Atsistatydinus naujai išrinktam nariui, atidėti VLKK vadovų rinkimai

Atsistatydinus naujai išrinktam Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) nariui Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nutarė atidėti ir jos organizacijos vadovų rinkimus.

„Išrinksime naują narį, tada rinksime pirmininką ir pavaduotoją“, – trečiadienį per komiteto posėdį sakė jo pirmininkas Artūras Žukauskas.

Be to, valdančiųjų balsais nuspręsta kūrybinių ir mokslo institucijų prašyti, kad šios pateiktų naujus nominantus į VLKK.

Opozicijai priklausantys komisijos nariai ragino nedaryti naujos atrankos, o tiesiog tvirtinti pirmą už brūkšnio likusį kandidatą, tai yra dabartinį VLKK pirmininką Audrį Antanaitį.

Kadangi valdantieji šio siūlymo nepalaikė, opozicijos atstovai balsavime nedalyvavo ir pasišalino iš komiteto posėdžio.

Nesklandumai formuojant naujos kadencijos Kalbos komisiją kilo, kai Seimo komitetas spalio 12 dieną per slaptą balsavimą iš teiktų 30 pretendentų atrinko šešis dabartinius komisijos narius ir dešimt naujų. Tarp jų nepateko dabartinis VLKK pirmininkas A. Antanaitis.

Spalio 18 dieną Seimas sulaukė naujai išrinkto nario advokato Edmundo Budvyčio atsistatydinimo pareiškimo. Jis BNS sakė nutaręs pasitraukti iš komisijos dėl asmeninių priežasčių, bet plačiau jas komentuoti atsisakė.

Tą pačią dieną gauti ir keturių buvusių nominantų vienoda forma užpildyti pranešimai apie atsisakymą kandidatuoti į VLKK.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė Dalia Asanavičiūtė trečiadienį atkreipė dėmesį, kad dar vienas atsisakymas gautas spalio 14 dieną, tai yra kai E. Budvytis dar nebuvo atsistatydinęs ir nebuvo žinoma, kad reikės rinkti naują komisijos narį.

„Labai keistas sutapimas, labai keistos datos ir labai keista, kad atsisakė tik tie, kurie gavo šešis balsus“, – tvirtino parlamentarė.

Atsisakymus toliau kandidatuoti atsiuntė penki iš šešių už brūkšnio likę į VLKK teikti asmenys, per slaptą balsavimą komitete surinkę po šešis balsus. Vienintelis neatsisakęs ir surinkęs šešis balsus yra A. Antanaitis.

Pasak Seimo komiteto vadovo A. Žukausko, viskas tikslingai daroma, kad „vienas žmogus patektų į komisiją“.

Pasak D. Asanavičiūtės, reikia prašyti naujų nominantų į atsilaisvinusią vietą, nes dabartinis kandidatų sąrašas yra gerokai sutrumpėjęs.

Tuo metu „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė tvirtino, jog formaliai VLKK rinkimai nėra baigti, kol komisijos narių nepatvirtino Seimas, todėl, anot jos, reikėtų rinktis iš anksčiau pateiktų kandidatų.

„Institucijos jau pateikė savo geriausius kandidatus“, – sakė ji.

Seimo narės teigimu, tvirtinant VLKK praėjusių metų veiklos ataskaitą priekaištų neišsakyta nei komisijai, nei jos pirmininkui A. Antanaičiui.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas prieš šio klausimo planuoja grįžti lapkričio 9 dieną.

VLKK narius ir pirmininką Seimo Švietimo ir mokslo komiteto teikimu tvirtina Seimas.

Kalbos komisiją sudaro 17 narių, jie skiriami penkeriems metams. Vienas narys – Albinas Drukteinis – paskirtas anksčiau, todėl reikia paskirti 16 naujų narių.

Ši komisija sprendžia Valstybinės kalbos įstatymo įgyvendinimo klausimus, teikia su kalbos politika susijusias išvadas, ekspertizę, nustato lietuvių kalbos tvarkybos kryptis, sprendžia jos norminimo ir kodifikavimo klausimus, rūpinasi lietuvių kalbos diegimu į informacijos technologijas, visuomenės kalbos kultūra ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išrinkite lenką, rusą, bielarusą i lietuvių kalbos komisiją

Išrinkite lenką, rusą, bielarusą i lietuvių kalbos komisiją portretas
Kaip į teisingumo ministres pasodinote lenkę nacionalistę (pasivadinusią liberale). Tai lietivių kenkinimas pasileis šuoliais

skiep

skiep portretas
kalbos darkytojai,net okupantai sitaip nesityciojo is lietuviu kalbos kaip ta komisija.

taip

taip portretas
tokiais veiksmais dulkiagalviu saikos griaunamas svietymas biurokratyniais /pezala is/ klonu padermes ???===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių