Pereiti į pagrindinį turinį

A.Šemetai pašlijo nervai

2009-05-15 09:00
Taikiniai: finansų ministrą A.Šemetą (kairėje) verčianti opozicija jau nusitaikė ir į premjerą A.Kubilių.
Taikiniai: finansų ministrą A.Šemetą (kairėje) verčianti opozicija jau nusitaikė ir į premjerą A.Kubilių. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Premjerui Andriui Kubiliui gali nepavykti apginti finansų ministro. Algirdo Šemetos likimas priklauso nuo dviejų jį skeptiškai vertinančių valdančiosios koalicijos atstovų.

Tenkina ar netenkina?

Apsvarstęs opozicijos inicijuotą interpeliaciją finansų ministrui Seimas vakar sudarė redakcinę komisiją, kuri turi per kelias dienas apsispręsti, ar tenkina A.Šemetos pateikti atsakymai į jam reiškiamas pretenzijas. Jeigu komisija nuspręstų, kad atsakymai netenkina, tuomet bus skelbiamas slaptas Seimo narių balsavimas dėl nepasitikėjimo ministru. Per tokį balsavimą Finansų ministerijos vadovas gali netekti savo pareigų.

Komisiją sudaro vienuolika narių. Keturi priklauso A.Šemetą į Vyriausybę delegavusiai Tėvynės sąjungai. Po vieną atstovą toje komisijoje turi likusios valdančiosios frakcijos: Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga (LiCS), Tautos prisikėlimo partija (TPP). Likę penki komisijos nariai yra iš opozicijos.

Tad valdantieji lyg ir turi daugumą komisijoje – septyni iš vienuolikos narių. Tačiau du iš jų nėra tikri, ar juos tenkina finansų ministro veikla ir atsakymai į interpeliaciją. Tai LiCS frakcijos atstovas Žilvinas Šilgalis bei TPP frakcijos narys Aleksandras Sacharukas.

Pasak Ž.Šilgalio, vakar vykusiame bendrame šių dviejų frakcijų posėdyje išsakyta labai daug kritikos Finansų ministerijos vadovui. "Nors galutinis sprendimas dėl požiūrio į interpeliaciją dar nepriimtas, ministras vertinamas gana skeptiškai", – sakė Ž.Šilgalis.

Neatmesta galimybė, kad LiCS ir TPP atstovai komisijoje bus įpareigoti pasisakyti už slaptą balsavimą dėl A.Šemetos. Tačiau dėl to bus apsispręsta tik kitos savaitės pradžioje.

Opozicija malė į miltus

Jeigu slaptas balsavimas bus surengtas ir bent dalis valdančiųjų jame dalyvaus, yra nemenka tikimybė, kad bus pareikštas nepasitikėjimas prieštaringai vertinamu finansų ministru.

Komisijos išvados Seimui bus pristatytos antradienį. Tuomet ir paaiškės, ar bus surengtas slaptas parlamentarų balsavimas dėl A.Šemetos.

Vakar Seime surengtas opozicijos inicijuotos interpeliacijos svarstymas, jis truko kelias valandas.

Interpeliacijos iniciatorių atstovas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis kaltino finansų ministrą neapgalvota mokesčių reforma. Pasak jo, finansų ministras, visa Vyriausybė ir valdančioji dauguma suklydo pernelyg optimistiškai manydama, jog jos pasiūlytos antikrizinės priemonės, pirmiausia – vadinamoji naktinė mokesčių reforma, padės išbristi iš sunkmečio. "Akivaizdu, kad finansų ministro pasiūlyti mokesčių pakeitimai padarė per daug žalos. Už tai jis turi asmeniškai atsakyti", – teigė socialdemokratas.

"Tekstas yra gėdingas"

A.Šemeta atmetė priekaištus tvirtindamas, kad tarptautinės finansų institucijos sveikina ir remia dabartinę Vyriausybės mokesčių ir ekonominę politiką. Už sudėtingą ekonominę finansinę padėtį ministras kaltino buvusią socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamą Vyriausybę: "Ekonominį sunkmetį, apie kurį iš daugelio šaltinių buvo įspėjama iš anksto, Lietuva pasitiko nepasiruošusi, neturėdama jokio rezervo."

A.Šemeta pabrėžė, kad ekonomika susitraukė taip, jog jau neįmanoma tiksliai prognozuoti, kaip ji vystysis artimiausioje perspektyvoje. Tai esą apsunkina valdžios galimybes tiksliai nustatyti, kiek ir kaip derėtų koreguoti biudžeto rodiklius, todėl ir nebuvo išvengta kai kurių klaidų, bet jos jau neva ištaisytos.

Premjeras Andrius Kubilius gynė savo ministrą, užsipuldamas buvusią valdžią. "Lietuva seniai neturėjo tokios neprofesionalios opozicijos, atrodo, visiškai nesuprantančios finansų situacijos ir makroekonominės padėties", – tvirtino Vyriausybės vadovas. Emocingoje kalboje A.Kubilius interpeliaciją pavadino gėdinga. "Tekstas yra gėdingas. Man atrodo, opozicija nė pati neskaitė to teksto, pasirašydama po juo. Opozicijai šiandien stinga orumo ir padorumo. Todėl noriu opozicijos paklausti – kada jums pasidarys gėda? – kalbėjo premjeras ir pridūrė: – Tikiuosi, kad iš šios gėdingos interpeliacijos opozicija išeis garbingai."

Neišlaikė nervai

Svarstant interpeliaciją A.Šemetai neišlaikė nervai. Jis užsipuolė socialdemokratę, buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę ir pavadino ją neverta Seimo nario vietos.

Socialdemokratė paragino A.Šemetą "vyriškai apsispręsti", ar jis tinka finansų ministro kėdei. Ministras reagavo piktai. "Tai jums per didelė garbė būti Seimo nare", – tėškė jis buvusiai socialinės apsaugos ir darbo ministrei bei jos ir buvusios Vyriausybės vykdytą politiką socialinėje srityje pavadino visiškai netinkama ir nepriimtina. Beje, pats A.Šemeta neturi Seimo nario mandato.

Socialdemokratai pasipiktino tokiu finansų ministro elgesiu. "Iš jo tiesiog trykšta begalinė arogancija. Prisiėmęs suvereno funkcijas jis drįsta vertinti, kas tinkamas užimti Seimo nario vietą, o kas ne", – pareiškė Julius Sabatauskas. Seimo džentelmenu vadinamas Česlovas Juršėnas paragino ministrą atsiprašyti V.Blinkevičiūtės. Tačiau A.Šemeta to nepadarė.

Laukia premjero eilė

A.Šemetai reiškiama pirmoji interpeliacija dabartiniame Seime, pradėjusiame dirbti pernai lapkritį. Bet jau parengta nauja interpeliacija. Šįkart – pačiam premjerui A.Kubiliui.

Tvarkos ir teisingum partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Kęstas Komskis informavo, kad šios frakcijos inicijuojamos interpeliacijos Vyriausybės vadovui tekstas jau parengtas ir suderintas su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

Premjeras kaltinamas neefektyvia ir netgi žalinga Lietuvos ekonomikai dabartinės Vyriausybės veikla. Kritikuojami pernai gruodį naktiniuose Seimo posėdžiuose priimti mokesčių įstatymų pakeitimai. Priekaištaujama dėl prastos antikrizinės programos ir paramos verslui stokos.

K.Komskis tvirtino, kad be Tvarkos ir teisingumo frakcijos, interpeliaciją remia ir kitos opozicinės partijos – socialdemokratai ir Darbo partija.

Nors interpeliacijos tekstas jau parengtas, Seimo narių parašai nerenkami. K.Komskis teigė, kad tai bus daroma tik po to, kai bus baigta svarstyti interpeliacija finansų ministrui A.Šemetai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų