„Amnesty International“: pataisos dėl migrantų atstūmimo „uždegs žalią šviesą kankinimams“

  • Teksto dydis:

Lietuvos siekis įstatymu įteisinti neteisėtų migrantų apgręžimą pasienyje „uždegs žalią šviesą kankinimams“, pirmadienį paskelbė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.

Taip ji komentavo šią savaitę Lietuvos Seime numatomų įstatymo pataisų svarstymą.

„Užuot skubiai ėmusis žingsnių nutraukti paplitusį smurtą, bauginimus ir fiziškai netinkamą elgesį su žmonėmis per atstūmimo operacijas, šitas įstatymas uždegs žalią šviesą kankinimams“, – organizacijos pranešime cituojamas „Amnesty International“ Europos regiono biuro vadovas Nilsas Muižniekas.

Seimas šią savaitę ketina svarstyti Vidaus reikalų ministerijos (VRM) inicijuotas pataisas, kurios įstatymu įtvirtintų neteisėtų migrantų apgręžimą valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu.

Pagrindinis projektą svarstęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmadienį į projektą kaip kompromisinę įrašė nuostatą, kad neteisėtų migrantų apgręžimas būtų galimas tik pasienio ruože – iki penkių kilometrų į teritorijos gilumą nuo sienos. Ją pasiūlė Žmogaus teisių komitetas.

Komiteto siūlymas numato, kad į Lietuvos teritoriją būtų neįleidžiami tik tie užsieniečiai, kurie ketina kirsti ar kirto valstybės sieną tam nenustatytose vietose arba pažeidė valstybės sienos kirtimo tvarką, ir vis dar yra pasienio ruože.

VRM parengtame Valstybės sienos apsaugos įstatymo pataisų projekte buvo įrašyta, kad paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją neteisėtai į šalį patekę užsieniečiai neįleidžiami neapibrėžiant, kurioje šalies vietoje jie sulaikomi.

Taip pat Žmogaus teisių komiteto siūlymu pritarta nuostatai, kad tarp išimčių, kai užsieniečiai įleidžiami į šalį, būtų ne tik nuo karinės agresijos bėgantys asmenys, bet ir  kitos grėsmės, pavyzdžiui, ginkluoti konfliktai. Be to, persekiojimo sąvoka papildyta, suvienodinant ją su Jungtinių Tautų pabėgėlių konvencija.

Migrantų apgręžimą įteisinančias pataisas dėl prieštaravimo tarptautinei teisei kritikuojantys žmogaus teisių gynėjai komiteto pirmadienį aprobuotą variantą įvertino palankiau, nors teigė, kad prieštaravimai su tarptautine teise išlieka.

Valstybės sienos ir jos apsaugos bei Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisomis siekiama įtvirtinti migrantų apgręžimą pasienyje, kuris pradėtas vykdyti vidaus reikalų ministrės įsakymu ir vėliau įrašytas į Vyriausybės nutarimą.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,1 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Cia tie patys lochai, kurie ukrainieciu karius kaltino, kad jie mokyklose ar ligoninese buna ir tipo sukelia gresme civiliams, o ruskiu raketos ir bombos, ir gaujos galvazudziu taip iseina nesukuria

LIETUVA

LIETUVA portretas
Londonas dėl migrantų užima pirmą vietą pagal išprievartavimų skaičių. Vykdomi grupiniai prievartavimai 13 metų mergaičių. Malmė (Švedija) migrantų miestas. Nusikalstamumas aukščiausias šalyje. Roterdamas (Olandija) dėl migrantų klęsti žūdymai, plėšimai, prievartavimai. Didžiausias nusikalstamumas šalyje. Paryžiaus priemesčiai. Kur Policija be spec. Dalinių bijo įvažiuoti į rajoną, nes bus užmėtyti akmenimis, molotovo kokteiliais. P.S Londone Baltieji mažuma sudaro tik 35% gyventojų. Birminghamas antras pagal dydį miestas Anglijos. Jame baltieji taip pat sudaro mažuma.

Apie konfliktus

Apie konfliktus portretas
Jei įsileis bėgančius nuo konfliktų, paskui tuos įleistuosius atvyks ir konfliktai, tai yra, skerdynės bus čia. Ir kur tada bėgsite toliau? Niekas neįsileisti tokių kitose vietose. Taigi, sveiki atvykę į skerdyklą savo noru. Gal stovite į eilę,pradžiai jums bus nukapitos rankos. Nes kam jums jos, juk nedirbančios rankos nereikalingos ir visada bėga sukčiai, apsivogusieji žudikai ir visokios aferistėscirko gyvulių lygio kur pinigus užsidirbo už makakos rolę.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių