Pereiti į pagrindinį turinį

A.Šemetai žmonės nerūpi

2009-03-27 09:00
A.Šemetai žmonės nerūpi
A.Šemetai žmonės nerūpi / Mindaugo Ažušilio nuotr. Prioritetas: A.Šemetai svarbiausia išsaugoti finansinės sistemos stabilumą.

Per finansų ir ekonomikos krizę leidusi fizinių asmenų bankrotus, valstybė galėtų patirti daug žalos, teigė finansų ministras Algirdas Šemeta.

"Tokio pobūdžio įstatymus priimti reikėtų labai gerai pasvėrus. Tokį sprendimą galėtume priimti tik ateityje, kai išspręsime krizės keliamas problemas. Dabar galime patirti daug žalos, – vakar Seime per Vyriausybės valandą sakė A.Šemeta. – Turėtume labai atidžiai pasverti tokio įstatymo galimas priėmimo pasekmes ir pasekmes finansų sistemos stabilumui."

Anot jo, Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektas yra parengtas ir dėl jo diskutuojama.

Seime jau registruotas opozicijai priklausančios Tvarkos ir teisingumo frakcijos projektas, kuriuo siūloma įteisinti fizinių asmenų bankrotus.

Fizinio asmens bankroto procesą siūloma pradėti tik pagal jo pareiškimą ir tik tuo atveju, kai jis nebegali vykdyti kreditorių reikalavimų, didesnių kaip 12 minimalių mėnesinių algų – 9,6 tūkst. litų. Dabar minimali mėnesio alga siekia 800 litų.

Šis įstatymas, jeigu jį priimtų Seimas, reglamentuotų ir tų gyventojų, kurie užsiimtų verslu, bankroto procesą. Fizinio asmens, neužsiimančio verslu, bankroto procedūros trukmė projekte numatyta iki trejų metų.

Kaip teigiama projekto aiškinamajame rašte, leidus fiziniam asmeniui bankrutuoti ir suteikus jam viltį, kad po kelerių metų jo skolos gali būti nurašytos, asmuo būtų suinteresuotas dirbti legaliai ir grąžintų bent dalį skolų, o neleidus, jis gali visą gyvenimą slėpti savo pajamas.

Projekte numatoma, kad pradėjus bankroto procesą būtų sudaromas fizinio asmens mokumo atkūrimo planas ir kreditorių reikalavimų patenkinimo ir kitų išlaidų grąžinimo grafikas, o duomenys apie fizinio asmens bankroto procesą skelbiami viešai.

Dabar Lietuvoje nėra galimybės fiziniams asmenims skelbti bankrotą, todėl bankrutuoti gali tik juridiniai asmenys – įmonės, o fiziniai asmenys privalo vykdyti savo turtinius įsipareigojimus iki gyvenimo pabaigos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų