Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Migrantų krizė:

* Praėjusią parą pasieniečiai sulaikė dar 110 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusių migrantų, bendras jų skaičius šiemet iš viso siekia 2338.

* Finansų ministrė Gintarė Skaistė, apsilankiusi Varėnos rajone įrengtoje stovykloje migrantams, sakė įsitikinusi, kad gyvenimo sąlygos „tikrai geros“, o atvykėliai, siekiantys neteisėtai patekti į Lietuvą, „daugiau ir negalėtų tikėtis“. Juos apgyvendinusių savivaldybių vadovus ministrė patikino, kad valstybė kompensuos su tuo susijusias išlaidas. Vis dėlto savivaldybių vadovai sakė neišgirdę pažado, jog bus kompensuotos ir išlaidos dėl papildomo specialistų darbo.

* Austrija rugpjūtį atsiųs į Lietuvą keliolika pasieniečių, padėsiančių dorotis su neteisėtų migrantų iš Baltarusijos srautais. Lietuvą taip pat pasiekė humanitarinė parama iš Lenkijos, Estijos, Kroatijos ir Švedijos, jos taip pat laukiama iš kaimyninės Latvijos. Šalys Lietuvai aukoja lovas, antklodes, pagalves ir kitus buities daiktus migrantų apgyvendinimui.

* Dieveniškių gyventojai susirinko į protestą prie buvusios mokyklos, kur planuojama apgyvendinti migrantus. Vidaus reikalų ministerija teigia šiuo metu neturinti kito pasirinkimo jų apgyvendinimui ir prašo gyventojų pakantumo bei supratingumo.

* Du mažamečiai migrantai iš pasieniečių užkardos išgabenti į reanimaciją. Pasak tėvų, migrantus lydėję asmenys vaikams davė tablečių, kad šie būtų ramesni. Vaikų gyvybei pavojus negresia.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 193 nauji koronaviruso atvejai, mirė vienas žmogus. 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 45. Ligoninėse gydomi 64 COVID-19 pacientai, šis skaičius per parą padidėjo.

* Lietuvoje nustatyti dar 63 delta atmainos atvejai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 56 proc. iš visų 148 Lietuvoje nustatytų šios atmainos atvejų yra vidinio plitimo.

* Premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, jog privalomas testavimas nesiskiepijusiems nemokamas išliks iki rudens, o norintiems išsitirti keliautojams – dar trumpiau. „Kai mes kalbame apie alternatyvas, apie žmogaus galimybes rinktis, ypatingai dėl savo asmeninių tam tikrų laisvalaikių ar kažkokių kitų poreikių, tuomet jau, matyt, mokesčių mokėtojų pareiga šitą sąskaitą apmokėti tikrai pasibaigs greičiau negu kad privalomo testavimo“, – pareiškė ministrė pirmininkė.

* Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas atsiprašė už lėtą šalies skiepijimo kampaniją, Sidnėjuje užfiksavus rekordinį naujų COVID-19 atvejų šuolį. Šalyje kol kas paskiepyta maždaug 11 proc. gyventojų ir tai vienas mažiausių skaičių tarp turtingųjų pasaulio valstybių.

* Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad antrajame tarptautinio tyrimo dėl COVID-19 kilmės etape turėtų būti patikrintos Kinijos laboratorijos. Kinija pasmerkė šį pasiūlymą.

* Jungtinės Karalystės prekybos centrai ir tiekėjai įspėjo apie galimus maisto trūkumus, atsirandančius dėl personalo saviizoliacijos. Šalyje, kurioje anksčiau šią savaitę priimtas prieštaringai vertintas sprendimas atlaisvinti visus suvaržymus, sparčiai auga užsikrėtusiųjų skaičiai.

* Izraelis taps pirmąja valstybe, dalyvausiančia geriamos vakcinos nuo koronaviruso bandymuose. Tyrime dalyvaus 24 žmonės, kurie nebuvo paskiepyti. Pusė dalyvių gaus vieną oralinės vakcinos kapsulę, kita pusė – po dvi.

Baltarusiška elektra. Premjerės vadovaujama vyriausybinė komisija pritarė naujoms Lietuvos prekybos elektra su trečiosiomis šalimis taisyklėms, kuriomis siekiama užkirsti kelią baltarusiškai elektrai patekti į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių rinką. 

„Nord Stream 2“. Jungtinės Valstijos ir Vokietija pasiekė susitarimą dėl kontroversiško rusiškų dujų eksporto vamzdyno „Nord Stream 2“. Susitarime numatyta, kad Vašingtonas atsisako ketinimų įvesti sankcijas „Nord Stream 2“ projekto dalyviams, tačiau sankcijų Maskvai galimybė išlieka, jeigu Rusija naudos dujotiekį kaip energetinio spaudimo priemonę. Susitarime taip pat numatytas siekis išsaugoti dujų tranzitą per Ukrainą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasveikino kompromisinį susitarimą, bet pridūrė, kad kai kurių nuomonių skirtumų išlieka. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitarimą pavadino klaida, tačiau tvirtino, jog Vakarų šalys dar turi svertų išpešti Ukrainai naudos iš baigiamo tiesti dujotiekio.

Atleidimas olimpiadoje. Tokijo olimpiados atidarymo ceremonijos režisierius Kentaro Kobayashi atleistas dėl 1998 metų vaizdo įrašo, kuriame juokaujama apie Holokaustą. Pirmadienį jau atsistatydino ceremonijos kompozitorius, kilus pasipiktinimui dėl jo senų interviu apie tai, kaip jis mokykloje ujo ir išnaudojo neįgalius bendramokslius.

Kaltinimai Weinsteinui. Kalinamas buvęs Holivudo magnatas Harvey Weinsteinas Los Andželo teisme atmetė jam pateiktus kaltinimus dėl visų 11 kaltinimų išžaginimu ir lytiniu smurtu penkių moterų atžvilgiu Kalifornijos viešbučiuose. H. Weinsteinas jau yra nuteistas už išžaginimą 23 metų laisvės atėmimu.

Palūkanų normos. Europos Centrinis Bankas nusprendė nepakeisti nei savo pandeminių skatinimo priemonių apimčių, nei istoriškai mažų palūkanų normų. Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi bei indėlių galimybėmis ir toliau sudarys atitinkamai 0 proc., 0,25 proc. ir minus 0,5 proc. Sprendimas priimtas augant nerimui ir netikrumui dėl prastėjančios epidemiologinės padėties pasaulyje.\



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių