Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Susitikimas su Bidenu. NATO viršūnių susitikime Briuselyje Baltijos šalių lyderiai susitiko su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su juo aptarė galimybes padidinti JAV pajėgas regione. JAV prezidentas NATO viršūnių susitikime perspėjo, kad Aljansas susiduria su naujais iššūkiais santykiuose su Kinija ir Rusija ir pažadėjo atkurti Vašingtono paramą savo sąjungininkėms.

Vyriausybės sprendimai:

* Nuo ketvirtadienio panaikinami darbo laiko ribojimai kavinėms, sušvelninti reikalavimai galimybių pasui gauti, supaprastintas švietimo įstaigų darbas.

* Pritarta patikslintam šių metų „Sodros“ biudžetui, kuriame numatomos 204 mln. eurų didesnės pajamos, 95 mln. eurų didesnės išlaidos ir iš viso 109 mln. eurų didesnis fondo biudžeto rezultatas. Patikslintas projektas teikiamas Seimui.

* Seimui teikiamas siūlymas didinti akcizų tarifus visoms etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų, tabako produktų ir jiems alternatyvių produktų grupėms.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje nuo pirmadienio „Pfizer“ vakcina pradedami skiepyti paaugliai nuo 12 metų. Jie užsiregistruoti gali ir patys, tačiau į vakcinacijos centrą privalo atvykti su vienu iš tėvų ar globėjų.

* Ministerija leido pasiskiepijusiems „AstraZeneca“ pasiankstinti antrąjį skiepą ir jį gauti praėjus keturioms savaitėms, o ne 12. Vis dėlto rekomenduojama nesant būtinybės skiepo datos neankstinti.

* Per parą nustatyti 66 nauji COVID-19 atvejai – mažiausiai nuo pernai rudens. Ligoninėse gydomi 426 COVID-19 pacientai, 61 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 122.

* Siekiant vėl paspartinti lėtėjančius vakcinacijos tempus, ministerija svarsto plėsti mobilias skiepijimo vietas ir lengvinti reikalavimus skiepyti norinčioms vaistinėms.

* Maskvos meras Sergejus Sobianinas pranešė, kad pasiskiepiję Rusijos sostinės gyventojai dalyvaus loterijoje, kurios pagrindinis prizas yra automobilis.

* Vokietija paskelbė per parą užregistravusi mažiausiai per pastaruosius devynis mėnesius naujų užsikrėtimo atvejų, o pareigūnai užsiminė, kad reikalavimai dėvėti apsaugines kaukes gali būti sušvelninti.

* Latvijoje bus leidžiami dviejų tipų renginiai, vienuose numatant griežtas saugumo priemones, bet leidžiant dalyvauti visiems, o kituose taikant laisvesnes sąlygas turintiems imunitetą. Organizatoriai tai galės pasirinkti patys.

Ekonomikos apžvalga. Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet šalies ekonomika paaugs 5,1 proc. Anot centrinio banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, gerokai spartesnio augimo leidžia tikėtis geresni nei prognozuota pirmojo ketvirčio rodikliai. Kaip rizikas finansiniam stabilumui Lietuvos bankas įvardijo kaistančią NT rinką bei pablogėjusią karantino suvaržymų paveiktų įmonių padėtį, galinčią ateityje sukelti „tam tikrą bankrotų bangą“. NT rinkos riziką Lietuvos bankas siūlo valdyti numatant prievolę registruoti būsimojo gyvenamojo namo ar buto pirkimo-pardavimo preliminarias sutartis.

Tremčių minėjimas. Lietuvoje minint 80-ąsias tremties metines, Vilniaus Lukiškių aikštėje tylos minute pagerbtos sovietų okupacijos aukos. Pasak prezidento Gitano Nausėdos, sovietinis režimas „pasmerkė niekuo nenusikaltusius. Baudė tuos, kurie neįtiko režimui, buvo „netinkamos“ tautybės ar profesijos. Nekaltomis aukomis pildė statistikos lenteles“.

Kirkorovo skundas. Teismas atmetė Rusijos atlikėjo Filipo Kirkorovo skundą dėl draudimo atvykti į Lietuvą. Teismas konstatavo, kad Migracijos departamentas sprendimą priėmė atsižvelgęs į kompetentingos institucijos – Užsienio reikalų ministerijos – pateiktą informaciją, jog užsienietis kelia grėsmę valstybės saugumui. Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Pareigų suspendavimas. Korupcija įtariamas azartinių lošimų bendrovės „Tete-a-tete“ savininkas, Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos valdybos pirmininkas Samoilas Kacas suspendavo pareigas asociacijoje. Ji skelbia, kad S. Kacas artimiausiu metu pateiks savo įvykių versiją.

Pratasevičiaus spaudos konferencija. Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius pasirodė Baltarusijos valdžios surengtoje spaudos konferencijoje ir tikino, kad jaučiasi puikiai bei prašė nebeskleisti gandų apie jo sveikatą. Anksčiau pirmadienį buvo pranešta, kad kartu su juo gegužės pabaigoje sulaikytai draugei Sofijai Sapegai iškeltos dvi baudžiamosios bylos. Anksčiau pasirodžiusius jo interviu tarptautinė bendruomenė pasmerkė kaip išgautus jėga, tačiau konferencijoje vaikinas tikino, kad interviu duoda ir su tyrėjais bendradarbiauja laisva valia.

Netanyahu eros pabaiga. Izraelio parlamentas patvirtino naują Naftali Bennetto vadovaujamą vyriausybę, užbaigdamas 12 metų trukusį nepertraukiamą Benjamino Netanyahu vadovavimą valstybei. Technologijų sektoriaus milijonierius N. Bennettas buvo prisaikdintas ministru pirmininku ir vadovaus ideologiškai susiskaldžiusiam aštuonių partijų blokui.

Kinijos atominė elektrinė. Prancūzijos branduolinės energetikos bendrovė „Framatome“ pranešė sprendžianti veikimo problemą vienoje atominėje elektrinėje Kinijos pietinėje Guangdongo provincijoje, JAV žiniasklaidai pranešus apie galimai ten įvykusį radioaktyvių medžiagų nuotėkį. Reaktoriaus pirminėje aušinimo grandinėje užfiksuota padidėjusi tam tikrų inertinių dujų koncentracija.

Reti raganosiai. Indonezijos nacionaliniame parke buvo pastebėti du retų nykstančių Javos raganosių jaunikliai. Manoma, kad laisvėje šių gyvūnų yra išlikę vos 73.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių