Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuoko bylos paradoksai tęsiasi

2009-02-11 09:00
A.Zuoko bylos paradoksai tęsiasi
A.Zuoko bylos paradoksai tęsiasi / Redakcijos archyvo nuotr. Nuotaika: teismo sprendimo nesupratęs A.Zuokas skųsis Europos Žmogaus Teisių Teismui.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) vakar pripažino, kad du verslininkai iš "Rubicon group" papirko buvusį sostinės tarybos narį Vilmantą Drėmą. Tačiau buvusio Vilniaus miesto mero, parlamentaro Artūro Zuoko veiksmai iš naujo nebuvo įvertinti.

Pasak LAT, A.Zuoko nusikalstamos veikos kvalifikavimo, kuriuo Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu pasikėsinus papirkti V.Drėmą, negalima keisti, nes liberalcentristų lyderis šiuo metu yra Seimo narys, turintis teisinę neliečiamybę.

Pasak teisėjų kolegijos vardu teisme kalbėjusio teisėjo Olego Fedosiuko, A.Zuokas be Seimo pritarimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. LAT nusprendė prokuroro prašymą perkvalifikuoti politiko padarytą veiką ir skirti jam didesnę baudą, palikti nenagrinėtą ir kasacinį procesą dėl šios skundo dalies nutraukti.

LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis vakar sakė, kad teismas negalėjo nurodyti prokurorams kreiptis dėl A.Zuoko teisinio imuniteto panaikinimo. "Teismas pats negali kreiptis, tai rodytų išankstinę jo poziciją byloje, atrodytų lyg teismas jau yra nusprendęs apsunkinti teisiamojo padėtį ir griežtinti jam bausmę", – teigė J.Prapiestis.

Be to, anot jo, teismas tik išnagrinėjęs bylą ir viską įvertinęs gali pasakyti, ar reikia perkvalifikuoti teisiamojo veiką, ar ne. "Teismas nusprendė teisingai", – tvirtino LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas.

Vakar teismo posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros prokuroras žurnalistams negalėjo pasakyti, ar kreipsis į Seimą dėl A.Zuoko teisinio imuniteto panaikinimo. J.Prapiestis atsisakė svarstyti, ar A.Zuoko atžvilgiu byla būtų atnaujinta, jeigu būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė.

Tuo metu pripažinta, kad kiti kaltinamieji – verslininkai Andrius Janukonis ir Darius Leščinskas – ne kėsinosi, o papirko V.Drėmą. Be to, A.Janukonis dar įvardytas kaip nusikaltimo organizatorius. Nors nusikalstama veika buvo perkvalifikuota į sunkesnę, LAT teisėjų kolegija nepadidino anksčiau Vilniaus apygardos teismo skirtų baudų.

Po teismo A.Zuokas žurnalistams sakė LAT sprendimo nesupratęs. "Mačiau viena – teismas labai nenorėjo priimti jokio sprendimo, pirmiausia – teisingo, o bandė rasti visokias formuluotes, teisinius paaiškinimus, kaip išvengti sprendimo priėmimo", – tvirtino Seimo narys. A.Zuokas pareiškė rašysiąs skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui.


Atsipirko bausmėmis

2008 m. kovo 20 d. Vilniaus apygardos teismas (VAT) A.Zuoką pripažino kaltu dėl pasikėsinimo papirkti buvusį sostinės tarybos narį V.Drėmą. Kaltinimai dėl laisvės atėmimo, trukdymo pasinaudoti rinkimų teise ir duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą buvo atmesti. Su A.Zuoku toje pačioje byloje nuteisti ir A.Janukonis bei D.Leščinskas. Verslininkų vairuotojas Svajūnas Navikas buvo išteisintas.

Liberalcentristų lyderis Vilniaus apygardos nuosprendžiu nubaustas 100 MGL dydžio – 12,5 tūkst. litų – pinigine bauda, A.Janukoniui ir D.Leščinskui atitinkamai skirtos 12,5 tūkst. ir 10 tūkst. litų baudos.

Kaltinamajame akte rašoma, kad 2003 m. kovo ir balandžio mėnesiais A.Zuokas, siekdamas, kad mero rinkimuose balandžio 9 d. V.Drėma balsuotų už jį, esą nurodęs verslo įmonių grupės "Rubicon group" vadovui A.Janukoniui per bendrą pažįstamą D.Leščinską perduoti V.Drėmai kyšį – 20 tūkst. litų. Tačiau V.Drėma imti šį kyšį atsisakęs. Tuomet V.Drėmai buvęs pasiūlytas didelės vertės projektavimo sandoris. V.Drėmai A.Zuoko nurodymu D.Leščinskas avansu esą sumokėjo 45 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų