Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kubilius: paankstinti euro įvedimo neprašysime

2009-06-19 16:13
A.Kubilius: paankstinti euro įvedimo neprašysime
A.Kubilius: paankstinti euro įvedimo neprašysime / Evaldo Butkevičiaus nuotr. A.Kubilius

Nors narystė eurozonoje palengvintų ekonominę situaciją, Lietuva neprašys partnerių Europos Sąjungoje leisti anksčiau laiko įsivesti eurą.

Tai interviu britų dienraščiui „Financial Times“ sakė Premjeras. Jis taip pat atmetė lito devalvaciją kaip priemonę kovoti su ekonome krize, praneša nacionalinis transliuotojas.

„Akivaizdu, kad mes nukenčiame truputį daugiau dėl to, kad litas yra susietas su euru, bet devalvacija nėra sprendimas“, - teigė Lietuvos Premjeras britų dienraščiui.

Lietuvos finansų ministerija prognozuoja, kad šalies ekonomika susitrauks 18,2 proc. šiais metais, tuo metu Lietuvos bankas prognozuoja 15,6 proc. kritimą.

A. Kubilius, kalbėdamas Briuselyje prieš ES vadovų susitikimą, tvirtino, jog Vyriausybė toliau įgyvendins griežtas programas ir neprašys sutrumpini prisijungimo prie eurozonos terminus, kurie yra numatyti pagal ES sutartį.

Anot „Financial Times“, kai kurie žinomi užsienio ekonomistai sako, jog nors persvarstyti ES teisės aktus sudėtinga, mažai abejonių, jog geriausias kelias Lietuvai išbristi iš krizės - įsivesti eurą kaip galima greičiau.

„Tai įdomūs svarstymai, bet mes nesiekiame specialios malonės ar išgelbėjimo, - sakė A. Kubilius. - Negerai, kad 2006 metais praleidome stojimą į eurozoną. Jeigu mes dabar būtume eurozonoje, turėtume daug lengvesnę situaciją”.

Europos Komisija ir Europos centrinis bankas neleido Lietuvai įstoti į eurozoną 2006 m., kadangi infliacijos lygis šiek tiek viršijo ribą, nustatytą ES Mastrichto sutartyje.
Tuo metu Kiprui, Maltai, Slovakijai ir Slovėnijai buvo leista prisijungti prie eurozonos pastaraisiais metais ir dėl to šios šalys buvo apsaugotos nuo blogiausių pasaulinės finansų krizės padarinių.

A. Kubilius sakė, jog rinkimų į Europos Parlamentą kampanija įtikino jį, kad Lietuvos visuomenė pasiruošusi priimti griežtas jo Vyriausybės priemones nepaisant augančio nedarbo ir krintančio pragyvenimo lygio.

„Per rinkimų kampaniją važinėdamas po Lietuvą aš buvau nustebintas, kai į susitikimus atėję žmonės kritikavo mane, jog nesu pakankamai ryžtingas apkarpydamas išlaidas“, - teigė A. Kubilius.

„Pensininkai ir vyresni žmonės sakė: „Kodėl leidžiate mums dirbti, kai vis daugiau jaunų žmonių yra bedarbiai“, - pridūrė Premjeras.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų