Apklausa: lietuviams labiau rūpi kitos problemos nei ES gyventojams

Pagrindinės Europos Sąjungos gyventojų problemos – imigracija ir terorizmas, tačiau lietuviams daugiausia rūpesčių kelia nedarbas ir augančios kainos, apžvelgdamas „Eurobarometro“ apklausos rezultatus LRT RADIJUI sako sociologas Vladas Gaidys. Beje, priduria „Vilmorus“ vadovas, nors Europos Sąjunga jos gyventojai labiau nepasitiki nei pasitiki, Lietuva pagal pasitikėjimą ES institucijomis užima pirmą vietą.

– Naujausios „Eurobarometro“ apklausos duomenys rodo, kad imigracija – dažniausiai tiek lietuvių, tiek visų europiečių nurodoma problema, su kuria susiduria ES. Daugiau kaip pusė europiečių pritaria bendrai ES migracijos politikai. Taigi kokias svarbiausias problemas įvardija ir lietuviai, ir kitose ES valstybėse gyvenantys žmonės?

– Jūs paminėjote, kad ES gyventojai sako, jog pagrindinė ES problema – imigracija ir terorizmas. Bet, kalbėdami apie savo šalį, daugumos šalių, kaip ir Lietuvos, gyventojai mini bedarbystę. Lietuvoje aktuali ir kita problema – bent jau gegužės mėnesį minėtas kainų augimas. Ta problema nuo rudens pakilo 12 procentinių punktų.

– Taigi Lietuvos žmones labiau jaudina ne migracijos problemos, o būtent kasdienis gyvenimas?

– Reikia pasakyti, kad problemų paminėjimas labai priklauso nuo konkrečios situacijos ir įvykių. Gegužės mėnesį, be Eligijaus Masiulio, buvo „kalafiorų skandalas“. Gegužė buvo kainų lyginimo mėnuo.

– Ir tai atsiliepė apklausoms?

– Be jokios abejonės.

– Ką ES gyventojai apskritai mano apie ES ateitį? Kokia lietuvių pozicija dėl ES ateities?

– Lietuviai bent jau 10 metų pasižymėjo proeuropietišku požiūriu – jie pasitiki ES. Šį kartą Lietuva užima pirmą vietą pagal pasitikėjimą ES institucijomis. O ES vidurkis jau yra neigiamas – daugiau nepasitikima negu pasitikima.

– O kas yra euroskeptikai?

– Didžiausia euroskeptikė yra Graikija – pagal visus parametrus ten nuotaikos ypač blogos. Bet yra ir daugiau klausimų, pavyzdžiui, ar reikėtų į ES priimti kitas šalis. Šiuo atveju Lietuva užima gana pozityvią vietą – 64 proc. apklaustųjų mano, kad reikia priimti. Bet už tų skaičių slypi kiti aspektai –  ne vienas tyrimas rodo, kad lietuviai labai norėtų priimti Ukrainą, Rumunija nori priimti Moldovą. O Vakarų Europos šalys nelinkusios priimti kitų šalių (čia turima galvoje Turkija). Beje, Lietuva mato save kaip ES narę, bet yra šalių, kurios mato savo ateitį be ES, – tai Jungtinė Karalystė, Slovėnija ir Kipras.

– Kaip europiečiai atsako į klausimą, ar yra jie patenkinti savo gyvenimu?

– Iš esmės patenkinti. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalių (Danijos, Švedijos, Suomijos) gyventojai patenkinti beveik 100 proc.  Lietuviai mažiau patenkinti, nors dauguma patenkinti arba greičiau patenkinti. Tačiau šis tyrimas parodė, kad pasitenkinimas krito net 9 procentiniais punktais (nuo 75 proc. iki 66 proc.). Nors daug metų buvo nuolatinis lėtas augimas, šį kartą kažkas nutiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Kiekvienam zinoma patarle,kad savi marskiniai arciau kuno,taip ir cia,Lietuvos zmones labiau jaudina problemos salies viduje - bedarbyste ir kainu augimas,nes valgyti reikia sinadien ir dabar,o globalios problemos,suprantama, nukeliauja i antra plana. Tuo tarpu ES kitos nares gyvena tikrai geriau negu Lietuva,jiems ir rupi kitos problemos.

Tik nereikia...

Tik nereikia... portretas
Tik nereikia mūsų juokinti. Visos iki vienos apklausų firmos niekada neatitinka jokių protingumo kriterijų. Visų pirma todėl, kad visuomenės "nuomonė" yra surašoma pačių apklausinėtojų namuose, nei nesiteikiant vargintis vaikščioti pas žmones (tai sunkus darbas, nes niekas durų neatidaro ir nesutinka gaišti laiką atsakinėdamas). Antra - "Apklausų" rezultatai vėliau dar keičiami pačių vilmorusų vadovų, nes "nuomonės" turi būti tokios, kokių reikia užsakovams. Ir trečia - net jei jos būtų atliekamos sąžiningai, ko niekada nebūna, apklausos standartas reikalauja surinkti 1000 žmonių nuomones. Į tą tūkstantį pakliūna ir beraščiai ir nusenėliai ir žalias jaunimėlis. Tad 1000 tikrų nuomonių jokiu būdu neatitiktų 2 milijonų lietuvių nuomonės. Už ES pasisako tik emigrantai, bet ir tai toli gražu ne visi.

Gaidys dirba savo darbą

Gaidys dirba savo darbą portretas
Lietuva pagal pasitikėjimą ES institucijomis užima pirmą vietą? Absurdas. Su kuo nepakalbėsi, visi neigia buvimą ES. Na, bet jam reikia sakyti, kad mes norime to sojūzo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių