Pereiti į pagrindinį turinį

Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti

2009-08-13 12:26
Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti Aukštas JAV pareigūnas: Lietuvos interesai nebus pažeisti

Jungtinių Amerikos Valstijų santykių su Rusija peržiūra bus vykdoma nepažeidžiant amerikiečių euroatlantinių draugų, įskaitant ir Lietuvos, interesų. Tai užtikrino JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton pavaduotojas Philas Gordonas, trečiadienį vakare su neoficialiu vizitu apsilankęs Lietuvoje, atostogaujančio užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko sodyboje Utenos rajone, Bajoriškiuose, ant aukšto Indrajų ežero kranto.

Suinteresuoti peržiūrėti

Tik šių metų kovą tapęs JAV valstybės sekretorės pavaduotoju Europai ir Azijai Ph.Gordonas dabar lanko įvairias jo „priežiūrai“ priskirtas šalis, susipažindamas su situacija jose, aptardamas dvišalius santykius ir tarptautines problemas.

Po pusvalandį ant ežero kranto ir pačioje sodyboje trukusio pokalbio su Lietuvos užsienio reikalų ministru Ph.Gordonas žurnalistams pareiškė, kad JAV, kaip yra pareiškęs šios šalies prezidentas Barackas Obama, nusiteikusi peržiūrėti savo santykius su Rusija, paversti juos konstruktyvesniais.

„Mūsų deklaruojama santykių su Rusija perkrovos (angl. „reset“, rus. „perezagruzka“) politika reiškia, kad mes suinteresuoti tam tikrais naujais susitarimais kai kuriose srityse. Tačiau ta santykių perkrova ar peržiūra jokiu būdu nebus vykdoma mūsų draugų, įskaitant ir Lietuvą, bei jų interesų sąskaita“, - kalbėjo Ph.Gordonas.

Neprognozavo dėl NATO plėtros

Jis patvirtino nekintamą Vašingtono poziciją, kad NATO durys lieka atviros visoms aljanso narystės siekiančioms ir reikalavimus atitinkančioms valstybėms, įskaitant ir Gruziją bei Ukrainą. „Kaip parodė paskutinės aljanso plėtros, NATO naujokai yra lojalūs ir aktyvūs, todėl mes suinteresuoti plėtra“, - teigė pareigūnas.

Kita vertus, Ph.Gordonas nesiėmė prognozuoti, kada Gruzija ir Ukraina galėtų papildyti NATO gretas. Tačiau jis leido suprasti, kad Rusijos žodis šiuo klausimu nieko nereikš.

Paklaustas apie labai griežtą pastarojo laikotarpio Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pareiškimą, kuriame be kita ko smarkiai kritikuojamas Ukrainos siekis stoti į NATO, Ph.Gordonas atsakė: „Ukrainiečiai patys turi nuspręsti, ką jie pasirenka. Niekas negali jiems uždrausti rinktis vienokį ar kitokį kelią“.

Priešraketinės sistemos skydo projektas neužmirštas

JAV valstybės sekretorės pavaduotojas pastebėjo, kad pagarsėjęs priešraketinės gynybos skydo Lenkijoje ir Čekijoje projektas nėra užmirštas. Jis esą tik peržiūrimas ir tobulinamas.

Paklaustas apie specialų NATO Baltijos valstybių gynybos planą, Ph.Gordonas sakė nežinąs, kada toks galėtų būti parengtas, tačiau pabrėžė, kad aljansas visada – ir dabar, kai tokio specialaus plano nėra – turi būti pasirengęs reikalui esant padėti bet kuriai savo narei, visiškai užtikrinti 5 aljanso sutarties straipsnio dėl kolektyvinės gynybos vykdymą.

Vyks susipažinti su Baltarusija

Šio vizito metu Ph.Gordonas apsilankė Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, iš kurios ketvirtadienį jis vyksta į Baltarusiją.

„Noriu išsiaiškinti, kokie įmanomi kuo geresni santykiai su šia valstybe. Nenoriu ir neketinu skelbti jokios naujos politikos ar kokio nors naujo požiūrio. Tik dar kartą aiškinsiuos padėtį toje šalyje ir santykių su ja perspektyvas“, - teigė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas.

Anot jo, baltarusiai yra žengę „tam tikrus žingsnius teisinga linkme“ užtikrindami žmogaus teises ir šalies demokratizavimo principus. Tačiau esą dar daug reikia padaryti, įdiegiant laisvus rinkimus, užtikrinant spaudos laisvę ir atsisakant autoritarizmo apraiškų.

Kita vertus, Ph.Gordonas pasisako prieš Baltarusijos izoliavimą, nes mano, kad tai nieko gero neduos.

Aukštų svečių vizitų dar nerengia

V.Ušackas teigė su JAV valstybės sekretorės pavaduotoju taip pat aptaręs Lietuvos dalyvavimą atkuriant Afganistano Goro provinciją, galimą JAV papildomą paramą šiam projektui.

Nigerijoje pagrobtų penkių lietuvių jūreivių likimas susitikime nebuvo aptariamas, nors Ph.Gordono tiesioginė viršininkė H.Clinton kaip tik dabar lankosi šioje Afrikos valstybėje.

JAV valstybės sekretorės pavaduotojas portalui teigė, kad kol kas nėra rengiamas koks nors dar aukštesnio rango JAV pareigūno vizitas į Lietuvą. Tačiau jie neatmetė, kad kitąmet ar kiek vėliau Lietuvoje gali lankytis H.Clinton, JAV viceprezidentas Joe Bidenas. Įmanomas ir paties B.Obamos apsilankymas, tačiau kada tai galėtų įvykti – dar neaišku.

Pavadintas „Ežero susitikimu“

Pasibaigus V.Ušacko pokalbiui su Ph.Gordonu ir jųdviejų atsakymams į žurnalistų klausimus, sodybon atvyko atostogaujantis premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa.

Premjeras, užsienio reikalų ministras ir JAV valstybės sekretorės pavaduotojas iki vėlyvos nakties pratęsė pokalbius įvairiausiais klausimais. Jie trise kalbėjosi kepdami mėsą ir gurkšnodami Utenos krašto alų.

Žurnalistai šį neformalų susitikimą ministro sodyboje pavadino „Ežero susitikimu“ (angl. „Lake meeting“) kaip aliuzija į kiekvieną žiemą Trakuose tarptautinių ekspertų rengiamą „Sniego susitikimą“ („Snow meeting“), skirtą aptarti tarptautinės politikos aktualijas. 

Dabartinis Lietuvos diplomatijos vadovas su Ph.Gordonu yra pažįstami dar nuo tada, kai V.Ušackas buvo ambasadorius Vašingtone. Ph.Gordonas tuo metu buvo diplomatijos ekspertas, gerai žinantis Europos problematiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų