio 10 d. aktorė Julija Steponaitytė paskelbė, kad prie jos seksualiai priekabiavo režisierius Šarūnas Bartas. Pastarasis su kaltinimais nesutinka.

Lapkričio 15 d. Vyriausybė nusprendė, kad Registrų centras pereina Susisiekimo ministerijos pavaldumui.

Lapkričio 16 d. Seimas nusprendė Laisvės premiją skirti disidentei, vienuolei Nijolei Sadūnaitei.

Lapkričio 16 d. Seimas priėmė vadinamąjį Magnickio įstatymą, jis leidžia į „juodąjį sąrašą“ įtraukti pareigūnus, atsakingus už pinigų plovimą ir žmogaus teisių pažeidimus.

Lapkričio 20 d. Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad didieji šalies interneto paslaugų teikėjai turės riboti prieigą vartotojams prie failų dalijimosi internetinio tinklalapio linkomanija.net.

Lapkričio 20 d. Vilniuje atidarytas litvako pasaulinio garso dailininko Samuelio Bako muziejus.

Lapkričio 21 d. Seimas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vadovu paskyrė portalo alkas.lt redaktorių Audrį Antanaitį.

Lapkričio 22 d. Prezidentūra pranešė, kad popiežius Pranciškus kitąmet rudenį planuoja apsilankyti Lietuvoje.

Lapkričio 22 dieną Vyriausybė pritarė universitetų pertvarkos planui, kurį įgyvendinus vietoje 14 valstybinių universitetų liktų 9.

Lapkričio 24 d. iš pareigų pasitraukė Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė. Premjeras Saulius Skvernelis vėliau į šias pareigas paskyrė Vidaus reikalų ministerijos kanclerį Algirdą Stončaitį.

Lapkričio 27 d. paskelbta, kad Vilniaus Lukiškių aikštės konkursą laimėjo mišką ir partizanų bunkerį primenantis memorialas laisvės kovotojams, kurio centre yra kalva.

Lapkričio 27 d. Lietuvoje prasidėjo čekių loterija.

Lapkričio 27 d. mirtiną avariją, kaip įtariama, sukėlė neblaivus Rokiškio rajono mokyklos direktorius, su juo kartu važiavo girtas kitos mokyklos vadovas.

Lapkričio 28 d. Seime prisiekė paskirtasis ūkio ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius. Jis yra jauniausias ministras po nepriklausomybės atkūrimo.

Lapkričio 29 d. Vyriausybė nusprendė perduoti Ukrainai ginklų ir šaudmenų už maždaug 2 mln. eurų.

Lapkričio 29 d. teisėsauga paskelbė, kad Vilniuje įsikūrusi taksi ir pavėžėjimo paslaugų tiekėją „Etransport“ valdanti įmonė šiemet galėjo neapskaityti apie 5 mln. eurų pajamų ir išlaidų. Pareigūnai sulaikė 15 įtariamųjų.

GRUODIS

Gruodžio 5 d. Seimas panaikino parlamentaro Kęstučio Pūko teisinę neliečiamybę. Vėliau prokurorai jam pateikė įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo.

Gruodžio 7 d. Seimas atvėrė galimybę į Lietuvos kelius išriedėti savivaldžiams automobiliams, kurie gali važiuoti patys be vairuotojo.

Gruodžio 8 d. eidamas 92-uosius metus mirė signataras, menotyrininkas, buvęs aukštas sovietinės komunistų partijos veikėjas Lionginas Šepetys.

Gruodžio 9 d. opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas išrinktas Seimo narys ir partijos įkūrėjas Eugenijus Gentvilas. Jis tapo vos vienu balsu įveikė parlamentarą Vitalijų Gailių.

Gruodžio 10 d. mirė žymus išeivijos atstovas, pirmojo valstybės vadovo po nepriklausomybės atkūrimo Vytauto Landsbergio brolis Gabrielius Žemkalnis.

Gruodžio 11 d. Nacionalinės kultūros ir meno premijos skirtos aktorei Eglei Gabrėnaitei, rašytojai Danutei Kalinauskaitei, fotomenininkui Gintautui Trimakui, kompozitorei Justei Janulytei, scenografui Gintarui Makarevičiui, vizualaus meno kūrėjams Svajonei ir Pauliui Stanikams.

Gruodžio 12 d. Seimas priėmė 2018 metų biudžetą. Jame pirmą kartą numatytas valdžios sektoriaus perteklius, o gynybai skirtas NATO rodiklis – 2 proc. BVP.

Gruodžio 13 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad prezidento Algirdo Brazausko našlei verslininkei Kristinai Brazauskienei teisę gauti nemokamą būstą suteikiantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai.

Gruodžio 14 d. sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga atlaikė interpeliaciją Seime. Už tai, kad būtų pritarta ministro atsakymams į opozicijos klausimus dėl medikų atlyginimų kėlimo, kilusios sumaišties vaistinėse įteisinus slaptus pirkėjus, personalo politikos, balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 33 ir keturi parlamentarai susilaikė.

Gruodžio 19 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimo narys Kęstutis Pūkas pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai seksualiai priekabiavo prie merginų.

Gruodžio 20 d. Vyriausybė nutarė inicijuojanti diskusijas Europos Sąjungos lygiu dėl vasaros laiko direktyvos, kad būtų atsisakyta laikrodžio rodiklių sukimo.

Gruodžio 20 d. Vyriausybė uždraudė naudoti Rusijos įmonės „Kaspersky Lab“ programinę įrangą kompiuteriuose, kurie veikia kritinės infrastruktūros sektoriuose.

Gruodžio 21 d. teisėsauga pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl verslo koncerno „MG Baltic“ ir Liberalų sąjūdžio bei Darbo partijos korupcijos.

Gruodžio 21 d. Lietuva netikėtai balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria neteisėtu vadinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Gruodžio 22 d. Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad Seimo narys Mindaugas Bastys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją, nuslėpęs ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Gruodžio 22 d. teismas paskelbė, kad tuometinis Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Audronis Navickas nuo pareigų tyrime buvo nušalintas neteisėtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STEBIMAS ZIAURUS

STEBIMAS ZIAURUS portretas
lietuvos televizijos nusmukimas 31 diena-NEBUS AUTORINIU LAIDU-VIEN TIK SENI FILMAI.TAD LINKIME NAUJUS METUS SUTIKTI ROTUSEJE PRIE EGLES-AR NUEITI I KONCERTUS,NES SEDEJIMAS NAMIE PRIE STALO IR PERSIVALGYMAS,NIEKO GERO SVEIKATAI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių