Pereiti į pagrindinį turinį

A.Šemeta atsipirko išgąsčiu

2009-05-21 09:00
Žaidimai: finansų ministras A.Šemeta atlaikė interpeliaciją, nes koalicijos partneriai norėjo tik pagąsdinti.
Žaidimai: finansų ministras A.Šemeta atlaikė interpeliaciją, nes koalicijos partneriai norėjo tik pagąsdinti. / Gedimino Bartuškos nuotr.

"Toliau dirbsiu Tėvynei", – patenkintas pareiškė finansų ministras Algirdas Šemeta, kai Seime žlugo opozicijos inicijuotas nepasitikėjimas juo.

Atsitraukė paskutinę akimirką

Vykstant interpeliacijai finansų ministru kai kurios valdančiosios frakcijos pasirinko savo kolegų "nervų tampymo" taktiką.

Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija (TPP) ir Liberalų ir centro sąjunga, vadovaujama Artūro Zuoko iš pradžių labai skeptiškai vertino didžiausios koalicijoje Tėvynės sąjungos deleguotą A.Šemetą. Netgi buvo leista suprasti, kad šių dviejų partijų atstovai Seime balsuos prieš ministrą, šiam tai būtų reiškę atsistatydinimą.

Be to, skirtingai nei kitų valdančiųjų partijų – Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio – atstovai, TPP ir kai kurie liberalcentristai parėmė opozicijos pasiūlymą, kad būtų rengiamas slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo finansų ministru.

Seimo plenariniame posėdyje vakar slaptam balsavimui iš viso pritarė net 72 parlamentarai, tik 52 buvo prieš.

Tačiau paskutinę akimirką, kai reikėjo eiti slaptai balsuoti dėl pasitikėjimo šiuo pareigūnu, TPP nariai ir liberalcentristai nėrė į krūmus – nebedalyvavo balsavime ir taip jį sužlugdė.

Prie balsadėžės su opozicijos atstovais atėjo tik trys TPP atstovai – Saulius Stoma, Mantas Varaška ir Ligitas Kernagis. Iš viso slaptame balsavime dalyvavo vos 56 Seimo nariai. Nepasitikėjimui finansų ministru pareikšti reikėjo, kad dalyvautų mažiausiai 71 parlamentaras. Tik 42 Seimo nariai buvo už nepasitikėjimą, 2 susilaikė. Likę 12 biuletenių pripažinti negaliojančiais.

Opozicija pliekė

Aiškindamas tokį intrigavimą ir nenuoseklią savo partijos poziciją liberalcentristas Žilvinas Šilgalis tvirtino, kad A.Šemetos atsakymai į interpeliacijoje reiškiamas pretenzijas "iš tikrųjų nenuoseklūs ir nepatenkinami". Tačiau esą dabartinėmis sunkmečio sąlygomis negalima keisti finansų ministro. Be to, jo likimą galės nuspręsti naujai išrinkta prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Per Seimo plenarinį posėdį opozicijos atstovai pliekė finansų ministro vykdomą politiką.

"Aš suprantu, kaip dabar sunku premjerui, ministrui, bet klaidas reikia matyti, pripažinti ir būtinai jas taisyti. O to finansų ministro veikloje mes nematome", – sakė socialdemokratas Algirdas Sysas. "Nežinau, ar kurį nors save gerbiantį Seimo narį galėjo tenkinti A.Šemetos atsakymai į interpeliacijoje pareikštus klausimus. Ką ir kalbėti apie labai arogantiškas jo kalbas iš šios Seimo tribūnos", – tvirtino Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Ragino netrukdyti dirbti

Valdantieji gynė savo ministrą. "Stebėjau jo veiklą nuo pradžių ir galiu pasakyti, kad jis dirbo labai gerai. Aš taip nesugebėčiau. Sąlygos darbui – labai sudėtingos ir ekonomine, ir politine prasme", – sakė Tėvynės sąjungos atstovas Kęstutis Masiulis.

Kai nepasitikėjimas žlugo, premjeras A.Kubilius pasveikino finansų ministrą ir kreipėsi į opoziciją, ragindamas ją netrukdyti valdantiesiems dirbti ir vesti Lietuvą iš ekonominio sunkmečio.

Interpeliacija A.Šemetai buvo pirmasis opozicijos bandymas dabartiniame Seime reikšti nepasitikėjimą dešiniojo centro koalicijos Vyriausybės nariu. Tvarkos ir teisingumo frakcija dabar ketina inicijuoti interpeliaciją pačiam premjerui A.Kubiliui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų