Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Leidimas mitingui. Vilniaus savivaldybė leido penktadienį Katedros aikštėje Šeimų sąjūdžio planuojamą mitingą. Pasak savivaldybės, Katedros aikštėje yra daugiau vietos nei aikštėje prie Seimo, čia lengviau užkardyti galimas provokacijas. Renginyje, organizatorių teigimu, planuoja dalyvauti nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių. Šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius sako, kad yra galimybė surengti mitingus ir prie Seimo, ir prie Katedros, jeigu teismo sprendimas mitingo organizatoriams būtų palankus.

Reikalavimų sušvelninimai. Vyriausybė nusprendė atsisakyti kitą savaitę turėjusio įsigalioti galimybių paso reikalavimo tarpmiestinio susisiekimo viešajame transporte. Taip pat nuspręsta studentus į paskaitas laikinai įleisti ir su profilaktiniais COVID-19 testais. Reikalavimai švelninami siekiant sudaryti galimybes dalyvauti kontaktiniame ugdyme.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 854 nauji koronaviruso atvejai, mirė penki žmonės. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 329.

* Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad „mosavimas galimybių pasu kaip tam tikra paskata skiepytis – nebeveikia“ ir paragino pasitelkti gerąją kai kurių savivaldybių patirtį, kai su žmonėmis bendraujama asmeniškai, siekiant juos įtikinti skiepytis.

* Pakruojo šeimos medicinos klinika teigia nustačiusi atvejį, kai darbuotoja klastojo kraujo tyrimų duomenis, kad keletas žmonių galėtų neteisėtai gauti galimybių pasą, policija aiškinasi įvykio aplinkybes.

Migrantų krizė:

* Į Lietuvą neįleista maždaug 20 neteisėtų migrantų iš Baltarusijos, nė vienas žmogus į šalį nepateko.

* Pasieniečių duomenimis, prie Lietuvos sienos su Baltarusija šiuo metu yra įstrigusi viena migrantų grupė. Jie į Lietuvą neina, o mūsų šalies pareigūnai tiekia jiems maistą ir vandenį.

* Lietuvą savo noru arba negavę prieglobsčio jau paliko per 100 neteisėtų migrantų, likusius daugiau nei 2 tūkst. prašymų tikimasi išnagrinėti iki metų galo, teigia Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Seimo sesija. Prasidedant naujai Seimo sesijai, prezidentas susitiko su Seimo vadovybe aptarti jos darbus. Jis ragino daryti mokesčių sistemos korekcijas ir pabrėžė, kad pensijos turi augti sparčiau nei vidutinė alga. G. Nausėda taip pat teigė, jog Prezidentūra dalyvauja ir toliau dalyvaus diskusijose dėl partnerystės įteisinimo. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog partnerystė yra klausimas, kurį „jau senokai reikėjo išspręsti“, bet prie jo bus grįžta tik užsitikrinus pakankamą palaikymą.

Ministro žūtis. Per pratybas Šiaurės Sibiro Norilsko mieste žuvo Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Jevgenijus Ziničevas. Pranešama, jog jis žuvo gelbėdamas žinomą kino režisierių Aleksandrą Melniką, dirbusį toje vietoje, kur vyko tarpžinybinės pratybos.

Teroristų teismas. Prancūzijoje prieš teismą stojo vienintelis gyvas likęs kaltinamasis dėl 2015-ųjų lapkričio atakų Paryžiuje, kai baruose, restoranuose ir koncertų salėje „Bataclan“ buvo nužudyta 130 žmonių. Trijų džihadistų komandų įvykdytos atakos yra kruviniausias nusikaltimas Prancūzijoje po Antrojo pasaulinio karo. Atsakomybę už išpuolius, planuotus iš Sirijos, vėliau prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

Gaisras kalėjime. Indonezijos Javos saloje per gaisrą perpildytame kalėjime žuvo 41 žmogus. Dar aštuoni kaliniai buvo sunkiai sužeisti, 72 nukentėjo nesunkiai.

Talibano vyriausybė. Afganistane darbą oficialiai pradėjo Talibano laikinoji vyriausybė. Ji sudaryta vien iš lojalistų, su garsiais griežtosios linijos šalininkais visuose svarbiuose postuose, nors anksčiau žadėta suformuoti įtraukią visų afganistaniečių administraciją. Šalyje kilo pavienių protestų, kuriuose dalyvavo po kelis šimtus žmonių, tačiau jie buvo išvaikyti. Iš šalies pabėgęs buvęs prezidentas Ashrafas Ghani atsiprašė afganistaniečių, kad nepavyko pasiekti kitokios įvykių kloties. Jungtinės Valstijos tuo tarpu konsultuojasi su partneriais dėl tolesnių veiksmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių