Pereiti į pagrindinį turinį

A.Butkevičius turi Achilo kulną

2009-04-18 09:00
A.Butkevičius turi Achilo kulną
A.Butkevičius turi Achilo kulną / Redakcijos archyvo nuotr. Nerijus Udrėnas

"Reikia susėsti prie stalo ir kalbėtis", – toks buvo bene dažniausias socialdemokratų kandidato į prezidentus Algirdo Butkevičiaus atsakymas į jam pateikiamus klausimus.

Elgėsi kaip mokykloje

Naujasis socialdemokratų pirmininkas turbūt nujautė, kad į Piliečių santalkos Vilniuje surengtą susitikimą susirinkę ekonomistai, politologai ir žurnalistai taikysis į sritis, kurias jis ne per geriausiai išmano. Taigi nieko nuostabaus, kad A.Butkevičių atlydėjo buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Tačiau V.Blinkevičiūtės buvimas kandidatui menkai tepadėjo, o galbūt ir trukdė. Pamačiusi, kad A.Butkevičiui sunkiai sekasi atsakinėti į klausimus apie jo požiūrį į socialinę valstybės politiką, eksministrė diskusijos vedėjui žurnalistui Virgiui Valentinavičiui netgi siuntė raštelius, prašydama leidimo kalbėti už savo partijos vedlį.

Kartą V.Valentinavičius netgi sudrausmino V.Blinkevičiūtę it nedrausmingai pamokoje besielgiančią moksleivę: "Prašome nepasakinėti."

Socialdemokratų kandidatas ne itin gerai pasirodė ir klausiamas apie krašto apsaugą. Buvusio kariuomenės vado Jono Kronkaičio pradėtas kamantinėti apie šią sritį, pretendentas tapti vyriausiuoju šalies ginkluotųjų pajėgų vadu atvirai prisipažino stokojantis kompetencijos.

Prieštaravo pats sau

Nors A.Butkevičius Algirdo Brazausko Vyriausybėje ėjo finansų ministro pareigas, ir šioje srities jo žinios neblizgėjo. Kai kuriais atsakymais jis prieštaravo pats sau.

Politikas akcentavo, jog Lietuvai būtina kuo greičiau įsivesti eurą, tačiau jo pateikta valstybės finansų skylės lopymo vizija – tiesus kelias, kad nebūtų įvesta bendra Europos valiuta.

A.Butkevičiaus žodžiais, stringančią šalies ekonomiką valstybė turėtų skatinti skolindamasi: esą susiklosčius dabartinei padėčiai būtų galima ir peržengti Briuselio griežtai saugomą biudžeto deficito ribą (ne daugiau kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto). Tokia politika nubrauktų bet kokius Lietuvos šansus atitikti euro įvedimo kriterijus.

Susizgribęs A.Butkevičius bandė taisyti padėtį ir darsyk sau paprieštaravo: "Aš šiandien matau pirmiausia žmogų, gyvenantį ir dirbantį Lietuvoje, o euro įvedimo klausimą galima ir atidėti."

Nuo atsakymų į aštresnius klausimus politikas išsisukinėjo. Paklaustas, ar Lietuvai reikia skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), socialdemokratų lyderis nepateikė jokio konkretaus atsakymo, tačiau kritikavo dabartinę Vyriausybę, kuri esą skolinimuisi iš TVF nesako nei "taip", nei "ne". Kalbėdamas mokesčių klausimais, A.Butkevičius akcentavo socialdemokratų propaguojamą progresinių mokesčių modelį, bet gana netikėtai pasiūlė tokius mokesčius taikyti visoms fizinių asmenų pajamoms. "Pinigai, investuojami į vertybinius popierius ir nekilnojamąjį turtą, yra neapmokestinami", – piktinosi kandidatas, vėlgi kiek prasilenkdamas su tikrove.

Keistai skambėjo ir A.Butkevičiaus pateikta smulkiojo verslo skatinimo vizija. Jis siūlė, kad savivaldybės verslo liudijimus galėtų pardavinėti už simbolinę vieno lito kainą.

Lygino su V.Putinu

Kalbėdamas apie pilietiškumo ugdymą, A.Butkevičius iškėlė idėją, esą tam būtų galima įkurti nevyriausybines organizacijas prie prezidentūros. Ir čia pat buvo išjuoktas: V.Valentinavičius retoriškai paklausė, kaip organizacija prie prezidentūros apskritai gali būti nevyriausybinė, o iš salės pasigirdo šmaikštus atsakymas – esą tokią praktiką prezidentaudamas Rusijoje taikė Vladimiras Putinas.

A.Butkevičius užsiminė ir dar apie kelias įdomias reformas. Pavyzdžiui, jam atrodo visai realus toks teismų pertvarkos modelis: vietoj dabartinių teisėjų kolegijų esą būtų galima įvesti prisiekusiųjų teismus. "Kai kas man pasakė, kad tai brangiai kainuoja <...>, bet gal nereikia 10 ar 15 prisiekusiųjų, gal užtenka 3 ar 5", – svarstė socialdemokratų lyderis.

Be to, kandidatas garsiai mąstė, ar ne per daug Lietuvoje ligoninių. "Dar turim tokių ligoninių, kurios vadinamos ligoninėmis, bet praktiškai atlieka socialinę paskirtį. Tos ligoninės yra miesteliuose, rajonų centruose. Tikrai, aš manau, jų būtų galima atsisakyti", – teigė A.Butkevičius.


Nerijus Udrėnas, SEB banko vyriausiasis analitikas, buvęs prezidento patarėjas

Kol kas matyti, kad A.Butkevičius renka žodžius, ne visada turi savo poziciją. Sunku suprasti, kaip galima sakyti, kad valstybei reikia pasiskolinti didesnį pinigų kiekį ir sykiu tikėtis, kad euras gali būti įvestas 2011 m. Matyti, kad jis dar ne iki galo pasiruošęs kalbėti visais klausimais. Jis neturi tvirtų nuostatų, kaip reikėtų elgtis valstybės vadovui. A.Butkevičius nėra populistas. Jis bandytų ieškoti kompromisų, tačiau neturint tvirtų principų kompromisų paieškos gali apsunkti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų