Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Seimo rinkimai:

* Pirmąjį Seimo rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje laimėjo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – už konservatorius balsavo 24,8 proc. rinkėjų, jie gaus 23 mandatus parlamente. Antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, gavusi 17,5 proc. balsų ir 16 mandatų. Darbo partija gavo 9,47 proc. ir devynis mandatus, Lietuvos socialdemokratų partija – 9,26 proc. ir aštuonis mandatus. Pirmą kartą parlamento rinkimuose dalyvaujanti Laisvės partija surinko 9,02 proc. balsų ir užsitikrino aštuonis mandatus, Liberalų sąjūdis – 6,79 proc. ir šešis mandatus. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Socialdemokratų darbo partija neperkopė rinkimų barjero. Laisvės partija pasirodė geriau, o socialdemokratai – blogiau nei prognozavo apklausos. Seimo rinkimuose savo valią pareiškė 47,52 proc. rinkėjų – trimis procentiniais punktais mažiau nei per rinkimus 2016 metais.

* Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad naujajame Seime sieks suformuoti plačią valdančiąją „santarvės koaliciją“, kuri galėtų aprėpti didesnį rinkėjų lūkesčių ratą. Valstiečiai ir socialdemokratai savo ruožtu neatmeta galimybės, kad jiems pavyks suburto centro-kairės koaliciją.

* Liberalioms partijoms Seimo rinkimuose gavus nemažą palaikymą, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė baiminasi, kad politinėje darbotvarkėje socialinė gerovė bus nustumta į paraštę. Ekonomistų vertinimu, liberalų sėkmė rodo, kad žmonės nori daugiau ekonominių ir asmeninių laisvių. Kai kurie analitikai mano, kad naujų valdančiųjų prioritetu turėtų būti švietimas.

Koronaviruso situacija:

* Per parą patvirtinti 125 nauji koronaviruso atvejai. Ligoninėse gydomi 105 sergantieji COVID-19, 15 iš jų – reanimacijoje.

* Vyriausybė svarsto trumpinti privalomą izoliacijos trukmę nuo 14 iki 10 dienų. Nauja tvarka, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, galiotų tiek sergantiems, tiek sąlytį turėjusiems asmenims. „Buvo pateiktos apibendrintos mokslininkų išvados, yra tokių optimistinių dalykų, kad asmenys, kurie net ir buvo užsikrėtę, bet turi lengvus simptomus, pakankamai greitai tampa nebeužkrečiami“, – sakė A. Veryga.

* Kilus nedideliam koronaviruso protrūkiui, Kinija ketina per penkias dienas atlikti testus daugiau kaip 9 mln. Čingdao uostamiesčio gyventojų. Tai bus pirmas masinis testavimas po kelių mėnesių pertraukos. 

Padėtis Baltarusijoje:

* Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai paskelbė, kad yra pasirengę paskelbti sankcijas autoritariniam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai.

* Po A. Lukašenkos susitikimo su sulaikytais opozicijos atstovais Valstybės saugumo komiteto (KGB) izoliatoriuje, iš suėmimo buvo paleisti „PandaDoc“ direktorius Dzmitryjus Rabcevičius ir politologas Juras Vaskrasenskis.

* Baltarusijoje sekmadienį sulaikyta beveik 600 protesto akcijų dalyvių. Minske nuo protestų pradžios administracinėn atsakomybėn jau patraukta iš viso apie 3 tūkst. žmonių.

* Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja nepritaria idėjai formuoti vyriausybę tremtyje ir mano, kad tokia schema pasenusi ir nebus veiksminga, todėl paragino nelaikyti egziline vyriausybe jos paskirtų įvairių sričių atstovų. 

G. Žiemelio pirkinys. Aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ akcininkas ir valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis perka Vilniaus „Siemens“ ir Panevėžio „Cido“ arenas valdančias įmones bei bilietų platinimo bendrovę „Tiketa“.

„Litgrid“ vadovas. Valstybės valdomos grupės „Epso-G“ elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas atšauktas iš pareigų. Jis įmonei vadovavo septynerius metus. D. Virbickas palieka įmonę abipusiu sutarimu.

Ekonomikos premija. Amerikiečių ekonomistai Paulas Milgromas ir Robertas Wilsonas pelnė Nobelio ekonomikos premiją už savo darbą komercinių aukcionų srityje. Jie buvo pagerbti už aukciono teorijos patobulinimus ir naujų aukciono formatų išradimus.

Sankcijos Rusijai. ES užsienio reikalų ministrai iš principo susitarė paremti Vokietijos ir Prancūzijos siūlymą skirti sankcijas Rusijos pareigūnams dėl opozicijos atstovo Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Netrukus turėtų prasidėti techninis darbas ruošiant sankcijas.

JAV Aukščiausiasis Teismas. JAV Senatas pradėjo teisėjos Amy Coney Barrett kandidatūros į Aukščiausiojo Teismą teisėjus svarstymą. Šiuo metu devynis narius turinčiame Teisme dirba penki konservatyvių pažiūrų teisėjai. Aukščiausiojo Teismo teisėjai skiriami iki gyvos galvos. Demokratai ir jų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas) reikalauja atidėti paskyrimą po prezidento rinkimų, tačiau prezidentas Donaldas Trumpas siekia, kad tai būtų padaryta kiek įmanoma greičiau. 

Arkties misija. Į Vokietiją pirmadienį sugrįžo didžiausia pasaulyje ekspedicija į Šiaurės ašigalį, kuri prieš daugiau nei metus buvo išvykusi rinkti duomenų, turinčių padėti tyrėjams geriau suprasti klimato kaitos poveikį Arkčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sliksti

sliksti portretas
boba is snukio tai ne moteris o kazkoks hibridas gorilos;;;;

Anonimas

Anonimas portretas
Nuotraukoje transvestitas Lietuvos pabaisa.

AK

AK portretas
Nebūtinai jie ką klastojo, tiesiog pakankamai atsirado lėkštai mąstančių, kuriems alkoholio ar pandeminiai suvaržymai pernelyg nemalonus, o priežasties jiems matyti nepavyksta. Šita porelė ir senelis priedo - nemalonūs ir pažiūrėti, tad matysim kaip ten pasisuks su antruoju turu, kai reikės rinktis rimčiau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių