Kas laukia atsisakančių grįžti namo nelegalių migrantų?

  • Teksto dydis:

Artėjant metams nuo migrantų krizės Lietuvoje pradžios, LNK žurnalistai aiškinosi, koks tolimesnis likimas jų laukia ir ar jiems bus leista pasilikti mūsų šalyje.

Pasibaigus apgyvendinimo su judėjimo apribojimais terminui, neteisėtai į Lietuvą atvykę migrantai teismo sprendimu gali būti uždaryti dar aštuoniolikai mėnesių, tačiau tokios priemonės taikomos tik tada, jei svetimšalis piktybiškai nebendradarbiauja su specialistais. Šiuo metu  vyksta aktyvus migrantų grąžinimas į jų kilmės šalis, iš viso pavyko grąžinti jau virš tūkstančio jų.

Pasirodo, apgyvendinti su judėjimo apribojimais migrantai gali gyventi čia šešis mėnesius, su galimybe pratęsti terminą dar šešiems. „Didelių atlaisvinimų neplanuojame, net jei nebus apribota jų judėjimo laisvė. Kita vertus, šie žmonės toliau turės gyventi registracijos centruose“, – sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Didelių atlaisvinimų neplanuojame, net jei nebus apribota jų judėjimo laisvė.

Asociatyvi VRM nuotr. 

Anot Lietuvos pasieniečių vado Rustamo Liubajevo, norinčiųjų savanoriškai grįžti į savo šalis migrantų šiek tiek mažėja, tačiau planuojami priverstiniai grąžinimai. Jis pridūrė, kad tam tikras skaičius neteisėtų migrantų neišvengiamai turės grįžti ten, iš kur atvyko.

Vidaus reikalų viceministras dar papildė šią nuomonę teigdamas, jog priverstinis grąžinimas (vadinamasis remisijos procesas), deja, yra vykdomas tiktai su dalimi trečiųjų šalių. Pasirodo, net du trečdaliai visų migrantų yra iš Irako, o su šia šalimi nėra pasirašyta remisijos sutartis. Dėl to, anot  A. Abramavičiaus, dabar vyksta derybos.

Visas vaizdo įrašas – LNK reportaže:

Kol susitarimo nebus, priverstinai grąžinti irakiečių, kuriems nebuvo suteiktas prieglobstis, Lietuva negalės. Negavus prieglobsčio statuso, kitą prašymą galima teikti tik po penkerių metų, tačiau panaikinus migrantų judėjimo pabėgėlių centruose apribojimus, pastarieji iš mūsų šalies savavališkai teisės išvykti neturi.

Premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad patirties integruoti iš kitų šalių atvykstančius žmones mūsų institucijoms netrūksta, pridurdama, kad tik noro būtų. LNK žurnalistų kalbinti migrantai sakė, kad nori pasilikti tiktai mūsų šalyje: „Aš liksiu Lietuvoje, nes ji – Europos šalis ir lygiai tokia pat, kaip ir kitos, esančios jos sudėtyje“, – sakė vienas. Jis dar pridūrė, kad jų bendruomenė pasiruošusi dirbti bet kokius darbus, kad tik čia išsilaikytų. 

Tuo tarpu Lietuvos pasieniečių vadas sako, kad migracijos krizė gali kilti dar ne viena ir ne tik pas mus, bet ir visoje Rytinės Europos dalyje. Anot jo, Rusija ir Baltarusija tokiu būdu gali keršyti už sankcijas. R. Liubajevas sakė pastebintis vis daugiau neteisėtų migrantų atvykimų į Rusijos federaciją, o iš jos – į Baltarusiją.

Svarstoma šiemet uždaryti neteisėtų migrantų stovyklas Medininkuose ir Vilniaus rajone. Planuojama, kad migrantai iš modulinių namelių Medininkuose galėtų būti perkelti į Pabradės arba Kybartų pabėgėlių centrus. Šiuo metu Lietuvoje yra iki trijų tūkstančių neteisėtai į Lietuvą atvykusių migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
O kas juos kvietė ar ne europos valdžios šaika Kodėl anksčiau nevažiavo Tai storošo scwabo politika taip išnaikinti supykinti skirtingu tykėjimu tautas po to skiepai po to karas amerikonu sukurstitas Liko tik galvoti kas kurie dar išliksim ilgiau pagyvensim nes esam bejėgiai ir naikinami kaip ir tie emigrantai Taip kad nešokinėkit lietuvos suskiai iškrypėliai vagiu elitas visus laukia tas pats galas

Budulis

Budulis  portretas
Kas laukia? Psichologas gėjus.

Na

Na portretas
Na. maitinat gerai, pastogę turi ir jokio vargo nemato. Tai visi atvykėliai pas mus labiau mylimi negu Lietuvos piliečiai kurie visą gyvenimą kūrė savo šalį.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių