Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija. Nustatyta 1114 naujų COVID-19 atvejų, mirė 20 žmonių. Per parą 255 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Ligoninėse gydomi 1303 žmonės.

Galimybių pasas. Ministerijų atstovai svarsto, kad galimybių pasas nebūtų išduodamas atlikus COVID-19 testą.

Išmoka už skiepą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų išmoką. Ministrė Monika Navickienė sako, kad siūlymas nėra lengvas, tačiau tikimasi žmones apsaugoti nuo mirties ir komplikacijų.

C. Eastwoodo ieškinys. Holivudo žvaigždė Clintas Eastwoodas Jungtinėse Valstijose laimėjo bylą prieš Lietuvos bendrovę „Mediatonas“, klaidingai teigusią, kad jis rėmė kanapių produktų vartojimą. Lietuvos teisininkai sako, kad galimybės išieškoti iš bendrovės priteistus 5,3 mln. eurų tėra teorinės.

Bauda kandidatui. Dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis buvusiam Lietuvos liaudies partijos kandidatui į Seimą Pranciškui Valickui skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Armėnijos premjeras. Lietuvoje viešėjo Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas. Jis tvirtino, kad Lietuva gali suvaidinti esminį vaidmenį padedant plėtoti Armėnijos dialogą su Europos Sąjunga. Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad Lietuva gali padėti užtikrinti ES paramą reformoms regione, o prezidentas Gitanas Nausėda paragino Jerevaną aktyviau imtis demokratinių pertvarkų.

Atsakomybė dėl reklamos. Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šukšta atsistatydino iš pareigų, paaiškėjus, kad ministerija ruošėsi sumokėti prodiuseriams už laidą „Kitokie pasikalbėjimai“ su visuomeniniu ministro patarėju, chirurgu Edgaru Kulikausku. Laida nebuvo žymima kaip reklama. Pats ministras Arūnas Dulkys tvirtino trauktis neketinantis: „Nesvarsčiau ir neplanavau“, – sakė jis. Premjerė teigia situaciją vertinanti neigiamai, ministrų paprašyta, kad tokie atvejai nesikartotų.

Atšaukta premjera. Lietuvos nacionalinis dramos teatras atšaukė premjerą „Nakties rašytojas“, spektaklio režisieriaus Jano Fabre'o priekabiavimo bylai pasiekus Belgijos teismą. Sprendimą pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys.

Pandoros popieriai. Platus tyrimas, paskelbtas Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo, atskleidė, jog keliolika valstybių ir vyriausybių vadovų, įskaitant Jordanijos, Azerbaidžano, Kenijos ir Čekijos lyderius, naudojosi lengvatinio apmokestinimo zonomis, kad nuslėptų šimtų milijonų dolerių turtą.

Nobelio premija. Nobelio medicinos premija paskirta amerikiečių tyrėjui Davidui Juliusui ir armėnų kilmės amerikiečių tyrėjui Ardemui Patapoutianui už temperatūros ir lytėjimo receptorių atradimą.

Sustabdyta prekyba. Kinijos nekilnojamojo turto milžinė „Evergrande“ sustabdė prekybą savo akcijomis Honkongo vertybinių popierių biržoje iki kol bus paskelbta apie didelės apimties sandorį. „Evergrande“ mėgina rasti kelius iš krizės, kurią sukėlė daugiau nei 300 mlrd. JAV dolerių įsiskolinimas.

Dailininko žūtis. Per eismo įvykį žuvo pranašo Muhammado karikatūrų autorius Larsas Vilksas. Jis dėl grasinimų nužudyti nuo 2007 metų gyveno su policijos apsauga. 75 metų dailininkas ir du policijos pareigūnai žuvo lengvajam automobiliui kaktomuša susidūrus su sunkvežimiu. Nėra duomenų, kad avarija galėjo būti sukelta tyčia.

Japonijos premjeras. Japonijos parlamentas patvirtino Fumio Kishidą naujuoju ministru pirmininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių