Alytaus meras: situacija gali būti blogesnė nei sako ekspertai

  • Teksto dydis:

Naktį iš antradienio į trečiadienį Alytuje kilo milžiniškas gaisras. Užsiliepsnojo pastatas, kuriame buvo laikomos padangų granulės. Visas miestas buvo paskendęs dūmuose.

Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas – ugnis suvaldyta ir nebeplinta. Tačiau Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse paskelbta ekstremali padėtis.

Ekspertai padėties nedramatizuoja. Vis dėlto Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis mano, kad ji nėra gera. Savo feisbuko paskyroje jis pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti negyvas kiškis. Meras ilgame įraše užsiminė, kad gali būti, kad gyvūnas nugaišo dėl įvykusio gaisro, o tai reikštų, kad oro tarša didesnė nei manoma.

"Nenoriu per anksti daryti išvadų. Bet jeigu tai dėl gaisro, vadinasi, situacija kur kas blogesnė nei sako ekspertai. Šia nuotrauka su manimi pasidalijo Alytaus rajono Žiūkų kaimo gyventojas. Zuikis mirė tiesiog žmogaus akyse.

Zuikis mirė tiesiog žmogaus akyse. Jeigu tai dėl gaisro, vadinasi, situacija kur kas blogesnė nei sako ekspertai.

Trečia para. Nepasakosiu ir tikrai nesiskųsiu, kaip pavargau, nes nebemiegu, normaliai nevalgau, kaip pasiilgo vaikai ir aš jų. Gaisras lokalizuotas. Jis nebeplinta. Tačiau dega milžiniškas kiekis padangų. Pradėjo griūti pastatų sienos. Nors ugniagesiai puikiai išmano ir dirba savo darbą – visiškai suvaldyti tokią stichiją be galo sunku.

Šiandien kartu su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika kilome kariniu sraigtasparniu apžiūrėti situacijos iš viršaus. Ministras neabejoja – pasekmės Dzūkijai katastrofiškos. Gesinimo metu panaudota daug putokšlio, kuris yra labai agresyvus aplinkai. Ir tai yra viena didžiausių pastarojo meto nelaimių.

Tai suvokdamas į gaisravietę jau važiuoju ne kaip miesto meras, o kaip juodadarbis, klausiu tiesiai, ko reikia, ką padaryti, kad šitie pragaro vartai kuo greičiau užsidarytų. Ugniagesiai pasakė, kad reikia ekskavatorių – tuoj pat darbininkai atvažiavo stumdyti degėsių. Pasakė reikia ilgastrėlių ekskavatorių kasimui Gulbynės ežerėlyje, kad vyrams būtų vandens – buvo tuoj pat padaryta. Reikėjo tikslių oro taršos duomenų – reikalavau perkelti oro matavimo stoteles ten, kur gyventojai jaučia smogą. Reikėjo maitinimo gaisrininkams, biotualetų, krautuvų, kuro ugniagesiams, dronų, pastatų brėžinių, apsaugos priemonių, galimybės uždaryti kelius, papildomų mobilių šviestuvų, informuoti visuomenę, leidimų pjauti medžius link vandens telkinių, oro taršą matuojančių stotelių ir dar sunkiai suvokiama galybė kitų darbų. Aišku man padeda ir mano puikieji komandos nariai.

Naujausia informacija

Kokia oro tarša Alytuje? Pagal paskutinius Aplinkos apsaugos agentūros matavimus (matuota Naujojoje g. ir Kauno g.) oro tarša normos ribose, jokių pakitimų nepastebėta. Ryt nuo ryto pradėsime oro taršos matavimus ir kitose Alytaus miesto teritorijose ir apie gautus rezultatus informuosime iš karto.

Kada bus užgesintas gaisras? Būsiu atviras - į šį klausimą vis dar atsakyti sunku. Atviros ugnies niekur nėra, tačiau sukrautos krūvos padangų smarkiai rūksta, todėl pasitelkę sunkiasvorę techniką jas vartome, liejame vandeniu ir perkeliame į kitas vietas. Vakare pradėjo griūti pastatų sienos, todėl nenorėdami rizikuoti ugniagesių gyvybėmis pakeitėme gesinimo strategiją. Dūmų kiekis lyginant šį rytą ir šį vakarą yra bent tris kartus sumažėjąs. Tikiuosi, kad rytoj ryte situacija bus dar geresnė.

Ar rytoj dirbs pramonės įmonės? Ryt 8.30 val. renkasi ekstremalių situacijų valdymo komisija, kuri įvertins esamą situaciją ir pateiks rekomendacijas dėl įmonių darbo pramonės rajone.

Kokie yra eismo ribojimai mieste? Šiuo metu yra uždaryta Audėjų g. Tikėtina, kad artimiausiu metu bus uždaryta ir Pramonės g. Tai neturėtų sukelti didelių nepatogumų, nes policijos pareigūnai padės reguliuoti eismą.

Ar Panemunės mikrorajono gyventojams tiekiamą vandenį galima gerti? Kol kas Panemunės mikrorajono gyventojams tiekiamas „žalias“ vanduo, tai reiškia, kad jis tiekiamas tiesiai iš gręžinio. Šį vandenį galima naudoti buityje (prausimuisi, wc, skalbimui ir t.t.), tačiau maisto gamybai skirtą vandenį pristatinėsime pagal „Dzūkijos vandenų“ sudarytą grafiką. Jį rasite paspaudę šią nuorodą www.vandenys.lt. Filtruoto vandens tiekimas bus atnaujintas, kai bus užgesintas gaisras.

Kokia oro tarša Alytaus rajono teritorijoje? Miklusėnų teritorijoje Kietųjų dalelių koncentracija KD10 padidėjusi - tai reiškia aukštą užterštumo lygį, o Lakiųjų organinių junginių (benzeno) koncentracija padidėjusi, bet neviršija normos. Tokios naujienos mane pasiekė iš Aplinkos apsaugos agentūros. Kadangi šiuo metu mobili tyrimų stotis stovi Miklusėnų teritorijoje visą naujausią informaciją apie oro taršą rasite puslapyje www.gamta.lt.

***

Kolegos sakė, kad daugeliui vakar užkliuvo žodžiai „Miegokit ramiai“. Bet tikrai ne pasijuokti norėjau. Miegokit ramiai, nes mes visi tikrai dirbame neskaičiuodami nei parų be miego, nei pačių sveikatos, kad tik šita baisi pekla kuo greičiau pasibaigtų".

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

avarija

avarija portretas
o lietuviai dar is sovietų ir cernobylio juokiasi... kai cia tik lokalus gaisras kilo ir va kokios pasekmės, tai jeigu atominę turėtumėm... neduokdieve.

As

As portretas
Kaip ir visur dauguma imoniu burdakai vyksta, atvaziuoja patikrint uzkisa kysiais ir atseit viskas tvarkoje, o paprastas zmogelis kuris vos gali islaikyt maza imone ar dirba pagal patenta krusa visi kaip nori uz menkiausius sudus, nes jis neigali sumoket kysiu. Tai va tokie dalykai ir dedasi po to.

Aš+

Aš+ portretas
Kai pagalvoji, tai kokioj šik..oj ta mūsų valstybė. Užsidegė padangų perdirbimo įmonė ir fsio..., pusė Lietuvos sėdi tvaike, gyvūnai dvesia, žmonėms patariama išvykti iš namų ir tai tik trečią dieną nuo gaisro pradžios. O čia dar galvoja apie galimą Astravo avariją... Pasityčiojimas kažkoks totalus... Tiek laiko dega, nesugeba užgesinti, gesina su zilais, gaisrininkai su skepetaitėm prisidengę.... Suspardyt visus tuos, kas nesirūpina tokiais dalykais. Kas bus, jei bus avarija tam Astrave? Viskas... pusei Lietuvos šakės. Čia geras egzaminavimas visos Lietuvos, kaip elgtis extra situacijom.... O dabar veiksmai apgailėtini. Tarsi šuo be dantų. Nebent užčiulpti negyvai gali.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių