Apklausa: daugiau kaip trečdalis Lietuvos vaikų savo savijautą vertina vidutiniškai

  • Teksto dydis:

Lietuvos vaikai savo savijautą vertina vos 6,2 balo iš 10-ies, rodo „Gelbėkit vaikus“ inicijuota jaunimo apklausa.

Atliktas tyrimas atskleidžia, kad vaikai norėtų būti mažiau baudžiami, jaučiasi nesaugiai mokykloje bei internete, taip pat pasigenda dėmesio emociniam ugdymui.

Pasak Rasos Dičpetrienės, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės, apklausoje dalyvavusių jaunuolių atsakymai į klausimus su kokiomis problemomis susiduria ir ko iš suaugusiųjų tikisi jaunoji karta, kelia nerimą ir turėtų būti įvertinti rimtai.

„Emocinės sveikatos stiprinimas ne veltui tituluojamas svarbiausia šių dienų aktualija. Apklausos rezultatai parodė, kad ši sritis ypatingai rūpi ir pačiam jaunimui. Jie nori daugiau mokytis ir žinoti būdus, kaip gali sau padėti, kad jaustųsi geriau (53 proc.), nori sulaukti pagalbos be tėvų ar globėjų leidimo (51 proc.) ir nesigėdyti emocinių sveikatos problemų (51 proc.). Spaudimas mokykloje, nežinojimas, kaip kovoti su liūdesiu, pykčiu, baime ir nerimu,patyčios yra didžiausi iššūkiai vaiko gerovei, su kuriais padėti susidoroti privalome mes, suaugę”, – apklausos rezultatus komentavo R. Dičpetrienė.

Vaikai norėtų mažiau namų darbų

Daugiau kaip pusė, net 66 proc. apklausoje dalyvavusių vaikų norėtų, kad mokykloje būtų užduodama mažiau namų darbų. Kas antras, 52 proc. respondentų, nori didesnės laisvės rinktis, kokius dalykus mokytis, o 36 proc., tai yra kas trečias – daugiau praktinio ir įgūdžių mokymosi: kaip valdyti pinigus, kaip kurti santykius ir dirbti su kitais bei kaip rūpintis savo emocine sveikata. Paprašyti įvertinti paskutinių 30 dienų savijautą, didžioji dalis jaunimo ją vertino vidutiniškai. Geriausiai savijautą vertino vaikinai (6,9 balo), kiek prasčiau (6 balai) – merginos. Prasčiausiai save vertino LGBTQI+ bendruomenei save priskiriantys ir skurde gyvenantys vaikai. Jų savivertės balas identiškas – 4,7 balo.

„Gelbėkit vaikus“ inicijuota jaunimo apklausoje dalyvavo beveik tūkstantis 15-18 metų jaunuolių iš 54 Lietuvos savivaldybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Vaikai nebežaidžia lauko žaidimų. Visas dėmesys sutelktas į visagalį internetą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių