Ministras apie visuotinį šaukimą: demografinė situacija verčia apie tai kalbėti

Krašto apsaugos ministerija (KAM) inicijuoja viešas diskusijas dėl visuotinio šaukimo.

„Šią savaitę Krašto apsaugos ministerija rengs pristatymą ir diskusiją per socialinius tinklus, bus diskutuojama dėl to. Tai yra klausimas, kuris nuolat keliamas ir demografinė situacija apie tai verčia kalbėti“, – žurnalistams pirmadienį Vilniuje sakė Arvydas Anušauskas.

Jis pabrėžė, jog neseniai parengtoje galimybių studijoje aptariamas visuotinis šaukimas yra „ilgametis klausimas“.

„Koks bus galutinis rezultatas tos diskusijos, priklauso ir nuo politinių jėgų sutarimo, ir nuo resursų. Nes, pabrėšiu, kiekvieną politinį sprendimą įgyvendinant reikia skirti ir papildomus pinigus“, – tvirtino ministras.

Tai yra klausimas, kuris nuolat keliamas ir demografinė situacija apie tai verčia kalbėti.

KAM atliktoje Visuotinės karo prievolės galimybių vertinimo studijoje numatyta, kad visuotinis šaukimas į kariuomenę, jaunuoliams vos baigus mokyklą, galėtų būti įvestas 2027 arba 2029 metais, jis atsieitų šimtus milijonų eurų.

Skaičiuojama, kad vien pradinės investicijos tik visuotinio vaikinų šaukimo atveju kainuotų per 0,4 mlrd. eurų, jei būtų šaukiamos ir merginos – 1,5 mlrd. eurų, priklausomai nuo modelio, kasmet tai atsieitų dar 80-220 mln. eurų.

Svarstoma, kad kasmet būtų galima pašaukti iki 6,1 tūkst. vaikinų, su merginomis – beveik 12 tūkst. jaunuolių.

Dalinis šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Šiuo metu į kariuomenę kasmet šaukiama po kiek daugiau nei 3,8 tūkst.18-23 metų vaikinų ir tarnybą dėl studijų atidėjusių jaunuolių iki 26 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindė von Apfelstrudel

Mindė von Apfelstrudel portretas
Anusai, tu girtas, eik namo. Kokios dar į kariuomenę šaukiamos merginos? Tokios nesąmonės net prie ruso nebuvo. Mergos turi vaikus gimdyti, o ne čebatuose lakstyti.

Zemaitis

Zemaitis portretas
Butinai visus saukti. Ir seimunu vaikeliai tegul is uzsieniu sugrizta, uz Tevyne patarnauti.

jo

jo portretas
kazin ar ministras nemano, kad visuotinis saukimas dar labiau pablogins demografine situacija??? jei nemano, tai toki ministra tik i durnyna isvezt...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių