Pereiti į pagrindinį turinį

Apkaltos gadina sveikatą

2010-03-20 08:31
Apkaltos gadina sveikatą
Apkaltos gadina sveikatą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimo narių Aleksandro Sacharuko ir Lino Karaliaus apkaltos komisijų vadovas konservatorius Kęstutis Masiulis nesidžiaugia jam tekusia atsakomybe, tačiau tikina, kad kaltinimai kolegoms bus ištirti kruopščiai.

Balsavo absoliuti dauguma

Vakar Seime pritarta siūlymui pradėti apkaltos procesus Krikščionių partijos frakcijos seniūnui A.Sacharukui ir šios frakcijos nariui L.Karaliui.

A.Sacharukas kaltinamas Seimo statuto ir Konstitucijos pažeidimu, taip pat priesaikos sulaužymu, nes beveik dvi dešimtis kartų pasinaudojo L.Karaliaus suteikta balsavimo kortele ir balsavo už jį, kai šis nebuvo ne viename plenariniame posėdyje.

L.Karalius irgi kaltinamas Statuto ir Konstitucijos sulaužymu, nes jis nedalyvavo keliuose iš anksto skelbtuose Seimo plenariniuose posėdžiuose, kai buvo išvykęs į tolimas poilsines keliones, melavo parlamento vadovybei dėl savo nedalyvavimo priežasčių, paliko savo balsavimo kortelę A.Sacharukui.

Už tai, kad būtų pradėtas procesas prieš abu Seimo narius ir būtų sudarytos specialios komisijos, turinčios patikrinti apkaltų iniciatorių keliamų kaltinimų pagrįstumą, balsavo kur kas daugiau parlamentarų nei reikia norint atimti mandatus iš A.Sacharuko ir L.Karaliaus. Už vieną komisiją buvo 107 Seimo nariai, už kitą – 95. Norint atimti mandatus iš prasižengusių Seimo narių reikia, kad už tai per slaptą balsavimą pasisakytų ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Sudarytos dvi dvylikos narių specialios komisijos, kurios turės iki gegužės 1 d. ištirti kaltinimus A.Sacharukui ir L.Karaliui bei pateikti išvadą Seimui, ar jie verti apkaltos.

Komisijų pirmininku paskirtas konservatorius K.Masiulis, kuris iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į tokį pasiūlymą, bet galų gale sutiko. Komisijų pirmininko pavaduotoju tapo V.Andriukaitis.

Nepatogiai jaučiasi

Dienraščio paklaustas, kodėl nenorėjo imtis vadovauti apkaltų komisijoms, K.Masiulis paminėjo dvi priežastis. "Esu Seime tik pusantrų metų. Manau, kad tokiu atveju, kaip pirmininkavimas komisijoms, geriau sektųsi tiems, kurie turi didesnę patirtį dirbdami parlamente", – įsitikinęs jis.

Antra priežastis, pasak politiko, asmeninio pobūdžio diskomfortas. "Nelabai smagu pirmininkauti komisijai, kuri sprendžia tavo bendradarbio likimą. Vienokiu ar kitokiu atveju komisijų išvados bus pirmiausia siejamos su jų pirmininku, taigi, šiuo atveju, su manimi. Tai nelabai mielas jausmas", – sakė K.Masiulis.

Kita vertus, konservatorius prisiminė ir pacitavo filosofo Aristotelio išmintį: "Platonas mano draugas, bet tiesa man brangesnė."

Komisijos tikrins abejones

Iš Seimo tribūnos pristatydamas daugiau kaip penkiasdešimties įvairioms frakcijoms priklausančių Seimo narių pasirašytas apkaltų A.Sacharukui ir L.Karaliui iniciatyvas komisijų vadovo pavaduotojas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis atkreipė dėmesį, kad Konstitucija liepia parlamentarams "veikti skaidriai ir pagal įstatymus, vadovaujantis duota priesaika".

"Šiuos principus pažeidžiantys asmenys negali eiti tokių pareigų, kurios patikėtos rinkėjų. Priesaika nėra vien formalus aktas. Tai konstitucinis įsipareigojimas. Jeigu priesaika šiurkščiai pažeidžiama, ją davęs asmuo nebegali toliau eiti pareigų, kurias pradėjo eiti davęs priesaiką", – kalbėjo jis.

V.Andriukaičio nuomone, A.Sacharukas ir L.Karalius galėjo išvengti apkaltų, jeigu būtų sąžiningai atgailavę ir atsiprašę už savo nederamą poelgį.

Po to, kai specialiosios komisijos pateiks savo išvadas, Seimas turės jas patvirtinti. Jeigu bus pripažinta, kad parlamentaras vertas apkaltos, šis klausimas keliaus į Konstitucinį Teismą, kuris turės pateikti savo verdiktą, ar tikrai buvo sulaužyta priesaika ir pažeista Konstitucija. Jeigu Teismo išvada šiuo klausimu bus teigiama, apkalta grįš į Seimą, kuris turės po debatų balsuoti, ar iš prasižengusiojo atimti mandatą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų