Pereiti į pagrindinį turinį

2017-uosius norima skelbti Reformacijos metais

2016-03-20 10:07
BNS inf.
A. Ufarto / BFL nuotr.

Kadangi kitąmet sueis 500 metų, kai Martynas Liuteris paskelbė savo tezes, 2017-uosius siūloma Seimui paskelbti Reformacijos metais.

Tokį Seimo nutarimo projektą pateikė valdančiųjų Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Jos teigimu, reformacija suteikė Lietuvai daug iškilių asmenybių, kūrusių kalbą, veikusių raštijos ir kultūros srityje, formavusių švietimo sistemą – tai ir Martynas Mažvydas, parašęs „Katekizmą“, ir Kristijonas Donelatis, sukūręs „Metus“, ir Jonas Bretkūnas, pirmą kartą išvertęs Bibliją, ir vienas lietuvių raštijos pradininkų Abraomas Kulvietis.

Projekto autorė taip pat pabrėžė, kad reformacija paskatino naujus socialinius, ekonominius, politinius ir kultūrinius procesus, palikusius didelį pėdsaką ir Lietuvoje.

Siūloma Vyriausybei sudaryti Reformacijos metų komisiją, kuri iki šių metų gruodžio 1-osios parengtų minėjimo programą, o 2017 metų valstybės biudžete numatyti jai lėšų.

Reformacija – religinis sąjūdis, buvęs XV- XVII amžiaus Europoje. Jis siekė reformuoti Romos katalikybės doktriną, kultą, bažnyčią. Reformacijos pradžia laikomi 1517 metai, kai Martynas Liuteris Vitenberge paskelbė savo garsiąsias 95 tezes, prikalęs jas prie bažnyčios durų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų