Pereiti į pagrindinį turinį

Auga alkoholio vartojimas tarp mergaičių

2009-04-10 15:01
Auga alkoholio vartojimas tarp mergaičių
Auga alkoholio vartojimas tarp mergaičių / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dauguma penkiolikmečių berniukų ir mergaičių jau yra buvę apsvaigę nuo alkoholio. Tokius rezultatus atskleidė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos užsakytas tyrimas, kurį atliko Socialinės ekonomikos institutas kartu su Vytauto Didžiojo universiteto tyrėjais.

Tyrimas atskleidė naujų, iki šiol visuomenei plačiai nežinomų problemų, susijusių su alkoholio vartojimu mūsų šalyje.

Anot vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės, šiuo tyrimu siekiama parodyti, kad būtina susirūpinti ne vien dėl vaikų alkoholio vartojimo, vaikams taip pat didelę žalą padaro aplinkinių suaugusiųjų piktnaudžiavimas alkoholiu, tėvų nenoras pastebėti ir laiku suteikti kvalifikuotą pagalbą vaikui, susidūrusiam su alkoholio vartojimo problema.

Atlikto tyrimo duomenimis – dauguma penkiolikmečių berniukų ir mergaičių jau yra buvę apsvaigę nuo alkoholio. Nors pastebėtina, kad vaikas žalingus alkoholio vartojimo įpročius perima iš tėvų, vaikų alkoholio vartojimas nėra būdingas vien tik girtaujančioms šeimoms.

Tyrimas parodė, kad alkoholinių gėrimų vartojimas šešis ir daugiau kartų per paskutinį mėnesį yra dažnesnis paauglių iš pasiturinčių šeimų.

Stereotipiškai manoma, kad alkoholio vartojimas labiau būdingas berniukams, tačiau tyrimas rodo, kad pastaraisiais metais alkoholio vartojimas augo tarp mergaičių.

Vaiko teisų apsaugos kontrolierė atkreipia dėmesį, kad vaikai nepripažįsta turintys problemų dėl alkoholio; beveik visuose fokusuotuose interviu pastebėta, kad ir patys tėvai vengia pripažinti, kad jų vaikas žalingai vartoja alkoholį (tėvų sutikimas būtinas norint suteikti vaikui gydymą ar psichosocialinę reabilitaciją).

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pabrėžia, kad viena iš pagrindinių  problemų, susijusių su vaikų piktnaudžiavimu alkoholiu – tai kad Lietuvos nepilnamečiams alkoholiniai gėrimai yra lengvai prieinami.

Nemažai dėmesio tyrime skirta vaikams, kurių tėvai turi alkoholio problemų. Tyrime atkreiptas dėmesys, kad ši sudėtinga situacija, kai šeimoje girtauja tėvai – nesprendžiama, arba sprendžiama, apgyvendinant vaiką globos namuose.

Statistika rodo, kad kasmet vaikų globos namuose daugėja vaikų, kurių tėvai girtauja. Neretai tokie tėvai bando keisti gyvenimo būdą, bet tik tam, kad vėl gražintų vaiką namo, nes dažnai tokių šeimų pragyvenimo šaltinis - vaikams skirtos pašalpos. Tyrime akcentuota, kad Lietuvoje nėra pagalbos tokiai šeimai, esanti sistema ir taikomos priemonės nepadeda pasiekti ilgalaikio rezultato.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat susirūpinusi dėl alkoholio vartojimo vaikų globos namuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų