Pereiti į pagrindinį turinį

A.Gelūnas vežtų kultūrą į regionus

2010-06-11 23:59
Įvertinimas: A.Gelūnas paliko gerą įspūdį valstybės vadovams.
Įvertinimas: A.Gelūnas paliko gerą įspūdį valstybės vadovams. / BFL nuotr.

Premjerui pristatytas Tautos prisikėlimo partijos (TPP) kandidatas į kultūros ministrus, Vilniaus dailės akademijos prorektorius Arūnas Gelūnas teigia, kad pirmieji jo darbai būtų sutvarkyti autorinio užmokesčio bazę, užsiimti kultūros plėtra regionuose, peržiūrėti pinigų kultūros projektams paskirstymą.

Skaudu dėl regionų

"Man skaudu, kaip piliečiui, matyti regionų atskirtį, išsivaikštančią Lietuvą. Manau, kad strategiškai vienas tikslų būtų skatinti kokybiškos kultūros atsiradimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose. Reikėtų vežti kokybišką kultūrą į regionus, skatinti kultūra grįstą kūrybingumą regionų mokyklose, kultūros centruose", – spaudos konferencijoje vakar sakė A.Gelūnas.

Kandidatas tai pat tikina peržiūrėsiantis viešuosius kultūros finansus. "Labai slegia įvairios istorijos apie klanus ir įtakas, neskaidriai paskirstomas lėšas. Stengsimės labiau klausyti tarptautinių ekspertų nuomonės, nes esame maža šalis, visi vieni kitus pažįsta", – teigė kandidatas.

TPP pirmininkas Arūnas Valinskas pridūrė, kad svarbiausias partijos uždavinys kultūros ministrui yra sutvarkyti autorinių atlyginimų apmokestinimo bazę.

"Sunkmečiu menininkai tapo viena labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių. Tie žmonės turėtų turėti ne išimtines, bet vis dėlto kitokias sąlygas. Dabartiniai autoriniai mokesčiai žlugdo kūrybinį potencialą", – sakė A.Valinskas.

Anot jo, A.Gelūnas neturi jokių sąsajų su TPP, tačiau šiuo metu jis esą yra tas žmogus, kurį partijos nariai mato dažniau nei savo žmonas.

Guggenheimas palauks

Kandidatas į kultūros ministrus teigė, kad Guggenheimo muziejaus Lietuvoje statybų klausimas turėtų būti atidėtas geresniems laikams.

"Pakilimo laikotarpiu, kai atrodė, kad viskas klesti ir visi turtėja, šio klausimo svarstymas turėjo kitokį aspektą. Dabar, sunkmečiu, kai mažinami biudžetai net esminėms reikmėms, man atrodo, kad klausimo dėl Guggenheimo muziejaus atsiradimo Lietuvoje svarstymas turėtų būti atidėtas kuriam laikui", – sakė A.Gelūnas.

Skolose skendinčios Vilniaus savivaldybės politikai praėjusių metų gruodžio pradžioje po pateikimo pritarė tolesniam Guggenheimo muziejaus Vilniuje projekto svarstymui.

Anksčiau skelbta, kad irakiečių kilmės architektės iš Londono Zahos Hadid suprojektuotas Ermitažo ir Guggenheimo muziejus Vilniuje, prie Baltojo tilto, turėtų iškilti iki 2013-ųjų. Tuomet teigta, kad muziejaus statybos kainuos apie 260 mln. litų ir atsipirks per aštuonerius devynerius metus.

Pristatė būsimą komandą

A.Gelūnas vakar ryte buvo oficialiai pristatytas premjerui Andriui Kubiliui. Kandidatas Vyriausybės vadovui pateikė ir galimų būsimų viceministrų sąrašą.

"Aš jam paminėjau, su kuo yra kalbama. Nenorėčiau įvardyti žmonių, bet premjeras daugelį iš jų žinojo ir jam pasirodė, kad tai rimtos kandidatūros", – žurnalistams sakė A.Gelūnas.

Kultūros ministro poste A.Gelūnas pakeistų Remigijų Vilkaitį, kuriam balandžio pabaigoje TPP pareiškė nepasitikėjimą. Iš pradžių į šį postą buvo pasiūlytas partijos vadovas A.Valinskas, bet D.Grybauskaitė pareiškė nepritarsianti jo kandidatūrai. A.Valinskui atsikirtus įžeidžiamais epitetais, premjeras paskelbė nebeketinantis teikti jo kandidatūros. Vėliau TPP pranešė į kultūros ministro pareigas siūlanti operos solistą D.Staponkų. Tačiau ir jo kandidatūrą A.Kubilius sukritikavo.

R.Vilkaitis kol kas nėra parašęs atsistatydinimo pareiškimo.


Priekaištų neturi

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė neturinti pastabų kandidatui į kultūros ministrus A.Gelūnui.

Pasak šalies vadovės, jei bus pateikta, ši kandidatūra bus rimtai svarstoma. "Ponas A.Gelūnas yra vienos komisijos, kurią esu sudariusi dėl kultūros gairių, narys. Iš principo jam pastabų lyg ir neturime. Jeigu iš tiesų teiks premjeras, mes rimtai svarstysime šią kandidatūrą", – žurnalistams vakar sakė Prezidentė.

Premjeras A.Kubilius teigia, kad A.Gelūnas jam yra palikęs gerą įspūdį. "Pažįstu iš Vyriausybės sudarytos Pažangos tarybos veiklos, kur jis tikrai dirba aktyviai ir konstruktyviai, ir palieka gerą įspūdį. Antra, galiu įvertinti faktą, kad TPP kandidatą pasiūlė tardamasi su kultūros bendruomenėmis, bet tarsimės toliau koalicija ir derinsime su Prezidente", – sakė A.Kubilius.

41 metų A.Gelūnas yra įgijęs dailininko grafiko specialybę, studijavo Vilniaus dailės akademijoje, Tokijo menų universitete ir Kaune įsikūrusiame Vytauto Didžiojo universitete. Vėliau minėtuose Lietuvos universitetuose jis dėstytojavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų