A.Kubilius: pensijos amžius bus ilginamas iki 65 metų

Pensijos nebus mažinamos, tačiau pensinis amžius Lietuvoje turėtų būti pamažu ilginamas, kol pasieks 65 metus, interviu Lietuvos radijui antradienį sakė Premjeras Andrius Kubilius. Anot jo, taip elgtis įpareigoja Pasaulio banko rekomendacijos bei prastėjanti šalies demografinė padėtis. Premjeras taip pat pabrėžė, kad sprendimo dėl pensinio amžiaus ilginimo ilgai atidėlioti „nebūtų verta“.

Andrius Kubilius Lietuvos radijui teigė, kad daugelio Europos Sąjungos (ES) šalių gyventojai į pensiją išeina vėliau.

„Pasaulio banko studija ir daugelis kitų ekspertų pripažįsta, kad Lietuvoje pensinis amžius yra vienas mažesnių, todėl ir yra siūloma palaipsniui didinti pensinį amžių, kad jis pasiektų tą europietišką standartą – 65 metų amžių“, – sakė A. Kubilius.

Pasak jo, „dabartinis pensijos amžius nebeatitinka demografinės situacijos ir tų galimybių, kurias turi Lietuva“.

Premjeras sakė, kad sprendimo, ilginančio pensinį amžių, „ilgai atidėlioti nebūtų verta“. Šiuo metu Lietuvoje moterys į pensiją išeina 60 metų, vyrai – 62,5 metų. 

A. Kubilius pridūrė, kad per ateinančius kelis metus valstybė turės sumažinti viešųjų finansų deficitą maždaug 7 mlrd. litų.

„Tą galima pasiekti ieškant būdų, kaip padidinti pajamas, t.y. padidinti vienus ar kitus mokesčius. Taip pat galima sumažinti kai kurias išlaidas. Viešuose finansuose nebėra tokių išlaidų, kurias būdų galima neskausmingai sumažinti“, – sakė Premjeras.

„Turime ieškoti struktūrinių pertvarkų tose srityse, kur išleidžiama daugiausia finansų. Turiu galvoje sveikatos apsaugą ir švietimą“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: pensijoskubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių