Ar tikrai sodinti apsimoka labiau negu pirkti?

  • Teksto dydis:

Vilnietė Agnė jau antrus metus nusprendė augintis šilauoges, o ne pirkti parduotuvėje, pasakojama LNK reportaže.

„Praeitais metais pasodinome, patiko ir dabar norime daugiau plėstis“, – kalbėjo moteris.

Be uogų Agnė augina ir daržoves. Sako, kad turi ilgametę patirtį. Kai kuriems daržovių auginimas yra lygus terapijai, tačiau daugelis to imasi dėl finansinių sumetimų. Daržovių kainos kyla ir, panašu, kad artimiausiu metu nustoti neketina. Pavyzdžiui, dabar už kilogramą pigiausių pomidorų tenka sumokėti apie tris eurus, už uoginius su šakelėmis gali tekti pakloti net ir dešimt eurų už kilogramą. Agurkai – du su puse euro, bulvės – šešiasdešimt centų. Bet ar užsiauginti kainuos mažiau?

„Aišku, kad pigiau, nes kadangi daug sodinama. Turime prūdą, tad vandens yra, daug chemijos nepilame, viskas natūraliai“, – tęsė Agnė.

Kai kurie žmonės teigia, kad auginti išeina pigiau, tačiau darbo daug, reikia turėti laiko. Kiti – priešingai, sako, jog laikas vis dar kainuoja daugiau negu kainų pokytis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kai tokia situacija, savo derlių auginti nusprendžia ir tie, kas tokios patirties neturėjo, tad kai kurie renkasi net ir specialius kursus.

Apželdinimo kursų įkūrėja sako, kad net ir gyvenantys mieste, neturintys žemės lopinėlio užsiima sodinimu. Tam įdarbina palanges ir balkonus. Kalbama apie žaliąją madą ir vis labiau įsitvirtinantį terminą „miesto džiunglės“.

„Net yra specialiai balkonams skirtos morkų veislės, kurios užauga šiek tiek trumpesnės. Ką jau kalbėti apie agurkus ir kitas daržoves. Žalieji žirneliai – taip pat vienas iš pasirinkimų, pupelės galėtų būti netgi vijoklinės“, – kalbėjo apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ įkūrėja Lina Liubertaitė.

Neturintys auginimo patirties dažniausiai pradeda nuo prieskoninių žolelių.

„Prieskonines žoleles labai patogu nusiskinti ir iš karto įsidėti į salotas“, – tęsė L. Liubertaitė.

Lysvės su miniatiūriniais šiltnamiais Vilniuje žaliuoja ir prie daugiabučių. Auginti gėrybes buriasi bendruomenės. Visgi, kai kurie sodininkai paklausti, kas labiau apsimoka, pirkti ar auginti savo, sako, kad dar reikia gerai paskaičiuoti. O ir pačios sėklos brangsta. Taip sako ir pardavėjas Jonas.

„Sėklos šiais metais yra pabrangusios 13–15 proc., priklausomai nuo rūšies. Manau, kad tendencija išliks tokia, kad sėklos brangs, kadangi tai sėklų kainai, kuri yra dabar rinkoje, dar įtakos neturėjo trąšų, elektros kainų padidėjimas, nes prekiaujame pernai metų produkcija“, – pasakojo agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus vadovė Liucija Kunigiškytė.

Ekspertai sako, kad daržininkystė apsimoka tik tada, kai lysvė yra šalia namų, o ne už 100 km.

„Sėkla derliuje sudaro mažiausią kainą. Visi logistikos kaštai, trąšos, reikia įvertinti, kad visa tai kainuoja. Daigų auginimas, šiltnamių šildymas. Reikia labai gerai pagalvoti. Dar vienas svarbus aspektas – reikia turėti įgūdžių“, – tęsė L. Kunigiškytė.

Visgi nors sėklų kainos ir didesnės, jų jau dabar parduota daugiau, nei įprastai, tačiau prekybininkai atvirauja – šiemet tikėjosi dar didesnio anšlago.

Šiame tinkle pardavimai išaugo apie 15 proc., o štai „Moki-veži“ parduotuvės, lyginant su praeitais metais, skaičiuoja, kad sėklų parduodama net 40 proc. daugiau. Tarp populiariausių išlieka agurkai, ridikėliai, pomidorai, morkos ir burokėliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
Pati turiu daržą, mėgstu ekspermentuoti, todėl iš praktikos žinau, kad derlius vazonuose, net dideliuose, būna niekinis."Pažaisti" balkone daržininku, aišku, įdomu, ypač su vaikais, bet rezultatas dažniausiai nuvilia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių