4 mln. eurų vertės medicinos ir apsaugos priemonių bei vaistų kroviniai pajudėjo Ukrainos link

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pirmadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui karinę invaziją išgyvenančiai Ukrainai skirti medicinos priemonių, vaistinių preparatų ir asmeninės apsaugos priemonių, o antradienį dalis krovinio jau pajudėjo Ukrainos link.

Ši medicininė pagalba skiriama iš valstybės rezervo medicinos atsargų ir SAM valdomų išteklių. Bendra paramos vertė viršija 3,7 mln. eurų, nurodoma SAM pranešime.

Civilinės saugos tarptautinės pagalbos siuntą sudaro vienkartiniai švirkštai ir injekciniai tirpalai, tvarstymo reikmenys, chirurgijos rinkiniai, sterilūs paketai kraujavimams, lūžiams ir nudegimams, neštuvai, vienkartinės veido kaukės, pirštinės, kombinezonai ir kt.

Šiuo metu svarstome visas galimybės, kaip dar Lietuva gali padėti karo veiksmų apimtai Ukrainai.

Karo lauke itin svarbios tampa kraujo atsargos. Nors šiuo metu Ukraina turi pakankamai kraujo ir jo komponentų atsargų, ministerija kviečia potencialius Lietuvos donorus išlikti budrius. Vos tik gavus signalą apie realų kraujo poreikį, visoje Lietuvoje prasidės donorystės akcijos, kuriose bus kviečiama dalyvauti visus neabejingus Ukrainos tragedijai piliečius. Kol kas derinamos erdvės kraujo donorystės akcijoms organizuoti.

Taip pat įvertinta, kiek mūsų sveikatos sistema galėtų priimti nukentėjusiųjų nuo karo asmenų: šiuo metu Lietuva laisvai galėtų teikti sveikatos priežiūros paslaugas 400 sužeistųjų ligoninėse, kuriose užtikrinamas gydymas po traumų. Esant poreikiui, vietų skaičių jau dabar galima būtų didinti iki 600, iš dalies apribojus tam tikras planines paslaugas. Be to, Lietuva yra pajėgi užtikrinti apie 1000 reabilitacijos lovų armijai ir civiliams po gydymo Ukrainoje arba Lietuvoje, pažymima SAM pranešime.

Itin svarbus ir profesionalus medicinos personalo paramos užtikrinimas. Tarp pagalbos formų – Lietuvos medikų, savo noru išreiškusių valią vykti padėti Ukrainos medikams, misija. Vos paskelbus kvietimą viešoje erdvėje, dalyvauti misijoje norą pareiškė 250 Lietuvos medikų. Pirmosios komandos, tikėtina, bus pradėtos formuoti artimiausiu metu.

 


Šiame straipsnyje: SAMkaras UkrainojeUkrainavaistaivaistų kroviniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių