Pereiti į pagrindinį turinį

A.Anušauskas narstys VSD vadovo atsakymus

2009-09-16 08:16
Nekomentuoja: A.Anušauskas vengia atviriau vertinti VSD vadovo veiklą.
Nekomentuoja: A.Anušauskas vengia atviriau vertinti VSD vadovo veiklą. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas laukia Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Povilo Malakausko atsakymų į kai kuriuos dar pernai komiteto užduotus klausimus.

Tačiau A.Anušauskas nepatvirtina, kad nuo P.Malakausko atsakymų, kurie turi būti gauti šiomis dienomis, priklausys, ar jis išliks VSD vadovo poste. Pirmininkas nepatvirtina neoficialių žinių, kad P.Malakauskas bus atleistas iš pareigų, kai tik bus surastas Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir valdančiajai daugumai priimtinas kandidatas į VSD vadovus.

– Ar NSGK vėl laukia tų keliolikos pažymų, kurių esą negavo prieš trejus metus VSD veiklą tyrę šio komiteto nariai?

– Laukiame atsakymo į šių metų liepą priimtą komiteto sprendimą. Tai sprendimas dėl VSD parlamentinio tyrimo, atlikto prieš trejus metus, vykdymo. Laukiame atsakymo, nes dalis tų tyrimo išvadų yra įvykdyta, dalis neįvykdyta. Dėl neįvykdytos parlamentinio tyrimo išvadų dalies ir yra pasiteirauta VSD.

Taigi nėra kalbama konkrečiai apie pažymas. Pasiteirauta tik atsakymo, kodėl neįvykdyta dalis parlamentinio tyrimo išvadų.

– Nejaugi iki šiol nebuvo gauta P.Malakausko atsakymų į visus dėl to tyrimo kilusius klausimus?

– Dalį atsakymų turėjome. Negaliu sakyti, kad visiškai nieko neturėjome. Į kai kuriuos klausimus jau senokai atsakyta, bet į dalį vis dar nėra atsakymų.

– Į kokius konkrečius klausimus dar neturite atsakymų? Dėl tų negautų pažymų?

– Tarp jų ir dėl negautų pažymų. Yra ir kitų detalių, galbūt kai kurios jų yra techninės. Visi paprastai akcentuoja pažymas. Bet yra ir daugiau dalykų, ne mažiau svarbių.

– Ar iš P.Malakausko atsakymų bus sprendžiama dėl jo tolimesnio tinkamumo einamoms pareigoms?

– Mes taip nekeliame klausimo.

– Iš kur tada tos spekuliacijos, kad P.Malakauskas dirbs neilgai – tik tol, kol Prezidentė ir valdantieji susitars dėl abiem pusėms tinkamo kito kandidato į VSD vadovus?

– Nežinau, iš kur tokios insinuacijos atsiranda. Nei aš taip sakiau kada nors anksčiau, nei teigiu dabar.

– Ar tai reiškia, kad P.Malakausko darbas jus, kaip komiteto pirmininką, tenkina?

– Žinot, aš atsakiau į tuos klausimus, kokius galėjau atsakyti. O visa kita... Palauksiu jo atsakymų, tada pasižiūrėsiu.

– Vadinasi, tie du dalykai – VSD vadovo atsakymai ir jo perspektyvos tame poste – vis dėlto sietini?

– Sakau, pirmiausia palauksiu atsakymų. O ten visi kaip norės susieti, taip ir susies, čia net mano įsikišimo nereikės.

– Praėjusią savaitę tvirtinote, kad neturite informacijos apie tai, kad Lietuvoje buvo Amerikos Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas. Bet nemaža dalis visuomenės tuo vis tiek netiki. Kaip manote, kodėl?

– Čia jau apskritai pasitikėjimo valdžia deficito klausimas. Nepasitikėjimas milžiniškas, todėl bent jau dalis visuomenės tiesiog netiki jokiais patikinimais, kad tam tikrų dalykų nebuvo. Įtikinti yra nepaprastai sunku.

Kita vertus, mes ir nesiekiame įtikinti. Mes tik siekiame gauti teisingus atsakymus iš institucijų, kad jos pateiktų iš tiesų viską, ką žino tuo klausimu. Mums pateikti atsakymai, kad nėra jokios informacijos tuo vadinamuoju CŽV kalėjimo Lietuvoje klausimu.

– Kaip vertinate buvusio kontržvalgybininko Domo Grigaliūno pranešimus, esą prieš kelerius metus buvo ieškoma techninių galimybių leisti JAV įkalinti Lietuvoje kelis terorizmu įtariamus asmenis?

– Būtų vienas dalykas, jeigu tie pareiškimai būtų padaryti liepą, dar iki pasirodant "ABC News" informacijai apie tuos menamus kalėjimus. O dabar, žinodamas to kontržvalgybininko nedarbo aplinkybes, išvis susilaikysiu nuo kokių nors jo pareiškimų vertinimų.

– O kokios to kontržvalgybininko darbo praradimo aplinkybės? Jis neteko pasitikėjimo, padarė tarnybinių nusižengimų?

– Neviešinsiu visų detalių. Tik atkreipsiu dėmesį, kad darbą jis prarado dar gerokai prieš tai, kai pasirodė tie reportažai ir spėjimai apie galimus CŽV kalėjimus Lietuvoje. Kiekvienas logiškai mąstantis žmogus gali pasidaryti savo išvadas iš šios daug ką pasakančios aplinkybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų