Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Seimo rinkimai:

* Politinės partijos pradėjo derybas dėl paramos kandidatams antrajame Seimo rinkimų ture. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis pranešė, kad konservatorių kandidatai dėl paramos vienmandatėse apygardose tarsis savarankiškai, vadovybė nurodymų neduos. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis savo ruožtu žada telkti bendrą paramą centro–kairės kandidatams, kurie varžysis su dešiniaisiais.

* Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu pasveikino šešių į Seimą patekusių partijų pirmininkus. Šalies vadovas sako, kad priklausomai nuo antrojo turo rezultatų gali būti suformuota ir kairioji, ir dešinioji valdančioji dauguma. G. Nausėdos teigimu, daugelis partijų pritaria jo Gerovės valstybės vizijai mažinti skurdą ir skirti daugiau dėmesio švietimui, o jis pats yra pasirengęs tarpininkauti siekiant nacionalinio susitarimo dėl švietimo.

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nuo koronaviruso mirė trys žmonės. Jie buvo vyresni nei 70 metų ir turėjo lėtinių susirgimų. Patvirtinta 118 naujų atvejų. Epidemiologai sako, kad jiems kelia nerimą didėjantis neatsekamų užsikrėtimų COVID-19 skaičius. Naujas didelis židinys fiksuojamas Kelmėje, šio rajono 5-12 klasių moksleiviai nuo ketvirtadienio pereis prie nuotolinio ugdymo, planuojama steigti mobilųjį patikros punktą.

* Europos Sąjungos šalių ministrai patvirtino bendrus kriterijus, kuriais vadovaujantis bus priimami sprendimai dėl kelionių apribojimo. Šalys sutarė dėl bendro žemėlapio, kuriame būtų žymimos viruso apimtos šalys, tačiau valstybės ir toliau galės savarankiškai įvesti apribojimus.

* Europos Komisija iki 2021 metų vidurio pratęsė valstybės pagalbos verslui taisyklių sušvelninimą, siekdama padėti įmonėms susidoroti su neigiamais koronaviruso pandemijos padariniais.

* JAV bendrovė „Johnson & Johnson“ laikinai sustabdė savo vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 tyrimą, kai vienam iš dalyvių pasireiškė negalavimai. Tyrimas įšaldomas, kol bus nustatyta, ar susirgimas gali būti susijęs su vakcina. „Johnson & Johnson“ yra dešimta bendrovė, pradėjusi vakcinos etapo trečiąjį tyrimą.

* Čekijos ir Italijos vyriausybės įveda naujus apribojimus, siekdamos sulėtinti koronaviruso plitimą: čekai nuo trečiadienio uždaro restoranus ir barus, nutraukia visas pamokas mokyklose ir grįžta prie nuotolinio ugdymo, o italai apriboja žmonių skaičių šventėse ir trumpina barų laiką.

* Paryžiaus ligoninių vadovas perspėjo, kad Prancūzijos sostinėje sparčiai augant susirgimų skaičiui koronavirusu sergantys žmonės jau kitą savaitę gali užpildyti 90 proc. intensyvios priežiūros lovų.

* Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis saviizoliavosi, nes turėjo kontaktą su asmeniu, kuriam patvirtintas koronavirusas. Kol kas neaišku, ar jis galės dalyvauti ES viršūnių susitikime ketvirtadienį ir penktadienį. Per parą Lenkijoje patvirtinti 5 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 63 naujos mirtys.

* Paskelbtas mokslinis tyrimas, rodantis, kad COVID-19 pacientams užsikrėtus antrą kartą jiems gali pasireikšti sunkesni simptomai. Žurnale „The Lancet Infectious Diseases“ aprašomas pirmas patvirtintas pakartotinio užsikrėtimo koronavirusu atvejis Jungtinėse Valstijose – minimas 25 metų amžiaus vyras iš Nevados, per 48 dienų laikotarpį užsikrėtęs dviejų atmainų COVID-19 sukeliančiu virusu SARS-CoV-2. Antrą kartą užsikrėtus ligos eiga buvo sunkesnė nei pirmą kartą. Straipsnyje pažymima, kad pasaulyje buvo patvirtinti dar keturi pakartotinio užsikrėtimo atvejai Belgijoje, Nyderlanduose, Honkonge ir Ekvadore.

Netektis. Eidamas 69-uosius mirė kompozitorius, architektas, dailininkas Kęstutis Antanėlis. Jo kolegos velionį prisimena kaip maištingą, veiklų ir labai kūrybingą žmogų, kuris sovietmečiu supažindino daugelį lietuvių su bliuzu ir roku. Ryškiausias K. Antanėlio darbas – 1971 metais Vilniuje pastatyta A. Lloydo Webberio roko opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“.

TVF prognozė. Tarptautinis valiutos fondas paskelbė prognozę, kad Lietuvos ekonomika šiais metais susitrauks 1,8 proc. ir tai bus mažiausias nuosmukis visoje Europoje. Visoje euro zonoje bendrojo vidaus produkto nuosmukis turėtų viršyti 8 procentus.

Trylikta pensija. Finansų ministras Vilius Šapoka radijo interviu pareiškė, kad kitų metų biudžete nebus numatyta trylikta pensija. Prieš rinkimus ją žadėjęs premjeras Saulius Skvernelis  atkirto, kad ministras viršija savo kompetencijos ribas, nes sprendimas yra Vyriausybės ir Seimo rankose. Vyriausybė kitų metų biudžeto projektą svarstys trečiadienį. Iki šiol jo projektas neviešinamas.

Šildymo sezonas. Didmiesčių savivaldybės pranešė, kad artimiausiomis dienomis pradės šildymo sezoną.

S. Cichanouskajos ultimatumas. Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paskelbė autoritarinio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui „liaudies ultimatumą“ ir pagrasino nacionaliniu streiku, jeigu valstybės vadovas neatsistatydins, nebus nutrauktas smurtas prieš demonstrantus ir nebus paleisti politiniai kaliniai. „Spalio 26-ąją prasidės visų įmonių nacionalinis streikas, visų kelių blokada, bus nutraukta prekyba valstybinėse parduotuvėse“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

JAV rinkimai. Nuo COVID-19 pasveikęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sugrįžo į rinkimų kampanijos sceną – kreipdamasis į savo šalininkus Floridoje jis patikino esąs puikios formos. Savo kalboje D. Trumpas tradiciškai kritikavo žiniasklaidą ir perspėjo dėl socializmo grėsmės. Prezidento medikų komanda paskelbė, kad jo testo dėl koronaviruso atsakymas buvo neigiamas ir jis nebeplatina viruso.

Karas Karabache. Tęsiasi armėnų ir azerbaidžaniečių kovos dėl Kalnų Karabacho. Per daugiau nei dvi savaites besitęsiantį konfliktą jau patvirtinta beveik 600 žuvusiųjų, įskaitant 73 civilius gyventojus. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pripažino, kad savaitgalį Maskvoje sutartos paliaubos neveikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
zmones mato kas ko vertas ir sako savo nuomone ir cia nei pareigos nei issilavinimas neprideda garbes jo poelgiams geriau buti mazesniu /grybautoju/ ir buti laimingu negu dirbti darba kuris daro zmogu nekenciamu ir pajuokos centru GEDA?...

Taja

Taja portretas
Pagarba prezidentui. Is pavydo kiti bambas nusiraus...

Anonimas

Anonimas portretas
TYLUSIS NAMISĖDA,LIETUIVOJE NĖRA PROBLEMU,tavo GEROVĖS LITUVOJE,KAS VYKSTA prezidentas laižo ožio užpakali kad dar išliktu.namisėda aš už tave balsavau,tikėjausi pagal tavo šnekas.bet esi švedo ir ožio nupirktas. NAUSĖDA tu DARAI GĖDA SAU SAVO ŠEIMAI, O SVARBIAUSIAI LIETUVAI.DAR TOKIO AUKŠTO GRAŽAUS DEBILO PREZIDENTO NEBUVO.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių