Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

EŽTT sprendimas. Europos Žmogaus Teisių Teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies. Priešpiet Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai šiuos Afganistano piliečius sulaikė pasienyje ir grąžino į Baltarusiją. Pareigūnai teigia, kad jie bandė neteisėtai kirsti sieną jau po sprendimo, jų advokatė – kad jie kelias dienas praleido Lietuvoje.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 925 nauji koronaviruso atvejai, mirė devyni žmonės. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 340. Ligoninėse gydomi 736 COVID-19 pacientai. Pirmąja doze paskiepyta per 3,7 tūkst. žmonių.

* Statistikos departamentui atnaujinus trečiadienį skelbtus duomenis paaiškėjo, kad ankstesnę parą nustatyti ne 854, bet 932 nauji atvejai – tai didžiausias paros atvejų skaičius nuo gegužės vidurio.

* Šiaurės Makedonijoje per gaisrą COVID-19 ligoninėje žuvo 14 žmonių, aukų gali daugėti.

Migrantų krizė. Pasienyje su Baltarusija apgręžta apie 40 migrantų, nė vienas į Lietuvą nebuvo įleistas. Prie sienos linijos Baltarusijos pusėje buvusioje migrantų grupėje esančiai moteriai galimai prireikė medicinos pagalbos, ši jai suteikta Lietuvoje, konstatavus, kad pavojaus sveikatai nėra, ji grįžo į Baltarusijos pusę, atsisakiusi likti Lietuvoje.

Riaušių tyrimas. Tyrime dėl prieš mėnesį prie Seimo kilusių riaušių sulaikytas Andrius Lobovas ir Antanas Kandrotas, žinomas Celofano pravarde. Iš viso 42 įtariamiesiems šiame tyrime pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo riaušėse, keturi jų dar kaltinami ir riaušių provokavimu.

Protestas. 15 Liberalaus jaunimo atstovų surengė piketą prie Prezidentūros, ragindami prezidentą Gitaną Nausėdą aktyviau reaguoti į neramumus, keliamus prieš Vyriausybę nukreiptuose protestuose, taip pat aktyviau ginti žmogaus teises. Su jais pasikalbėti išėjęs prezidento patarėjas Povilas Mačiulis sveikino dalyvius už aktyvumą, pabrėždamas dialogo svarbą.

VMG investicijos. Vakarų medienos grupė netoli Klaipėdos pradėjo statyti pramonės inovacijų parką. Viena didžiausių Baltijos šalyse medienos ir baldų gamybos grupių į jį investuos iki 30 mln. eurų ir sukurs per 150 naujų aukštos pridėtinės vertės darbo vietų.

Permainos Maroke. Dešimtmetį Maroką valdantys islamistai parlamento rinkimuose patyrė triuškinamą pralaimėjimą liberalų partijoms, laikomoms artimomis karališkiesiems rūmams. Teisingumo ir plėtros partija, vadovavusi valdančiajai koalicijai ir turėjusi 125 vietas parlamente, po trečiadienio rinkimų jų turės vos 12.

Paradas Šiaurės Korėjoje. Pchenjane įvyko paradas, kuriame Šiaurės Korėja pademonstravo traktorius ir ugniagesių mašinas, o ne tokiomis progomis įprastus tankus ir raketas. Pasak ekspertų, šis paradas atspindi rimtus iššūkius, su kuriais susiduria Šiaurės Korėja ir yra žinutė pirmiausia vidaus auditorijai.

Nemokama kontracepcija. Prancūzijos vyriausybė planuoja padaryti kontracepciją nemokamą visoms moterims iki 25-erių, taip išplėsdama programą, iki šiol skirtą nepilnametėms. Siekiama, kad jaunos moterys nesiliautų naudoti kontracepcijos tik dėl to, kad negali sau to leisti.

Įtampa dėl Lamanšo. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas pareiškė, kad šalis neleis Jungtinei Karalystei pažeidinėti tarptautinę jūrų teisę ar finansiškai šantažuoti Paryžiaus. Pareiškimas atspindi nerimą dėl pranešimų apie Londono planus pradėti apgręžti laivus su migrantais, mėginančius įplaukti į JK vandenis Lamanšo sąsiauryje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių