Audra išvartė mišką: specialistų patarimai, ką daryti

Vienas labiausiai nuo praūžusio škvalo nukentėjusių rajonų – Alytaus. Jo miškuose dabar – gausybė išvartytų medžių ir daug kam knieti surenkant išvartytus medžius apsirūpinti mediena žiemai.

Tačiau specialistai perspėja – net jei miškas yra privatus, jo savininkas negali tiesiog išsivežti išvartytų medžių namo.

Kaip skaičiuoja Valstybinės miškų tarnybos specialistas Gintautas Sventickas, sutvarkius išvartytus ir nulaužtus medžius, Alytaus rajone susidarys apie 15–20 tūkst. kietmetrių medienos. Pasak jo, dauguma medžių yra nulaužti, o tai nėra paranku miškų savininkams, nes tokia mediena dažniausiai netinka lentpjūvėms, naudojama dažniausiai tik kaip kuras.

Jei vėjas išvartė konkretaus savininko mišką, G. Sventickas pataria iš pradžių įvertinti vėjovartos dydį. Net jei išvartyta pusė medžių, tai jau gali reikšti, kad mišką teks pjauti plynai.

„Tada reikia kviestis kvalifikuotą miškininką, kuris išmatuotų plotą, įvertintų tūrį, paruoštų dokumentus. Po šių veiksmų reikia kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos savo regiono padalinį, kad būtų gautas leidimas kirsti mišką“, – pasakoja Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Alytaus teritorinio padalinio vedėjas G. Sventickas.

Daugiau apie miško priežiūrą po audros – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na tegu tada

Na tegu tada portretas
supuna geriau nei lakstyti nuo kabosio prie babosio..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių