L. Kasčiūnas: kariuomenė turi drąsiai eksperimentuoti naudojant inovacijas

  • Teksto dydis:

„Ateities karų paradigma turi būti labai stipriai integruota į gynybos planavimą. Reiškia, kad kariuomenė turi nebijoti eksperimentuoti“, – žurnalistams antradienį sakė L. Kasčiūnas, dalyvaujantis Vilniuje Inovacijų agentūros ir Lietuvos kariuomenės surengtame „Miltech akademijos“ atidaryme.

Anot ministro, renginyje kariuomenė ir inovacijų kūrėjai aiškinsis, kokių technologijų ginkluotosioms pajėgoms iš tikrųjų reikia.

„Inovatoriams arba pramonės įmonėms, kaip jos sako, trūksta matymo iš kariuomenės, iš krašto apsaugos sistemos pusės, ko jiems reikia. Čia yra puiki platforma sužinoti, kokie yra poreikiai, ko mums reikia dabar. Tada jau galbūt galima gilintis, daryti produktus“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Inovacijų agentūros teigimu, akademijoje bus ieškoma, kaip kartu kurti ir pritaikyti naujas technologijas gynyboje.

„Atsiras ryšiai tarp kariuomenės ir gynybos pramonės sektoriaus. Tie ryšiai padės toliau plėtoti inovatyvias idėjas ir jas kurti kartu su Lietuvos kariuomene ir teisėsaugos institucijomis“, – BNS teigė Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė Sigutė Stankevičiūtė.

Negalime jos imti automatiškai vien dėl to, kad tai inovacija.

Jos teigimu, „Miltech akademijoje“ Ukrainos, JAV ir Lenkijos karinių pajėgų atstovai dalinsis žiniomis, kokios inovacijos yra efektyvios karo lauke, kaip jos naudojamos: „Ukrainos atstovai, kurie yra iš mūšio lauko, jie pasidalins ta unikalia patirtimi, kaip jie identifikuoja, naudoja tas inovacijas, kokią pridėtinę vertę jos kuria.“

Pasak S. Stankevičiūtės, renginyje Lietuvos pramonės įmonės ar Inovacijų agentūra dėl bendradarbiavimo galėtų susitarti su Ukrainos, JAV karinėmis pajėgomis.

„Čia gali gimti susitarimai su pramonės atstovais bendradarbiauti su Ukrainos karinėmis pajėgomis. Atstovai čia, jiems reikia žinių, jie jas gali gauti. Ukrainiečiai pasiryžę tas žinias suteikti. Susitarimai taip pat gali būti tarp Inovacijų agentūros ir, tarkime, JAV ar Ukrainos karinių pajėgų, kad skatintume inovacijas kartu“, – sakė S. Stankevičiūtė.

Tuo metu L. Kasčiūnas pabrėžė, kad dalis šiemet iki 3,2 proc. bendrojo vidaus produkto padidinto krašto apsaugos finansavimo skirta eksperimentavimui ir mokymams pritaikant inovacijas kariuomenėje, pavyzdžiui, kuriant dronų pajėgumus.

„Reikia dar daug ką padaryti, bet pirmi žingsniai padaryti. Aišku, supraskite ir mūsų gynybos poreikius: yra inovacija, viskas puiku, bet turime pažiūrėti, ar ji efektyvi, rezultatyvi, ar įsipaišo į mūsų gynybos pajėgumų architektūrą. Negalime jos imti automatiškai vien dėl to, kad tai inovacija“, – teigė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kariuomene gali drasiai pirkti viska is partijos remeju
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių