Atnaujinus e. sveikatos veiklą, vaistinės baiminasi receptų dubliavimosi

Registrų centrui antradienį pranešus apie atnaujintą e. sveikatos veiklą, šalies vaistinių atstovai baiminasi, kad medikų per savaitę išduoti popieriniai receptai gali dubliuotis su išrašytais elektroniniais.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS sakė tikinti, kad didžioji dalis problemų, kilusių dėl ilgiau nei savaitę sutrikusios sistemos, išsispręs, bet, anot jos, kils iššūkių dėl kompensuojamųjų receptinių vaistų.

„E. sveikata nekaupia informacijos apie popierinius receptus. Vadinasi, jei pacientas atėjo į vaistinę ir vaistininkas mato jo elektroninius receptus, gali būti, kad gydytojas jam išrašė ir popierinį. Gali būti dubliavimasis. Tad tai susiję ir su racionaliu vaistų vartojimu ir su finansine našta vaistinėms, nes kyla klausimas, ar tuomet teritorinės ligonių kasos apmokės“, – teigė asociacijos vadovė. 

K. Nemaniūtė-Gagė tikisi pacientų sąmoningumo, tačiau sako, kad dalis žmonių, ypač jei vartoja daug vaistų, gali juos antrąkart įsigyti netyčia, nes tiesiog neprisimins juos jau pirkę su popieriniu receptu.

Pasak jos, vaistininkai patikrinti, ar pacientas tikrai nėra jau įsigijęs vaisto su kompensacija, galės tik jau pardavę medikamentą ir perdavę informaciją Valstybinei ligonių kasai, o procedūra, kai informacija atsinaujina, gali užtrukti iki 20 minučių, kai žmogus jau bus palikęs vaistinę.

Vaistinių asociacijos vadovė taip pat sako nesanti tikra, jog su dideliu darbo krūviu susidūrę medikai sutrikus sistemai spėjo registruoti išrašytus popierinius receptus.

„Tai turėtų pasakyti ligonių kasos, ministerija. Laukiame visos šios informacijos“, – tvirtino ji.

E. sveikata sutriko praėjusį pirmadienį, po smarkios liūties Vilniuje, kai vanduo užliejo Registrų centro serverinę. Tuomet sutriko ir daugelio kitų įmonės valdomų sistemų veikla.

Registrų centras pranešė, jog antradienį sistema atkurta, tačiau įspėjo dėl galimų pavienių trikdžių.

Kliūtys dėl kompensuojamųjų vaistų

Nuo liepos 1-osios įsigaliojus naujai tvarkai, mažas pajamas gaunantiems ir vyresniems nei 75-erių pacientams suteikta galimybė kompensuojamuosius vaistus gauti nemokamai, t.y. vadinamosios priemokos pradėtos kompensuoti automatiškai per ligonių kasas.

Tačiau, anot K. Nemaniūtės-Gagės, čia taip pat kilo problemų: strigus e. sveikatai, jei pacientai su savimi neturėdavo popierinių receptų, vaistininkai negalėjo niekuo padėti ir tiek turintieji teisę į kompensacijas, tiek į visiškai nemokamus vaistus be priemokų, medikamentų galėjo įsigyti nebent už visą kaina.

„Kol elektroninių receptų vaistininkai nematė, pacientų aptarnauti tiesiog negalėjo. Bet tokie žmonės, grįžę pas gydytojus ir išsirašę popierinius receptus, galėtų susigrąžinti vaistinei sumokėtą priemoką kreipdamiesi į ligonių kasas. Taip nurodė ministerija, bet tai – sudėtingas laikas pacientams“, – kalbėjo ji.

Ji tvirtina, kad minėti pakeitimai galėjo būti aktualūs apie ketvirčiui milijono gyventojų.

SAM žada pakeitimus

Sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė parengusi pakeitimus, kad sutrikus e. sveikatos sistemai ir negalint išrašyti elektroninio recepto, 75 metų ir vyresniems pacientams, vaistinėje pateikusiems nustatytos formos popierinį receptą, paciento priemoka būtų padengiama automatiškai ir žmogui priemokos pačiam nereikėtų mokėti.

Sveikatos apsaugos ministrą laikinai pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad pakeitimai Vyriausybei bus teikiami jau šį trečiadienį ir galėtų įsigalioti nuo ketvirtadienio.

75 metų ir vyresni pacientai, kuriems buvo išrašyti popieriniai receptai kompensuojamiesiems vaistams įsigyti iki atkuriant e. sveikatos sistemą, priėmus nutarimo projektą šiuos vaistinius preparatus galės įsigyti nemokėdami priemokos ir po e. sveikata veiklos atstatymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi, chi

Chi, chi portretas
Atrodo, kad labiausiai šitoje situacijoje bijo nukentėti vargšai farmacininkai. Rėkia visa gerkle per visus kanalus ir plyšius plėšikai. Išbrangino visus vaistus, papildus ir kitas med. priemones iki absurdo ir klykia visa gerkle. Vargšai gobšuoliai, kuriems niekada ne gana ir , kurie nesupranta, kad ten nieko nenusineš, kaip visi mirtingieji.Dabar pils šiukšles ant Verygos, kad tas negrįžta iš atostogų. Tarytum be jo niekas daugiau šitos ilgametės problemos neišspręs. Neparankus jiems Veryga, geriau būtų Matulas.

:)

:) portretas
gal jau kokių uspakajoncų išgerkite :))) tiek jaudintis :))) tai neveikia , tai nežino ką daryti dabar veikia bet bijo dėl receptų :)))) Oi varge varge ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių