Alytaus gaisro paveiktoje teritorijoje įspėja nevartoti daugybės maisto produktų

Alytuje gaisro paveiktoje teritorijoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rekomenduoja nevartoti maistui ir neprekiauti natūraliuose ar dirbtiniuose vandens telkiniuose sužvejota žuvimi, sumedžiotų žvėrių mėsa, surinktais grybais, miško uogomis, kol bus gauti taršos poveikio aplinkai vertinimo tyrimų rezultatai.

Tuo metu ūkinių gyvulių laikytojams, anot pranešimo, svarbu žinoti, kad visi skerdžiami gyvuliai iš gaisro paveiktos teritorijos į skerdyklas gali būti vežami ar skerdžiami asmeninėms reikmėms tik gavus atskirą VMVT leidimą.

„Ūkinių gyvulių laikytojams, patenkantiems į gaisro paveiktą teritoriją, draudžiama parduoti tiesiogiai iš ūkių ir kitose prekybos vietose mažais kiekiais gaminamus gyvūninės kilmės maisto produktus: kiaušinius, naminių paukščių ar gyvūnų mėsą ir jos produktus“, – teigiama pranešime.

VMVT taip pat informuoja, kad maisto produktų (pieno ir jo produktų, kiaušinių, daržovių ir vaisių, mėsos, įskaitant medžiojamų gyvūnų, tvenkinių žuvies), gyventojų maistui ir gyvuliams girdyti naudojamo vandens, pašarinių žaliavų, gyvūnų gaišenų mėginiai laboratoriniai tyrimams dėl kenksmingų medžiagų nustatymo atrenkami pagal suderintą planą. Iki šios dienos yra atrinkta ir laboratorijoms pristatyta apie 80 mėginių.

Antradienį tarnyba skelbė, kad, atsižvelgiant į gaisro metu galinčių išsiskirti teršalų pavojų sveikatai, VMVT atliko tyrimą apie žaliavinio pieno, supirkto gaisro paveiktoje teritorijoje, išplatinimą.

Nustatyta, kad šį pieną kaip žaliavą savo produkcijoje panaudojo „Rokiškio sūris“, „Rokiškio pienas“, „Varėnos pienelis“, „Rivona“ ir „Marijampolės pieno konservai.“

Nors, anot VMVT, įmonių produkcijoje kenksmingų medžiagų, turimais laboratorinių tyrimų duomenimis, nustatyta nebuvo, tačiau, vadovaujantis atsargumo principu, prevencijos tikslais įmonėms nurodyta neprekiauti produkcija.

Pasisakė ir S. Skvernelis

Premjeras Saulius Skvernelis sako pasitikintis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu išimti dalį pieno produktų iš rinkos dėl Alytaus rajone supirkto galbūt užteršto pieno.

„Turime vertinti ir kliautis specialistų išvadomis, kurie tik vieninteliai gali pagal savo turimus tyrimus ir objektyvius kriterijus nuspręsti. Kartais nesuprantama: jei padaromas žingsnis, sako – jis perteklinis, kada padaromas menkesnis žingsnis, sako, jis nepakankamas“, – trečiadienį Vyriausybėje teigė S. Skvernelis.

Jis sako, kad jei Veterinarijos tarnyba nesiimtų šių priemonių, o vėliau paaiškėtų, kad produktai buvo kenksmingi, „turėtumėme kitokius priekaištus“.

„Jei tokia rekomendacija yra, ji, matyt, yra pagrįsta“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, tarnybos, atsakingos už tyrimus ir gaisro Alytuje pasekmių likvidavimą bei šalinimą, turi „priimti sprendimus, kurie maksimaliai apsaugotų žmonių gyvybes ir sveikatą, ir minimizuotų padarytą žalą“.

S. Skvernelis sako, kad visą pagrįstai patirtą žalą dėl gaisro pasekmių Vyriausybė pasirengusi įvertinti ir „esame pasiruošę atlyginti“.

„Bet nepamirškime, kad ikiteisminis tyrimas vyksta. Tikiuosi, kad bus įvardinti ir fiziniai asmenys, ir institucijos, dėl kurių kaltės tos pasekmės buvo. Ir be abejo, bus regresas dėl žalos atlyginimo iš tų asmenų“, – tvirtino premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

irena

irena portretas
is vis jie nieko nezino gal visa lietuva uztersta ir susirupino jau po laiko ar jiems rupi zmogus jiems rupi kedes pinigai

Klausimas

Klausimas portretas
Kada bus pranešta,kuri teritorija užteršta?Gal visai neužterštą pieną išpila,nes iki šiol nėra pranešta kuri teritorija užteršta,matyt patys nežino tik vaidina labai jau jautrius.

...

... portretas
O ar alytiškes galima bučiuot, ar jos visos 'zaraznos'? :/
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių