Pereiti į pagrindinį turinį

Atsisveikinama su Mariupolyje žuvusiu režisieriumi M. Kvedaravičiumi

2022-04-09 10:00
DMN inf.

Šeštadienį, balandžio 9 dieną, Biržų pilyje atsisveikinama su Ukrainoje nužudytu Lietuvos kino režisieriumi Mantu Kvedaravičiumi. 

Nuo 10 val. į Biržų pilį rinkosi M. Kvedaravičiaus bičiuliai, artimieji ir visi jį pažinoję ar norintys pagerbti žmonės.

Kiek anksčiau artimieji žiniasklaidos atstovų prašė gerbti jų netekties skausmą ir suprantant, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl M. Kvedaravičiaus žūties ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje, susilaikyti nuo bet kokių klausimų šeimai ir artimiesiems. Taip pat buvo prašoma nenešti vainikų, žuvusį režisierių pagerbti vien gėlėmis.

V. Ovadnevo / BNS nuotr.

Biržų savivaldybė skelbė, kad iš šio krašto kilusiam M. Kvedaravičiui planuojanti suteikti Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardą. Šis klausimas bus svarstomas artimiausiame Biržų rajono savivaldybės garbės piliečio vardo suteikimo komisijos posėdyje, nurodoma savivaldybės interneto svetainėje.

„M. Kvedaravičius visada palaikė ryšius su gimtaisiais Biržais, čia vyko susitikimai, buvo pristatyti jo sukurti filmai“, – nurodo savivaldybė.

LNK reportažas:

Lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius žuvo Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant apsuptyje. 45-ių metų režisierius šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“. Prieš kelias savaites, atvykęs į Ukrainą, žinomas režisierius fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

Apie tai, kad režisierius žuvo per Rusijos kariuomenės puolimą netoli Mariupolio, pranešta praėjusią savaitę.

Mantas Kvedaravičius (V. Ovadnevo / BNS nuotr.)

Užuojautą dėl režisieriaus M. Kvedaravičiaus žūties jau anksčiau pareiškė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Esu įsitikinęs, kad Mantas Kvedaravičius, įžymus Lietuvos žemės sūnus, pasirinkęs drąsų kelią tarnauti Tiesai ir Žodžio Laisvei, amžinai gyvens mūsų širdyse“, – teigė Ukrainos vadovas.

V. Zelenskis teigė, kad M. Kvedaravičiaus gyvenimas, jo meninis palikimas ir pasiaukojimas įkvėps ir kitus saugoti svarbiausius dalykus – tiesą, laisvę ir teisingumą.

„Būtent nuo to priklauso šiandien demokratinės ir laisvos Ukrainos ateitis, o taip pat ir visos Europos ateitis“, – teigiama laiške.


1976 metais gimęs M. Kvedaravičius 2011-aisiais sukūrė apdovanojimų pelniusįdokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“. 2016 metais jo filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį.

2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

Daugiau naujienų