Akcijai „Maltiečių sriuba“ žmonės paaukojo 250 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Jau vasaris. Baigėsi šventės, įsibėgėja darbai. Maltiečiai, susumavę 2016 m. paramos akcijos „Maltiečių sriuba“ rezultatus, planuoja ir skirsto, kaip lėšos bus naudojamos visus metus. Rezultatas džiugina: surinkta 250 tūkstančių eurų.

Didžioji dalis paaukotų pinigų bus skirta „Maistui ant ratų“. Tai net 17 vietovių vykdomas projektas, kuomet šiltas maistas termosuose vežamas tiesiai į senolių namus. Jo labai laukia vieniši, ligoti, neretai sunkiai judantys ar visai prie lovos prikaustyti garbingo amžiaus žmonės. Surinktais pinigais bus finansuojamas ir kitas – socialinės globos namuose – projektas. Jis vykdomas 13 šalies regionų. Ypač didelis jo poreikis jaučiamas nuo pagrindinių centrų nutolusiose gyvenvietėse, kur senoliai taip laukia tvirtų savanorių rankų, maisto lauknešėlių, slaugos priemonių. Iš viso maltiečiai vienokią ar kitokią pagalbą teikia 2500 garbaus amžiaus globotinių, taigi iš surinktų lėšų vienam jų vidutiniškai numatoma skirti 100 eurų per metus.

Paramos akcijos organizatoriai džiaugiasi, kad sulaukia rėmėjų pagalbos daiktais. Šiemet gruodį „BENU vaistinė“, atsiliepusi į maltiečių kvietimą prisidėti prie skurdą patiriančių senelių gerovės, paskelbė socialinę akciją „Kalėdos – tai tu“. Jos metu visuomenė buvo skatinama paaukoti senjorams taip reikalingų slaugos priemonių, vitaminų, higienos reikmenų. Be žmonių paaukotų daiktų, vaistinė papildomai skyrė 2500 pakuočių maisto papildų. Iš viso maltiečiams buvo paaukota priemonių už beveik 27 tūkst. eurų. Verslo įmonės prie paramos prisidėjo pačios ir netikėtomis akcijomis skatino tai daryti visus. Maltiečius „Gardėsio“ duona remianti „Fazer Lietuva“ inicijavo akciją, kurios metu kvietė jaunus žmones su makiažo pagalba „pasimatuoti“ senatvę ir pagalvoti, kaip tai pakeičia ne tik išorę, bet ir žmogaus vidų. Transformacijų dalyvės televizijos ir radijo laidų vedėjos Indrė Stonkuvienė ir Gabrielė Martirosianaitė neslėpė liūdesio dėl skaudžios Lietuvos senolių padėties, kad ligų ir skurdo prispausti jie tampa niekam nereikalingi. Vyraujantis jaunystės kultas dažnai nustumia į šalį mums nepatogius dalykus. Vienas tokių – senatvė, nors ji ir neišvengiama.

Prie žinomų žmonių kvietimo aukoti jau ketvirtus metus prisideda ir Lietuvos verslo kolegija, Klaipėdoje organizuodama Gerosios žvaigždės bėgimą „Padovanok senjorams Kalėdas“. Šios labdaringos akcijos metu surinktos lėšos irgi keliaus vienišų ir negalinčių savimi pasirūpinti maltiečių globojamų senelių priežiūrai.

Kaip ir kasmet, prie „Maltiečių sriubos“ prisijungė valstybinės institucijos, miestų ir miestelių vadovai, verslas, švietimo įstaigos, kariuomenė, žymūs Lietuvos žmonės, žiniasklaida, menininkai, kavinės bei restoranai su sriuba ir, žinoma, daugybė žmonių, aukojusių ne tik lėšas, bet ir šventines dovanas seneliams.

Naujoji Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė, daugiametė maltietė savanorė, vertina tokį visų prisidėjusiųjų supratingumą. „Vienišų Lietuvos senelių padėtis išties graudi. Skurdas. Ir jis ne tik buityje – mūsų žilagalviai patiria pagarbos bei meilės skurdą. O juk jie nusipelnė orios senatvės, kurią lyg ir turėtų ginti įstatymas, Konstitucija, bet... Pasiligoję garbaus amžiaus žmonės tampa našta valstybei. Bet juk jie tėvai, seneliai, mokytojai, nors dabar ir vieniši. Ar gali būti jie našta?“

Maltiečių vadovė dėkoja visiems prie akcijos prisidėjusiems ir džiaugiasi pasikeitimais į gerą. Jei pavyko surinkti tiek aukų, vadinasi, mūsų visuomenė sąmoningėja, darnėja. Tad nepraraskime ūpo, noro padėti, keistis, juk Lietuva – tai mes visi, o ne įstatymai ir politikų pažadai. Beje, jų įgyvendinimo senyvi žmonės gali ir nebesulaukti...

Nors akcija „Maltiečių sriuba“ baigėsi, paaukoti galite į sąskaitą LT29 4010 0424 0397 4431 (paskirtis – Maltiečių sriuba) arba per puslapį www.maltieciusriuba.lt. Lėšos bus skirtos seneliams maitinti ir globoti visus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių