Pereiti į pagrindinį turinį

A.Matulevičius stiprintų prezidento galias

2009-04-02 12:36
A.Matulevičius stiprintų prezidento galias
A.Matulevičius stiprintų prezidento galias / Roko Medonio nuotr. A.Matulevičius

Šalies vadovo posto siekiančio Algimato Matulevičiaus manymu, prezidentui turi būti suteikta teisė paleisti Seimą ir skelbti referendumą.

Jei taptų šalies prezidentu, Pilietinės demokratijos partijos lyderis žada inicijuoti referendumą ir siūlyti šias teises įtvirtinti Konstitucijoje, praneša nacionalinis transliuotojas.

„Įsisiūbavus prezidento rinkimų batalijoms, išryškėja daug baltų dėmių Prezidento institucijos veikloje, jo vieta visoje politinėje sistemoje.(...) Mūsų Konstitucijoje yra užprogramuota priešprieša tarp Tautos rinkto Prezidento, Seimo ir Vyriausybės.
Praktikoje tai pasireiškia prezidento institucijos butaforiškumu, nekonstitucinių galios centrų, pasireiškiančių šešėlinių grupių remiamų oligarchų susiformavimu ir iškreiptu valdomos demokratijos modeliu, kai tautos atstovybės yra sukompromituotos, o piliečiai tapę beteisiais“, - teigia A.Matulevičius.

Anot jo, dabartinė tvarka, kai priešlaikinius rinkimus gali skelbti pats Seimas, o prezidentas tokią galią įgyja tik tuomet, kai Seimas du kartus nepatvirtina Vyriausybės programos, arba, kai Seimas išreiškia nepasitikėjimą Vyriausybe, yra „daugiau teorinė, o ne praktinė galimybė“.

Pasak Pilietinės demokratijos partijos lyderio, prezidentas taip pat turi turėti teisę skelbti referendumą valstybei svarbiais klausimais.

Politikas žada pakeisti ir nuostatą, numatančią, kad referendumą gali inicijuoti 300 tūkst. piliečių, ir šį skaičių sumažinti „protingai, iki žymiai mažesnio“.

„Tai organiškai suteiks piliečiams realius svertus dalyvauti valstybės valdyme ir subalansuos valdžių galių centrus. Turėdami tautos remiamą ir jai dirbantį stiprų Prezidentą, sukursime ir stiprų bei atsakingą parlamentą“, - mano A.Matulevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų