Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nustatyta 717 naujų COVID-19 ligos atvejų, mirė 18 žmonių. Dėl perėjimo prie kito duomenų šaltinio Statistikos departamentas informacijos apie ligoninėse gydomus COVID-19 pacientus nepaskelbė.

* Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija oficialiai pasiūlė Vyriausybei leisti mokiniams iš sunkumų patiriančių šeimų mokytis nuotoliniu būdu mokyklose, o vienišiems žmonėms bendrauti su vienu pasirinktu namų ūkiu. Ministrų kabinetas sprendimus gali priimti trečiadienį.

* Prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su sveikatos ekspertais pranešė, kad siūlys Europos Sąjungos mastu nustatyti aiškų vakcinavimo tikslą pasiekti visuomenės imunitetą iki vasaros vidurio ar vėliausiai iki jos pabaigos. Prezidentūra teigia, kad siekiant Lietuvoje suformuoti kolektyvinį imunitetą, reikia planuoti iki liepos vidurio paskiepyti apie 70 proc. gyventojų – 2 mln. žmonių.

* Kai kurių Lenkijos verslininkų Tatrų kalnuose planuoja pilietinio nepaklusnumo akcija kol kas nepasiekė plačios paramos. Nepaisydamas vyriausybės draudimo duris atvėrė vienas restoranas, bet jis netrukus gavo 30 tūkst. zlotų (6600 eurų) baudą. Apie restoranų atidarymą pranešta ir Poznanėje.

Draudimas F. Kirkorovui. Rusijos atlikėjui Filipui Kirkorovui penkeriems metams uždrausta atvykti į Lietuvą. Vyriausybės atstovai sako, kad toks sprendimas priimtas, nes dainininkas viešai teisina Krymo okupaciją. Klausimas dėl F. Kirkorovo politinėje darbotvarkėje atsidūrė, kai Andrius Tapinas paviešino, kad dėl koronaviruso pandemijos atidėjus jo koncertą, organizatoriai gavo valstybės kompensaciją.

„Oro navigacija“. Susisiekimo ministras Marius Skuodis antradienį iš pareigų atšaukė valstybės įmonės „Oro navigacija“ generalinį direktorių Marių Beliūną. Pasak ministro, taip jis apsisprendė, nes įmonės valdyba išreiškė nepasitikėjimą vadovu ir nematė galimybės dirbti su juo toliau. M. Beliūną tuometinis ministras Jaroslavas Narkevičius paskyrė pernai rugsėjį.

„MG Baltic“ reputacija. Vilniaus apygardos teismas įpareigojo apylinkės teismą peržiūrėti bylą parlamentaro Vytauto Bako ir koncerno „MG Baltic“ ginče dėl reputacijos. Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs teismas pareiškė, kad pirmosios instancijos teismas neatskleidė bylos esmės ir neištyrė visų reikšmingų aplinkybių. „MG Baltic“ skundžia V. Bako teiginius, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius ir jis padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą. Tiek Vilniaus miesto apylinkės, tiek Vilniaus apygardos teismai pernai pripažino, kad parlamentaras padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, bet atmetė koncerno prašymą priteisti neturtinės žalos atlyginimą.

A. Navalno situacija. Kremlius atmetė Vakarų valstybių reikalavimus paleisti opozicionierių Aleksejų Navalną ir perspėjo, kad jis elgiasi neteisėtai, ragindamas žmones išeiti į masinius protestus.

Režimo apgailestavimas. Autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas išsakė apgailestavimą dėl Tarptautinės ledo ritulio federacijos sprendimo neberengti ledo ritulio 2021 metų pasaulio čempionato Baltarusijoje. Tarptautinės ledo ritulio federacijos taryba priėjo išvados, kad Baltarusijoje neįmanoma užtikrinti gerų sąlygų visiems čempionato dalyviams, ir dėl „saugumo klausimų, kurių IIHF nekontroliuoja“. Čempionato organizacinis komitetas Minske Baltarusijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad „apgailestauja dėl šio nepagrįsto sprendimo“. Komitetas nurodė, kad tai sukuria precedentą naudotis sporto varžybomis kaip instrumentu „politinių demagogų interesams tenkinti“.

S. Cichanouskajos prašymas. Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja vaizdo konferencijoje su Europos Sąjungos ambasadoriais Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje aptarė baltarusių opozicionierių grįžimo į tėvynę klausimus. Opozicionierė sakė, jog „norėtų kartu su tarptautine bendruomene rasti būdą saugiai sugrįžti į Baltarusiją“.

JAV planai. Išrinktojo prezidento Joe Bideno komanda pranešė, kad dėl koronaviruso pandemijos įvestas draudimas atvykti į šalį iš didžiosios dalies Europos ir Brazilijos liks galioti. Tuo tarpu kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Antony Blinkenas pažadėjo atnaujinti Donaldo Trumpo prezidentavimo metu susilpnėjusius aljansus, kad būtų galima veiksmingiau atremti grėsmes, keliamas tokių šalių kaip Rusija. „Galime atgaivinti mūsų pagrindinius aljansus – mūsų įtakos pasaulyje stiprinimo veiksnius. Drauge galėsime geriau atremti grėsmes, keliamas Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos“, – į senatorius kreipėsi A. Blinkenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Kaunietis

>Kaunietis portretas
Bent jau nuotraukoje tai vienodo ugio. ;)

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kirkorovas tik trupučiuką už Putina aukštesnis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių