Anketa apie vaiką ir jo šeimą: vienus šokiravo klausimai, kitus – mamos reakcija

„Man sakė, kad jeigu nebendradarbiausiu, gali būti, kad mane apskųs Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Priminsiu, kad tik prie Hitlerio ir Stalino buvo renkama konfidenciali informacija apie moterų gimdymo subtilybes ir susirgimus šeimoje“, – teigia Goda J. Moterį ypač papiktino klausimynas iš Vilniaus miesto psichologinės-pedagoginės tarnybos ir ji nusprendė netylėti.

Klausė ne tik apie gimdymą

„Tai yra oficialūs atsakymai su mano parašais Pedagoginei psichologinei tarnybai į intymius ir asmeniškus klausimus. Šie klausimai pateikiami dėl tokių niekų, kaip, pavyzdžiui, vaikas paprasčiausiai tingi mokytis ir yra padykęs, kas sveikam berniukui – visai normalu“, – socialiniame tinkle rašė moteris.

Ji teigė, kad anketą buvo paprašyta užpildyti tam, kad vaikui būtų skirtas palengvintas mokymas.

Godos J. pasidalintuose vaizduose matyti ne tik anketoje užduoti klausimai apie gimdymo eigą, šeimos narių sveikatos būklę, vaikui taikomas drausminimo priemones ir t.t., bet ir moters suraityti atsakymai – „Eikite į Peru kaimelį, kurio pavadinimas Na***“, „ne Jūsų reikalas“, „daug kelionių po pasaulį ir džiaugsmingų įvykių bei romantiškų nuotykių! Tik neužpavydėkite“.

Godos J. „Facebook“ nuotr.

Goda J.  patarė tėvams atidžiau įvertinti, kada ir kur teikia asmeninę informaciją. „Siūlau nepasiduoti barnevetiškam tarnybų parazitų spaudimui ir visomis išgalėmis ginti savo prigimtines teises į privatumą ir šeimos neliečiamumą“, – ragino moteris.

Šie klausimai pateikiami dėl tokių niekų, kaip, pavyzdžiui, vaikas paprasčiausiai tingi mokytis ir yra padykęs, kas sveikam berniukui – visai normalu.

Ar adekvati reakcija?

Paviešintas įrašas įžiebė internautų diskusiją. Vieniems kliuvo tarnybų užduoti klausimai, kitiems – audringa mamos reakcija.

„Ši mama žino, ką daro ir jai neišplautos smegenys kaip daugeliui tėvų. Ji mato dešimt žingsnių į priekį. Kai jums atims vaikus ar dar kitaip pasinaudos surinkta informacija, tada kalbėsite kitaip“, – dėstė internautė Diana. 

„Sutinku, ne jų (tarnybų, red. past.) reikalas rinkti visą šią informaciją, bet... o negalima buvo vietoje keiksmažodžių panaudoti tiesiog kitus protingus žodžius, tarkim, „nekomentuosiu“, „nematau pagrindo atsakyti“ ar panašiai, nes, mano nuomone, taip įrašo autorė tikrai neparodė aukšto intelektinio išprusimo“, – teigė Olga.

Godos J. „Facebook“ nuotr.

„Normalūs šie klausimai, ypač kaip drausminate vaiką, – Edvinas tikino, kad veikiausiai mama pati turi bėdų. – Psichologė juk nėra būrėja, kad nieko nežinodama iš kavos tirščių kažką išburtų.“ 

Direktorės: čia nieko keisto

Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Roma Vida Pivorienė tikino, kad ši anketa duodama visiems tėvams, kurie ateina konsultuotis dėl vaiko. Šioje įstaigoje tėvai, pedagogai, kiti specialistai konsultuojami vaikų ugdymo klausimais, dėl specialiosios psichologinės ir pedagoginės pagalbos teikimo bei ugdymo organizavimo. Vaikai konsultuojami dėl mokymosi, psichologinių, asmenybės problemų.

„Renkama diagnostiškai svarbi informacija, o konfidencialumas yra užtikrinamas, – direktorė tikino, kad per 25-erius metus nepasitaikė daug atvejų, kai anketos klausimai tėvams būtų užkliuvę. – Tam tikri sutrikimai, gimdymo subtilybės/traumos turi reikšmės suprantant vaiko problemą, tarkim, dėl mokymosi sutrikimų ir sunkumų. Bent šiek tiek išsilavinę žmonės žino, kad svarbu žinoti šeimos narių sveikatos istoriją, nes tuomet galima geriau suprasti ir prognozuoti savo sveikatą.“ 

Anot pašnekovės, renkama informacija yra skirta „atliepti poreikius, atlikti diagnostiką, paskirti reikiamą pagalbą.“

„Mes turime didelius krūvius, tad rinkti perteklinę informaciją tikrai nesame suinteresuoti. Gal kai kuriems tėvams tokie klausimai ir atrodo keisti, bet paprastai tai yra aptariama“, – pasakojo direktorė.

Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos direktorei R. V. Pivorienei antrino ir Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro direktorė Irma Čižienė.

– Kokiais atvejais tėvų paprašoma atsakyti į tokių anketų klausimus? Ir dėl kokių priežasčių klausiama apie gimdymo subtilybes, artimųjų sveikatos būklę?

– Į pedagoginę psichologinę tarnybą kreipiamasi, kai vaikas patiria ugdymosi sunkumų. Tarnyboje objektyviai įvertinamos šių sunkumų priežastys ir pobūdis, vaiko raida, pateikiamos rekomendacijas dėl tolimesnio ugdymo ir reikiamos švietimo pagalbos. Siekiant, kad vaiko pedagoginis psichologinis įvertinimas būtų atliktas kokybiškai, specialistai turi turėti išsamią ir objektyvią informaciją apie ankstyvąją vaiko raidą, sveikatos būklę, gyvenimo sąlygas, santykius su kitais šeimos nariais ir pan.

– Ar išties neatsakius į anketoje pateiktus klausimus specialistai gali kreiptis į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą?

– Tėvų pareiga užtikrinti vaiko poreikių, taip pat ir specialiųjų ugdymosi poreikių tenkinimą. Įstatymai numato galimybę informuoti Vaiko teisių apsaugos tarnybą dėl galimų vaiko teisių pažeidimo. Tarnybose dirbantiems specialistams dažniausiai pavyksta įtraukti tėvus į bendradarbiavimą, todėl kreipimosi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą atvejai labai reti.

– Kaip jūs vertinate tokią mamos reakciją?

– Pokalbio metu galima išsiaiškinti visus rūpimus klausimus, todėl labai svarbu specialistams ir tėvams kalbėtis konstruktyviai. 

– Ar dažnai gaunate skundų, kai tėvai ar globėjai piktinasi netinkamo pobūdžio klausimais šiose anketose?

– Tokio pobūdžio skundų nesame gavę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Bet kaip gerai atsake! Saunuole:)

Vytas

Vytas portretas
Turbut ir aš neatsakineciau į tokiu klausimus. Teko būti poliklinikoje ir teko atsakinėti į tokius kaip kiek dažnai geriu alkoholinius gėrimus, kiek vidutiniškai išgeriu ir t.t. Manau šios įstaigos nori per daug žinoti asmeninius žmonių poreikius, paskui daryti klaidingas išvadas su savo suvestinem...

Hmm

Hmm portretas
Regis pagalbos reikia ne vaikui, o jo isteriskai motinai!
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių