Ar potvynių vietovėse bus leidžiama daugiau statybų?

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai siūlo nuo 2023 metų sausio liberalizuoti statybas potvynių vietovėse – siekiama išimties, šiose teritorijose leidžiančios statybas, jei jos būtų tinkamai apsaugotos nuo potvynių.

Parlamentarai sako, kad tokie Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pakeitimai leistų įsisavinti teritorijas, kurios jau yra tinkamai apsaugotos nuo potvynių.

„Žmonės sako, kad pasikeitus reglamentavimui prieš porą metų visiškai tapo neįmanomos statybos potvynių teritorijose net ir tais atvejais, kai pasirūpinama saugumu ir padaroma viskas, kad statybos būtų saugios ir potvyniai negrėstų. Bet čia apie jokį verslą kalba neina“, – BNS teigė vienas pataisų iniciatorių, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas.

Šilutės, kuri yra viena didžiausių potvynio zonų, meras Vytautas Laurinaitis BNS teigė, kad pataisos leistų plėtoti viešąją infrastruktūrą. 

„Yra tokių teritorijų, kurios yra didelio potvynio zona, bet nėra užliejamos kasmet. Tokios teritorijos daugiausiai būna prie marių, kur gražūs vaizdai. (...) Tai ir galėtų būti pastatai ant pastolių ar kolonų. Jie pagyvintų pakrančių veiklą, paįvairintų infrastruktūrą“, – BNS tvirtino meras.

V. Laurinaičio teigimu, savivaldybė norėtų įveiklinti pakrantę Kintuose, pritaikyti ją žmonėms su negalia. Meras pabrėžė, kad liberalizavus statybas apsemiamose vietovėse, nebūtų statomi gyvenamieji namai.  

Būtų per daug komfortiška suteikti tokias teritorijas sodyboms, kurios gali tarnauti viešam interesui

„Būtų per daug komfortiška suteikti tokias teritorijas sodyboms, kurios gali tarnauti viešam interesui“, – kalbėjo meras. 

Jis taip pat sakė, kad privačių investicijų laukiama: „Jeigu kas įrengtų Kintuose kavinę ant polių...“

Tuo metu Seimo teisininkai įsitikinę, kad tokiai idėjai reikia antikorupcinio vertinimo.

„Šiose teritorijose būtų leidžiama statyti visus statinius, nepriklausomai nuo jų paskirties, ar juose vykdomos ūkinės ar kitokios veiklos pobūdžio“, – įspėja teisininkai Seimą pateiktoje išvadoje.

Jie priekaištauja, kad mažesnės potvynių tikimybės teritorijose kai kurių statinių statyba būtų draudžiama, nepriklausomai nuo to, ar ji būtų apsaugotoje nuo potvynių teritorijoje, ar ne.

Dabar numatyti ribojimai ūkinei veiklai potvynių grėsmės teritorijose: Nemuno, Ventos, Lielupės ir Dauguvos upių baseinų rajonuose. Čia draudžiama įrengti gyvulių laikymo, srutų ir mėšlo sandėliavimo vietas, statyti statinius, išskyrus jau esamose sodybose, hidrotechninius statinius, inžinerinius tinklus ir komunikacijas, aplinkos tyrimų ir stebėjimų įrenginius, kai jie apsaugoti nuo potvynių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių