Pereiti į pagrindinį turinį

Apklausa: kaip šv. Velykas sutinka kauniečiai? (foto)

2013-03-31 08:47
Apklausa: kaip šv. Velykas sutinka kauniečiai? (foto)
Apklausa: kaip šv. Velykas sutinka kauniečiai? (foto) / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Sekmadienį visi krikščionys švenčia šventas Velykas. Nors tai religinė šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikėlimą iš numirusiųjų, tačiau kauniečiams ši diena įprasmina pavasario pradžią, gamtos pabudimą, suburia visą šeimą draugėn. Šventės išvakarėse Kauno gatvėse kalbinti praeiviai prisipažino: Velykas sieja ne tiek su tikėjimo, kiek su šeimos tradicijomis ir pavasario atgimimu.

Rokas Malinauskas

Bedarbis

Velykos man yra šventė, nes nuo senų laikų mūsų šeimoje buvo tokios tradicijos, o kiaušinių ridenimo varžybos – tradicinė šios šventės pramoga. Velykų stalo skanėstais visada rūpinasi močiutė, todėl net neįsivaizduoju, kiek yra išleidžiama šiai šventei. Mano darbas – atvažiuoti ir būti kartu su namiškiais.

Birutė Rapolienė

Virėja

Velykoms pradedu ruošis prieš dvi savaites, nes anūkai ir vaikai laukia mano margučių, kuriuos marginu vašku. Kiaušinius pasiruošiu iš anksto, juos papuošiu, o dažome Velykų rytą. Tradiciškai per Velykas susirenka gausi mūsų šeima. Kiekvienas prisideda prie šventinio stalo – atveža gausų pirkinių krepšelį. Esu virėja, todėl visus šventinius patiekalus gaminu namie pati, nieko gatavo neperku parduotuvėje. Visas mišraines, salotas gaminamės patys. Aš Velykoms kepsiu pyragą, kuris yra būtinas prie margučių.

 

Lina Gužienė

KTU docentė, šiuo metu auginanti vaikus

Velykos man – pavasario šventė. Jokių ypatingų tradicijų neturime, švenčiame kaip visi lietuviai: marginame kiaušinius, kepame pyragus, važiuojame į kaimą aplankyti senelių. Velykos yra šventė, todėl natūralu, kad išleidžiame daugiau pinigų nei įprastą dieną, nes norisi, kad būtų daugiau vaišių, saldumynų vaikams. Ne visus skanėstus patys gaminame, nes trūksta laiko, auginu du mažamečius vaikus.

 

Giedrius

Benamis

Nežinau nei kaip, nei kur švęsiu Velykas, nes šiandien esu benamis, valkata. Aš net negaliu pasakyti, ką valgysiu šį vakarą, todėl apie maistą per Velykas net negalvoju: ką randu konteineryje, tą ir valgau. Duokit pinigėlių nors ant kiaušinių...

 

Ričardas Domeikis

Smulkus verslininkas

Iš pradžių su visa šeima nueiname į bažnyčią, o vėliau visi susėdame prie stalo švęsti. Labai gera pavasario šventė, nes susirenka visa šeima. Gaila, kad šiemet pavasaris vėluoja, nelabai yra ką švęsti. Neišlaidaujame per Velykas: nusiperkame maisto, visko, ko reikia šventei.

 

Osvaldas Minelga

Automobilių statymo kontrolierius

Velykos man yra pavasaris, kai visa gamta atbunda, laukiame, kada paskutiniai ledai išplauks. Po Velykų tampa šviesiau, jaukiau.

 

Stasys Stakauskas

Pensininkas

Esame pensininkai, todėl stengiamės kuo mažiau išleisti per Velykas, kad užtektų pinigėlių pragyvenimui ir po švenčių – negalima visų pinigų paaukoti vienai šventei. Mūsų šventė labai tradiciška, lietuviška – su šeima ir margučiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų