Apžvalga: svarbiausi penktadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje patvirtintas naujas koronaviruso atvejų rekordas – per parą nustatyti 442 nauji atvejai, mirė vienas žmogus – Šiaulių apskrities gyventojas, jam buvo daugiau kaip 80 metų. Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre darbą pradėjo kelios dešimtys karių, jie padės sveikatos specialistams apklausti užsikrėtusius žmones, siekiant atsekti kontaktus.

* Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog į vadinamąjį raudonąjį savivaldybių sąrašą nuo kitos savaitės pateks dauguma didžiųjų savivaldybių, jose gali būti skelbiamas karantinas. Savivaldybių sąrašas turėtų būti paskelbtas penktadienio pavakarę.

* Reaguodami į šalyje sparčiai plintantį koronovirusą, nuotoliniu būdu nuo ateinančio pirmadienio dirbs Vilniaus, Vytauto didžiojo ir Mykolo Romerio universitetai.

* Europos ligų prevencijos ir kontroles centro duomenimis, Lietuvoje sergamumas COVID-19 siekia 108,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Kaimyninėje Latvijoje šis rodiklis – 82,7, Lenkijoje – 271,5. Didžiausias sergamumas fiksuojamas Čekijoje, jis siekia net 1148,5.

* Rekordinis susirgimų šuolis užfiksuotas kaimyninėse Lenkijoje bei Latvijoje – čia per parą patvirtinta atitinkamai 13 632 ir 250 naujų atvejų.

* Lenkijoje nuo šeštadienio uždaromi sporto klubai, o restoranai ir kavinės galės tiekti maistą tik išsinešimui. Susibūrimai apribojami iki penkių žmonių.

* Slovakija įveda komendanto valandą naktį nuo 1 val. iki 5 val., kitu paros metu judėti galima tik turint svarbią priežastį – darbo reikalais, vykstant į parduotuvę, pas gydytoją, pavedžioti augintinius. Keliuose rajonuose, kur epidemiologinė padėtis blogiausia, gyventojams, norintiems išeiti iš namų dieną, reikės turėti pažymą, kad jų COVID-19 testo rezultatas yra neigiamas.

* Prancūzijos ekonomikos ir finansų ministras perspėjo, kad šios šalies ūkis paskutinį ketvirtį gali vėl susitraukti dėl naujų vyriausybės įvestų apribojimų. „Ketvirtąjį ketvirtį rizikuojame pamatyti neigiamą augimo tempą“, – radijo interviu sakė ministras Bruno Le Maire.

Teismo nuosprendis. Lietuvos apeliacinis teismas per apkaltą pašalintą prezidentą Rolandą Paksą ir „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovą Gedvydą Vainauską pripažino kaltais dėl prekybos poveikiu, kai jie 2015 metais bandė paveikti Aplinkos ministerijos tarnautojus, kad jie įteisintų „Norfos“ prekybos centrą Prienuose. R. Paksui skirta lygtinė trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o G. Vainauskui – 26,3 tūkst. eurų bauda. Byloje kaltintas verslininkas Antanas Juozas Zabulis dėl jam pateiktų kaltinimų liko išteisintas. Pirmosios instancijos teismas buvo išteisinęs visus tris kaltinamuosius.

Rinkėjų aktyvumas. Per keturias išankstinio balsavimo dienas antrajame Seimo rinkimų ture valią pareiškė 169 tūkst. 616 arba 7,34 proc. rinkėjų. Per pirmąjį turą iš anksto balsavo truputį daugiau – 7,39 proc. rinkėjų. Tuo tarpu 2016 metais iš anksto balsavusiųjų buvo 2,88 proc., tačiau tuomet išankstinis balsavimas vyko dvi, o ne keturias dienas kaip dabar.

Protestai Lenkijoje. Lenkijos konstituciniam teismui nusprendus, kad teisės aktas, leidžiantis abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja konstitucijai, šalies sostinėje surengta kelių šimtų žmonių demonstracija. Konstitucinio Tribunolo sprendimas atvėrė kelią kelią griežtinti šios katalikiškos valstybės abortų įstatymus, kurie ir dabar yra vieni griežčiausių Europoje.

JAV rinkimai. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas penktadienio paryčiais Lietuvos laiku surengė savo paskutinius debatus. Jų atmosfera buvo mandagesnė nei per pirmąją diskusiją praėjusį mėnesį. Abu varžovai apkaltino vienas kitą neskaidria veikla – D. Trumpas kėlė klausimus dėl J. Bideno sūnaus veiklos Kinijoje ir Ukrainoje, o J. Bidenas priminė pranešimus apie D. Trumpo banko sąskaitą Kinijoje ir atsisakymą paviešinti savo mokesčių deklaracijas. Debatuose taip pat diskutuota apie D. Trumpo administracijos atsaką į koronaviruso krizę. Stebėtojai sako, kad šie debatai turbūt neturės esminės įtakos rinkėjų pasirinkimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių