Pereiti į pagrindinį turinį

Antkainių ribojimą klaida vadina ir A.Kubilius (atnaujinta 16:47)

2009-03-18 19:46
Antkainių ribojimą klaida vadina ir A.Kubilius (atnaujinta 16:47)
Antkainių ribojimą klaida vadina ir A.Kubilius (atnaujinta 16:47) / Mindaugo Ažušilio nuotr. A.Kubilius

Politikai, tarp jų ir premjeras Andrius Kubilius, ėmė vadinti klaida galvotrūksčiais patvirtintą įstatymą dėl prekybos įmonių antkainių maisto produktams ribojimo. Leista suprasti, kad laukiama Prezidento Valdo Adamkaus veto šiam įstatymui, tuomet šią klaidą būtų galima ištaisyti.

Valstybės vadovas neneigia ketinąs vetuoti Seimo įstatymą dėl antkainių apribojimo: „Mane labai nustebino tos pataisos, kurios primena gūdžius sovietinius laikus. Turėsiu dešimt dienų apsisprendimui, bet, manau, iš mano atsakymo galite susidaryti vaizdą, koks jis bus“.

Trečiadienį po valdančiosios koalicijos pasitarimo net kelių partijų atstovai pareiškė, kad neturėjo būti priimtas toks įstatymas dėl prekybininkų antkainių ribojimo, koks jis buvo priimtas antradienį Seime. „Jis priimtas per klaidą“, - sakė Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas. „Tai buvo pakankamai greitai ir paviršutiniškai priimtas sprendimas“, - paantrino jam Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius.

Panašią nuostatą pareiškė ir Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Premjeras A.Kubilius sutiko su koalicijos partneriais, kad labai skubiai priimant šį įstatymą buvo padaryta klaida. Jis piktinosi, kad net Vyriausybė nebuvo „normaliai padiskutavusi“ apie antkainių ribojimo poveikį ekonomikai. „Keista, kad taip skubiai ir neapgalvotai priimtas tas įstatymas“, - stebėjosi Vyriausybės vadovas.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vitas Matuzas kiek atsargiau vertino situaciją su antkainių ribojimu. Tačiau ir jis sutiko, kad pirmiausia reikėjo įsigilinti į problemą, labiau dėl jos padiskutuoti, palaukti, kol šią vasarą bus parengta prekybos tinklų veiklos reguliavimo koncepcija, tik tuomet priiminėti tokius sprendimus.

Dabar laukiama, ar Prezidentas V.Adamkus pasirašys tokį Seimo priimtą įstatymą. Viliamasi, kad jis vetuos šį teisės aktą ir tada parlamentarai galės taisyti savo pačių pripažįstamą klaidą.

Nors politikai antkainių ribojimo įstatymą vadina klaida, antradienį Seimo nariai labai vieningai balsavo už jo priėmimą. Už tai buvo net 81 Seimo narys, susilaikė 6, prieš balsavusiųjų nebebuvo.

Parlamentarų priimtu įstatymu apribotas prekybos įmonių antkainis, kuris didmeninėje prekyboje nebegalės viršyti 15 procentų, mažmeninėje - 20 proc. nuo produkto įsigijimo kainos. Šios nuostatos netaikomos tabako ir alkoholio gaminiams.

Už nurodytų antkainių ribojimo pažeidimą numatyta bauda - 5 proc. nuo prekybos įmonės mėnesio apyvartos.

Šio įstatymo projektas buvo parengtas dar ankstesniame Seime, tačiau iki šiol nebuvo priimtas, nes ir buvusioji, ir dabartinė valdančioji dauguma vis blokuodavo jo priėmimą.
Antradienį Seimo plenariniame posėdyje reikiamas balsų skaičius netikėtai buvo surinktas ir Kainų įstatymo papildymui pritarta.

Vertindami projektą Seimo teisininkai nurodė, kad maisto produktų kainos priskirtinos prie rinkos kainų, todėl esą įstatymu vargu ar galima nurodinėti prekybininkams, kokias kainas jie turėtų taikyti bei kokius antkainius nusistatyti. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų